4 Minutes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
4 Minutes
4 Minutes single cover.png
Single de Madonna
Lansare 17 martie 2008
Înregistrare 2007
Gen pop, R&B
Durată 4:05
Casă de discuri Warner Bros
Producător Timbaland, Danja, Justin Timberlake
Cronologie – Madonna
Hey You
(2007)
4 Minutes Give It 2 Me
(2008)
Fragmente audio
Mostră din "4 Minutes"

4 Minutes”, cunoscut și sub numele de „4 Minutes to Save the World” (română 4 minute pentru a salva lumea) este o melodie pop/R&B a Madonnei, lansată ca prim single de pe albumul Hard Candy. Melodia este un featuring cu Justin Timberlake, care a co-scris și co-produs melodia alături de Timbaland. Acest single a devenit al 37-lea hit de top 10 în Billboard Hot 100, Madonna devenind artistul cu cele mai multe hituri de top 10, întrecându-l pe Elvis. Discul single a devenit al 77-lea cel mai bine vândut în anii 2000 în Australia, fiind singurul cântec al artistei din clasamentul de sfârșit de deceniu.[1]

Informații despre cântec[modificare | modificare sursă]

Melodia mai este numită și 4 Minutes to Save the World, chiar și de Madonna. Single-ul a debutat oficial pe 17 martie 2008 la radio. A fost lansat digital în întreaga lume (cu excepția S.U.A.) pe 18 martie și în S.U.A. pe 28 martie. Melodia a fost folosită într-o reclamă la Sunsilk, care a început să fie difuzată pe 17 martie.

Performanța în topuri[modificare | modificare sursă]

4 Minutes a ajuns pe locul 1 în mai multe țări: Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Chile, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Turcia, Regatul Unit, și în top 5 în Austria, Franța, Japonia, Noua Zeelanda și Statele Unite.

În United World Chart, melodia a câștigat, până acum, 5,716,000 de puncte, și a stat pe locul 1 timp de 11 săptamâni consecutive.

Videoclip[modificare | modificare sursă]

Madonna in videoclipul "4 Minutes"

Single-ul a fost filmat în 4 zile, de pe 28 ianuarie până pe 31 ianuarie 2008, inclusiv.

În început, Timbaland își spune replicile, după care Madonna împinge o mașină într-o casă, în care ea și Timberlake cântă, în timp ce un fundal negru îi urmărește. Ieșind pe ferestre, dau de o parcare auto, în care dansează. O dată ce se aprind luminile unei alimentare, Madonna și Justin intră, se urcă pe rafturi și dansează în continuare, în timp ce fundalul negru "mănâncă" cumpărătorii. Mergând mai departe într-o baie, Madonna îl vede pe Timberlake în oglindă, și amândoi își dau jos o piesă de vestimentație. Apoi, ajung în locul în care Timbaland era la început, unde un ceas digital mare număra înapoi de la 4 minute. În timp ce dansează, apare și fundalul negru, care "mănâncă" fața Madonnei și corpul lui Justin.

Topuri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en The Daily Telegraph "Delta Goodrem's talents top the charts". Accesat pe 11 ianuarie 2010