Zsófia Torma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zsófia Torma
Torma Zsófia.jpg
Născută 27 septembrie 1832
Cristeștii Ciceului, Transilvania
Decedată 14 noiembrie 1899 (67 ani)
Orăștie, Transilvania
Cetățenie Ungaria
Alma mater Universitatea din Cluj, ulterior numită UBB
Ocupație istoric, arheolog, antropolog, paleontolog

Zsófia Torma (n. 27 septembrie 1832, Cristeștii Ciceului, Bistrița-Năsăud - d. 14 noiembrie 1899, Orăștie) a fost arheolog, antropolog și paleontolog de origine maghiară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie nobilă, ca fiică a unui baron. Familia sa a avut un mare interes pentru istoria antică, și astfel a studiat în cadrul Universității din Cluj (actualmente, Universitatea Babeș-Bolyai). A fost prima femeie arheolog din Transilvania. Zsófia Torma a lucrat timp de mai mulți ani în Cluj, unde a avut un rol important în fondarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). O colecție cu obiectele ei existând la muzeu alături de celebrele tăblițe de la Tărtăria, vechi de peste 5.000 de ani.

Torma a fost autodidactă și a corespondat cu renumiți arheologici din Stuttgart, Paris, Praga, Mainz, Budapesta, Hamburg, Berlin, București, Sibiu, cu care a purtat discuții despre descoperirile sale din zona Turdaș, de lângă Alba Iulia. Acolo a descoperit pentru prima dată, în 1874, existența unei „scrieri” preistorice în sud-estul Europei. Săpăturile întreprinse de Torma au avut ca rezultate concrete descoperirea de obiecte ceramice, figurine inscripționate, care au fost, apoi, distribuite muzeelor din Berlin, Mainz, München și Cluj. A descoperit în Turdaș locuințe neolitice și a găsit mai multe materiale ceramice, unelte, piese de cult și podoabe. Torma și-a desfășurat cea mai mare parte a activității la Orăștie, unde a și creat un muzeu de arheologie și etnografie.

Materialele și notițele Zsófiei Torma s-au păstrat la MNIT. Ea și-a donat colecția de manuscrise muzeului din Cluj și a stat la baza formării acestuia fiind una dintre cele mai importante colecții ale instituției. în plus, Torma și-a făcut studiile la Cluj și aici și-a primit titlurile universitare. Zsófia Torma a fost prima femeie care a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Univeristatea din Cluj (UBB), fiind totodată și prima femeie arheolog din Transilvania. Descoperirile ei au apărut în importante publicații internaționale, aceasta participând, în 1876, la Congresul de Arheologie de la Budapesta, iar, apoi, la Congresul de la Berlin. La Berlin s-a întâlnit cu arheologul german Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei, care a fost impresionat de descoperirile de la Turdaș.

Cea mai cunoscută lucrare de specialitate a Zsófiei este Ethnographische Analogien, publicată în Jena, 1894.

Legături externe[modificare | modificare sursă]