Zsófia Torma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zsófia Torma
Torma Zsófia.jpg
Zsófia Torma
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Cristeștii Ciceului, Uriu, Bistrița-Năsăud, România Modificați la Wikidata
Decedată (67 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Orăștie, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
PărințiJózsef Torma[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriKároly Torma[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary (1896-1915).svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieantropologă
paleonotologă[*]
arheologă[*]
istoric Modificați la Wikidata
Activitate
Alma MaterUniversitatea din Cluj, ulterior numită UBB
Premiidoctor honoris causa al Universității Babeș Bolyai din Cluj[*] (Modificați la Wikidata

Zsófia Torma (n. 27 septembrie 1832, Cristeștii Ciceului, Bistrița-Năsăud - d. 14 noiembrie 1899, Orăștie) a fost arheolog, antropolog și paleontolog de origine maghiară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie nobilă, ca fiică a unui baron. Familia sa a avut un mare interes pentru istoria antică, și astfel a studiat în cadrul Universității din Cluj (actualmente, Universitatea Babeș-Bolyai). A fost prima femeie arheolog din Transilvania. Zsófia Torma a lucrat timp de mai mulți ani în Cluj, unde a avut un rol important în fondarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). O colecție cu obiectele ei existând la muzeu alături de celebrele tăblițe de la Tărtăria, vechi de peste 5.000 de ani.

Torma a fost autodidactă și a corespondat cu renumiți arheologici din Stuttgart, Paris, Praga, Mainz, Budapesta, Hamburg, Berlin, București, Sibiu, cu care a purtat discuții despre descoperirile sale din zona Turdaș, de lângă Alba Iulia. Acolo a descoperit pentru prima dată, în 1874, existența unei „scrieri” preistorice în sud-estul Europei. Săpăturile întreprinse de Torma au avut ca rezultate concrete descoperirea de obiecte ceramice, figurine inscripționate, care au fost, apoi, distribuite muzeelor din Berlin, Mainz, München și Cluj. A descoperit în Turdaș locuințe neolitice și a găsit mai multe materiale ceramice, unelte, piese de cult și podoabe. Torma și-a desfășurat cea mai mare parte a activității la Orăștie, unde a și creat un muzeu de arheologie și etnografie.

Materialele și notițele Zsófiei Torma s-au păstrat la MNIT. Ea și-a donat colecția de manuscrise muzeului din Cluj și a stat la baza formării acestuia fiind una dintre cele mai importante colecții ale instituției. în plus, Torma și-a făcut studiile la Cluj și aici și-a primit titlurile universitare. Zsófia Torma a fost prima femeie care a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Cluj, fiind totodată și prima femeie arheolog din Transilvania. Descoperirile ei au apărut în importante publicații internaționale, aceasta participând, în 1876, la Congresul de Arheologie de la Budapesta, iar, apoi, la Congresul de la Berlin. La Berlin s-a întâlnit cu arheologul german Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei, care a fost impresionat de descoperirile de la Turdaș.

Cea mai cunoscută lucrare de specialitate a Zsófiei este Ethnographische Analogien, publicată în Jena, 1894.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]