Compact (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Compact” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Compact (dezambiguizare).
Trupa Compact, noiembrie 2013

Formația Compact a luat ființă în anul 1977 la Cluj-Napoca, având ca membri fondatori: Constantin Cămărășan-chitară; Teo Peter-bas, Marius ”Bubu” Luca-chitară, voce; Cornel Moldovan-chitară, voce; Ladislau ”Loți” Balazs-tobe; și Pascal Goelot (un solist negru din Congo, student în Cluj la Educație Fizică și Sport). Debutează pe scena Clubului Universității, iar în decembrie participă la Galele ”Săptămâna” din București, unde lansează piesa ”Spații”, semnată de Cornel Moldovan.

În 1979, Luca, Moldovan, Balazs și Pascal părăsesc formația, fiind înlocuiți de Radu Marpozan-tobe, Guzu Pap-chitară, Nelu Jecan-voce și Marian Corjan-voce. În 1980 câștigă Marele Premiu la Festivalul ”Perpetuum Vox Transilvaniae”, iar în 1981 li se alătură Paul Ciuci-chitară, vocal și Aurel ”Leluț” Vasilescu-tobe. ”I-am remarcat pe Paul Ciuci și Leluț Vasilescu la un spectacol desfășurat la Cercul Militar din Cluj. La acea vreme erau în trupa Telegraf, în Câmpia Turzii, i-am revăzut mai târziu, la Mediaș, la un festival, și m-am gândit la ei'”, mărturisea, într-un interviu, Cămărășan. Discuția decisivă a avut loc în toamna lui '81, la un concert pe care Telegraf l-a susținut pe stadionul din Turda. Paul și Leluț au fost de acord să vină în Compact, astfel că trupa a început repetițiile în noua formulă.

În 1982 obține Premiul I la Festivalul Rock ”Serbările Mării” de la Costinești iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formatii rock. Realizează și prima apariție discografică, o jumătate de LP în seria "Formații rock" (discul nr. 6) lansată de Electrecord. Între anii 1982 și 1986, formația își petrece sezoanele estivale concertând la restaurantul Tineretului din Costinești; Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul susținând între 100 și 400 de concerte anual.

În 1985 apare primul LP semnat Compact, ”Fata din vis” (Paul Ciuci-voce, chitară; Constantin Cămărășan-chitară; Teo Peter-bas; Leluț Vasilescu-tobe; Mircea Octavian Kiraly-clape), tot în acest an formația participă la Festivalul Rock de la Dresda. ”Atunci am fost la două secunde de a câștiga premiul de popularitate. N-am știut că acesta se acordă în funcție de aplauzele publicului, care erau contorizate, și am ieșit de pe scenă. A câștigat o trupă din Albania, pentru că erau peste 600 de studenți albanezi la Dresda, care și-au aplaudat favoriții cu... două secunde mai mult decât pe noi”, povestea Paul Ciuci într-un interviu. Albumul ”Fata din vis” a fost un real succes, discul conține atât piese hard-rock (Lumini pe cer, O altă zi, Legenda), rock'n'roll (Cărare peste timp), blues-rock (O altă zi), rock melodic (Fata din vis, Ești totul pentru mine), dar și 2 balade scrise de Constantin Cămărășan (și cântate vocal tot de acesta). 1986 a fost anul turneelor în fosta URSS și Bulgaria, la întoarcere se alătură trupei Vladimir ”Vlady” Cnejevici-clape (fost membru al formației Progresiv TM).

Albumul ”Cântec pentru prieteni” a fost lansat la începutul anului 1988 (soundul fiind relativ diferit de cel al albumului precedent, datorită tonurilor de clapă în stilul anilor '80) și conține piese ce aveau să aibă mare succes (Cântec Pentru prieteni, O noapte și o zi, Dă-mi o veste, Un alt început), toate fiind scrise de această dată de către Paul Ciuci.

Anul 1988 prefigurează un alt turneu important în URSS, dar se produc modificări importante, Paul Ciuci a părăsit trupa și a plecat în SUA iar formația se scindează, rezultând două trupe, confuzia ascultătorilor fiind generată de faptul că cei din București au folosit în continuare numele simplu de Compact, deși nu erau mai îndreptățiți s-o facă decât cei din Cluj: - Compact B (de la București sau oficial Compact) cu Teo Peter, Leluț Vasilescu și Vlady Cnejevici, alăturându-li-se Adrian Ordean (care până în acel moment fusese chitaristul formației Roșu și Negru) și Leo Iorga (la vremea respectivă era solistul formației Cargo) care astfel devine lead vocal; - Compact C (de la Cluj) cu fondatorul Constantin Cămărășan, Paul Ciuci (revenit din America), Alex Malschi-clape și Lucian Cioargă-tobe. În 1991 Ciuci pleacă la Sfinx Experience iar în trupă activează mai mulți membri până la desființare, în 1998 (Leonard Iosif-bas, Alex Verga-tobe, Totu Rareș-clape, Mircea Rusu-voce, Alin Oprea-voce, Ladi Ioan-voce), timp în care s-au realizat 3 albume: ”Vin vremuri noi”-1992, ”Transilvania”-1994 și '”De la Compact la...un alt început”-1999.

''Perioada '88-'96, aproape 9 ani de Compact în care s-a făcut muzică bună, s-au făcut texte bune, s-au făcut hit-uri după hit-uri, între 200 și 250 de concerte pe an, apariții tv, 3 CD-uri, video-uri, prieteni cu sutele fără facebook, studio de înregistrări, prima și cea mai mare instalație de sunet din țară, peste 10 tehnicieni ai formației, artificii la fiecare spectacol aproape, un TIR cu scule, lumini cumpărate de la ruși, repetiții, zilele și nopțile de sub cireșul din curte (curtea de la Migas Real Compact-n.r.), iubirile și despărțirile, nopțile pierdute, zilele însorite, am râs și ne-am întristat, franzelele cu parizer și muștar, berea străină și de multe ori buzunarele goale. A fost cea mai veselă și mai prietenoasă formație în care am cântat vreodată. Nu știu când au trecut 9 ani, dar ce știu sigur e că nu regret nicio secundă nimic din ce am trăit și ce am învățat în timpul ăsta, mi-e dor de pâinea cu untură și cu ceapă, de pachetele de țigări împărțite frățește, de tigăile pline cu carne prăjită și de cartofii rântăliți pe care îi făcea Teo, de ”Căruțași”, lângă Cișmigiu, o cârciumă (...) unde beam multă, multă bere și de momentele când o luam spre casă pe jos, fiindcă nu mai aveam nici măcar un leu în buzunar. Am iubit în timpul ăsta și am urât,(...) ne-am bucurat, am suferit, am râs de ne-am prăpădit și am stat împreună cu trupa mai mult decât am stat cu familiile noastre'', declara Adrian Ordean.

În 1989 formația este invitată în recital la Festivalul Cântecului de la Berlin. Așa cum s-a întâmplat cu fiecare artist român, după '89 apar dificultățile pentru că nu se mai promovează muzica autohtonă. Anul 1990 este unul greu, puțini fiind acei oameni din presă care să ”dea pe post” o formație românească (printre cei care au avut încredere în Compact la acea vreme se află Liana Stanciu). Însă, spre finele anului '90, un miracol (așa cum spunea Vladi Cnejevici într-un interviu) se întâmplă pentru formație: Gheorghe Beleanu investește foarte mult în formație, cumpărând aparatură profesională și înființând alături de Adrian Ordean cea mai puternică companie de lumini și sunet din România, dar și primul studio profesional din țară (Migas Real Compact), studio în care vor înregistra în următorii 6 ani aproape toți marii artiști români. În acea perioadă trupa a sustinut trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990 și 1992) iar în '90 participă la British Rock for Romania, alături de Crazyhead, Jesus Jones, Skin Games. Din 1991, în Compact B apare și Emil Laghia - chitară, devine membru stabil în grup. În același an, formația este invitată în recital la Festivalul de la Mamaia și lansează albumul ”Cine ești tu oare?”.

Cine ești tu oare? este, așa cum spune chiar compozitorul și textierul acestuia, Adrian Ordean, un album de hituri, fiecare piesă de pe acest disc (Cine ești tu oare?, Te visez mereu, Să te gândești la mine, Nu uita, Trenul Pierdut, Singur în noapte, 22 decembrie, Omul negru) ajungând să fie cântată pe toate posturile radio și tv și să fie cunoscută de întreaga țară în interpretarea inegalabilă a lui Leo Iorga. Discul se vinde foarte bine și se numără printre cele mai bune albume românești. În anul următor, Compact participă la festivalul 'Rock '92', alături de două nume celebre ale rockului mondial, Uriah Heep și Ian Gillan, iar în 1993 susține două concerte, la Brașov și la Sofia, alături de legendarul grup Nazareth.

În vara anului 1994, formația cântă alături de Holograf și Direcția 5 în turneul Marlboro Music, iar în toamnă, pe scena festivalului ”Skip Rock '94”, unde concertează alături de legenda rock-ului mondial: Jethro Tull. În aceeași perioadă se lansează un nou album, intitulat ”Mă voi întoarce”, album ce conține piese ce vor deveni adevărate hituri, piesa care dă titlul albumului fiind de foarte mulți considerată, chiar și în ziua de azi, una dintre cele mai frumoase balade rock din muzica românească. Albumul păstrează aceeași linie calitativă ca și "Cine ești tu oare?", iar asta îi bucură foarte mult pe fani. Acest album (conținând piesele Mă voi întoarce, Hoinarul, Toamnă în sufletul meu, Banii mei, Cine-i vinovat?, Cine știe pe unde ești?, Ploaia, Mâine în zori, Party) a apărut doar pe casetă audio.

La începutul anului 1996, sub marca Roton, se lansează albumul ”Compact '88-'95”, un best-of ce conține majoritatea hit-urilor grupului din perioada Ordean-Iorga-Cnejevici și marchează o nouă cotitură în destinul trupei, prin revenirea lui Paul Ciuci. Lui Leo Iorga i se cere să părăsească formația pe care o consacrase ca formula de aur a Compact-ului.

Legat de plecarea lui Leo Iorga din Compact, Adrian Ordean declara într-un interviu: '”M-a enervat întotdeauna ideea (susținută de unii, n.n.) că Leo a venit la Compact sub formă de împrumut....iar când Paul s-a întors în țară, după o lună, Leo a rămas tot în Compact, pentru că Paul a cântat ani buni cu Sfinx Experience...Ce împrumut e ăla care ține opt ani? Să fim serioși...'”.

După despărțirea de Compact, Leo Iorga și Adrian Ordean pun bazele unui nou grup rock, Schimbul 3. În 1996, ”Compact B” avea următoarea componență: Teo Peter, Paul Ciuci, Leluț Vasilescu, Vladi Cnejevici și Emil Laghia. În această formulă, trupa lansează încă trei albume: ”Pe tine te-am ales””100% Compact” și ”5.compact”.

Dupǎ cele douǎ tragedii din 2004 și 2005, când Teo Peter și Emil Laghia și-au pierdut viața în mod violent, Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu și Adrian Tinca au fost cei care au cântat în continuare sub titulatura Compact.

Începând cu anul 2005 a urmat o serie de realizǎri: au fost invitați sǎ cânte alǎturi de Europe și Scorpions și au avut turnee în multe orașe din Europa și SUA.

Anul 2007 e marcat de trupa Compact prin lansarea unui dublu album ”Compact live” ce conține 19 piese: Regele ielelor, O noapte și-o zi, Stai cu mine, Fata din vis, Mi-e tare dor de tine, Cântec pentru prieteni, Cărare peste timp...toate compuse de Paul Ciuci și înregistrate într-un concert desfășurat la Teatrul Național București în 2006.

Anul 2009 aduce noi schimbări de componență, Dan Stesco "Polymoog" fiind înlocuit la clape de Adrian Kiseleff iar echipa devine: Paul Ciuci-voce, chitară; Aurel Vasilescu-tobe, Adrian ”Coco” Tinca-bas și Adrian Kiseleff-clape. În 2014 basistul Coco Tinca părăsește formația din motive personale, înființând la Brasov ”Trupa Coco”.

Anul 2017 se caracterizează printr-un mare scandal mediatic și noi schimbări de componență, Aurel ”Leluț” Vasilescu (anterior fiind grav bolnav) părăsește grupul după aproximativ 36 de ani, motivul invocat fiind neînțelegerile financiare dintre el si Paul Ciuci. Trupa Compact merge mai departe în următoarea formulă: Paul Ciuci-voce, chitară; Cătălin Tuță Popescu-clape, voce; Ionuț Micu-tobe și Adi Nițulescu-bas.

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • 1981 - Formații rock 6 (Compact)
 • 1985 - Fata din vis (Compact)
 • 1988 - Cântec pentru prieteni (Compact)
 • 1991 - Cine ești tu, oare? (Compact B)
 • 1992 - Vin vremuri noi? (Compact C)
 • 1994 - Transilvania (Compact C)
 • 1994 - Mă voi întoarce (Compact B)
 • 1996 - Compact '88-'95 (Compact B)
 • 1997 - Pe tine te-am ales! (Compact)
 • 1999 - Compact 100% (Compact)
 • 1999 - De la Compact... la un alt început (Un alt început)
 • 2002 - 5.Compact (Compact)
 • 2005 - In memoriam (Compact)
 • 2007 - Compact Live (2 CD) (Compact)
 • 2007 - Muzică de colecție, Vol. 32 (compilație distribuită cu Jurnalul Național)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Compact (formație)