Zoia Alecu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zoia Alecu
Zoia Alecu
Informații generale
Data și locul nașterii 10 ianuarie 1956
Flag of Romania.svg București, România
Cetățenie România
Gen muzical folk, rock
Ocupație cântăreață, cantautoare
Instrument(e) chitară, vioară
Ani de activitate din 1973
Case de discuri OVO Music
Interpretare cu Sfinx, Sfinx Experience
Website www.zoiaalecu.ro

Zoia Alecu (uneori scris și Zoe Alecu, n. 10 ianuarie 1956, București) este o cântăreață, chitaristă, cantautoare și textieră română, interpretă de muzică folk și rock.

Copilărie, studii[modificare | modificare sursă]

Zoia Alecu s-a născut în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu), iar la patru ani familia ei s-a mutat în Calea Victoriei. A urmat Liceul de muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel; a fost aici colegă cu viitoarea colaboratoare, Crina Mardare. A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”, apoi în „Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate; a început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.

Debutul, primii ani[modificare | modificare sursă]

În octombrie 1973 - Zoia Alecu cântă în Club A la invitația lui de Doru Stănculescu. Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974 - tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cînte în Cenaclul Flacăra chiar dacă nu rămîne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primavara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”. Din anul 1986 până în anul 2005 Zoia Alecu cântă în grupul rock Sfinx. În 2006 se întoarce la la "prima sa dragoste", folkul, lansând primul album de autor "Vino aici" împreună cu casa de producție OvoMusic. Vreme de trei ani a compus muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara”. A devenit o prezență obișnuită în Clubul Arhitecturii, Club Z ș.a.m.d., cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock precum sunt Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief și Compact.

Sfinx și Sfinx Experience[modificare | modificare sursă]

Alecu a fost invitată de Crina Mardare în 1986 să se alăture formației Sfinx în momentul plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu danez. Adaptarea la noul repertoriu și gen muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu a rămas în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor nouăzeci; la puțin timp, s-a alăturat noului proiect lansat de bateristul Sfinx, Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa au continuat până în 1997, când formația a revenit în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut. Alecu a rămas membră a formației până în prezent.

Proiecte solo[modificare | modificare sursă]

În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat un prim material discografic propriu mai devreme de luna februarie 2007. Vino aici este un album ce conține zece piese, realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyc, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă pe ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente: astfel, piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri


SFINX
Personal
Membri marcanți Octav ZemličkaCorneliu „Bibi” IonescuIdu BarbuDan Andrei AldeaMarian ToroimacMișu CerneaDan BădulescuNicolae EnacheSorin ChifiriucDoru Apreotesei
Alți membri Cristian ValicaPetre IordacheSergiu ZagardanAdrian IvanițchiToni NiculescuSilviu HeraIon Cristian „Călare”Doru DonciuEdwin SurinMircea RomcescuCrina MardareZoia AlecuFlorin OchescuMihai ComanAdrian OrdeanCristi RusDoru Căplescu
Soliști și invitați Cornel „Muzicuță” IonescuMira MorenoGil DobricăDida DrăganLaurențiu Cazan
Textieri Virgil CarianopolPetre GottCristiana M. IoanAlexandru Basarab (Adrian Hoajă)Diana TurconiAlexandru AndrieșMarian Odangiu
Echipa tehnică Theodor NegrescuSandu GrosuIulia Maria CristeaAurel MihailopolAlexandru Andrieș
Discografie
Discuri single Șir de cocori–Languir me fais (1972) • Focuri vii–'49-'50 (1981)
Discuri EP Coborîse primăvara–Ziua ta–Fiii soarelui–Peste vârfuri (1974) • Din nou acasă–Zmeul–Fetele albinele (1980)
Albume Lume albă (1975) • Zalmoxe (1979) • Sfinx (Albumul albastru) (1984)
Alte apariții Glas de păduri–Trepte de lumină (cu Dida Drăgan, 1975) • Zece arici înamorați–Noi nu ne temem (Aldea solo, 1979)
Formații rock 4 (compilație, 1980) • Club A (compilație în concert, 1981) • Club A – The Best Of (compilație, 1999)
Alte subiecte
Piese needitateVideografieBibsynthesizerScândura muzicalăSfinx Experience
Categorie