Compact (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Compact” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Compact (dezambiguizare).
Trupa Compact, noiembrie 2013

Formația Compact a luat ființă în 1977, în Cluj-Napoca, avându-i ca membri pe: Marius 'Bubu' Luca - chitară, voce; Cornel Moldovan - chitară, voce; Ladislau Balazs - tobe; Constantin Cămărășan - chitară; Teo Peter - bas. Debutează pe scena Clubului Universității. În decembrie 1977, participă la Galele 'Săptmâna' din București, unde lansează piesa 'Spații', semnată de Cornel Moldovan.

În 1979, Luca, Moldovan și Balazs părăsesc trupa, fiind înlocuiți de Radu Marpozan - tobe, Guzu Pap - chitară, Nelu Jecan - voce și Marian Corjan - voce. În 1980 câștigă Marele Premiu la Festivalul 'Perpetuum Vox Transilvaniae', iar în anul următor li se alătură Paul Ciuci. În 1982 obțin Marele Premiu al Festivalului Rock de la Costinești.

Prima apariție discografică a avut loc în 1982, cu o jumătate de LP în seria "Formații rock" (discul nr.6) a Electrecordului. Între anii 1982 și 1986, formația își petrece sezoanele estivale concertând la restaurantul 'Tineretului' din Costinești iar anul 1982 le aduce Premiul I la Festivalul Rock 'Serbările Mării'. Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul susținând între 100 și 400 de concerte anual.

În 1985 apare primul LP semnat Compact, Fata din vis (Paul Ciuci-voce, chitară, Constantin Cămărășan-chitară, Teo Peter-bass, Leluț Vasilescu-tobe, Mircea Octavian Kiraly-clape), și tot în acest an membrii grupului Compact participă la Festivalul Rock de la Dresda. Albumul "Fata din vis" a fost un real succes. Discul conține atât piese hard-rock (Lumini pe cer, O altă zi, Legenda), rock'nroll (Cărare peste timp), blues-rock (O altă zi), rock melodic (Fata din vis, Ești totul pentru mine), dar și 2 balade scrise de Constantin Cămărășan (și cântate vocal tot de acesta). 1986 a fost anul turneelor în fosta URSS și Bulgaria. La întoarcere, Vladimir Cnejevici - keyboards, fost membru al formației Progresiv TM, se alătură trupei. Albumul Cîntec pentru prieteni a fost lansat la începutul lui 1988 (soundul fiind relativ diferit de cel al albumului precedent, datorită tonurilor de clapă în stilul anilor `80) și conține piese ce aveau să aibă succes (Cântec Pentru prieteni, O noapte și o zi, Dă-mi o veste, Un alt început), toate fiind scrise de această dată de către Paul Ciuci.

În anul 1988 Paul Ciuci a părăsit trupa, lui Leluț Vasilescu, lui Teo Peter și lui Vladi Cnejevici alăturându-li-se Adrian Ordean (care până în acel moment fusese chitaristul formației Roșu și Negru) și Leo Iorga (vocal).

Anii '88 și '89 prefigurează un turneu important în Rusia. Leo Iorga (care la vremea respectivă era solistul formației Cargo) devine lead vocal si va rămîne definitiv în formație după plecarea lui Ciuci în State.

''Perioada '88 — '96, aproape 9 ani de Compact în care s-a făcut muzică bună, s-au făcut texte bune, s-au făcut hit-uri după hit-uri, între 200 și 250 de concerte pe an, apariții tv, 3 CD-uri, video-uri, prieteni cu sutele fără facebook, studio de înregistrări, prima și cea mai mare instalație de sunet din țară, peste 10 tehnicieni ai formației, artificii la fiecare spectacol aproape, un TIR cu scule, lumini cumpărate de la ruși, repetiții, zilele și nopțile de sub cireșul din curte (curtea de la Migas Real Compact — n.r.), iubirile și despărțirile, nopțile pierdute, zilele însorite, am râs și ne-am întristat, franzelele cu parizer și muștar, berea străină și de multe ori buzunarele goale. A fost cea mai veselă și mai prietenoasă formație în care am cântat vreodată. Nu știu când au trecut 9 ani, dar ce știu sigur e că nu regret nicio secundă nimic din ce am trăit și ce am învățat în timpul ăsta, mi-e dor de pâinea cu untură și cu ceapă, de pachetele de țigări împărțite frățește, de tigăile pline cu carne prăjită și de cartofii rântăliți pe care îi făcea Teo, de 'Căruțași', lângă Cișmigiu, o cârciumă (...) unde beam multă, multă bere și de momentele când o luam spre casă pe jos, fiindcă nu mai aveam nici măcar un leu în buzunar. Am iubit în timpul ăsta și am urât,(...) ne-am bucurat, am suferit, am râs de ne-am prăpădit și am stat împreună cu trupa mai mult decât am stat cu familiile noastre'', declara Adrian Ordean.

În 1989, apar în recital la Festivalul Cîntecului de la Berlin. Așa cum s-a întâmplat cu fiecare artist român, după '89 apar dificultățile pentru că nu se mai promovează muzica autohtonă. Anul 1990 este unul greu, puțini fiind acei oameni din presă care să "dea pe post" o formație românească (printre cei care au avut încredere în Compact la acea vreme se află Liana Stanciu). Însă, spre finele anului '90, un miracol (așa cum spunea Vladi Cnejevici într-un interviu) se întâmplă pentru formația Compact: Gheorghe Beleanu investește foarte mult în formație, cumpărând aparatură profesională și înființând alături de Adrian Ordean cea mai puternică companie de lumini și sunet din România (Migas Real Compact), dar și primul studio profesional din țară (Migas Real Compact), studio în care vor înregistra în următorii 6 ani aproape toți marii artiști români. În acea perioadă Compact a sustinut trei turnee în Republica Moldova — 1988, 1990, 1992, iar în 1990 participă la British Rock for Romania, cu Crazyhead, Jesus Jones, Skin Games. Din 1991, în Compact B apare și Emil Laghia - chitară, devine membru stabil în grup. În același an, formația este invitată în recital la Festivalul de la Mamaia și lansează albumul Cine ești tu oare?.

Cine ești tu oare? este, așa cum spune chiar compozitorul și textierul acestuia, Adrian Ordean, un album de hituri, fiecare piesă de pe acest disc (Cine ești tu oare?, Te visez mereu, Să te gândești la mine, Nu uita, Trenul Pierdut, Singur în noapte, 22 decembrie, Omul negru) ajungând să fie cântată pe toate posturile radio și tv și să fie cunoscută de întreaga țară în interpretarea inegalabilă a lui Leo Iorga. Discul se vinde foarte bine și se numără printre cele mai bune albume românești. În anul următor, Compact participă la festivalul 'Rock '92', alături de două nume celebre ale rockului mondial, Uriah Heep și Ian Gillan, iar în 1993 susțin două concerte, la Brașov și la Sofia, alături de legendarul grup Nazareth.

În vara anului 1994, formația Compact cîntă alături de Holograf și Direcția 5 în turneul Marlboro Music, iar în toamnă, pe scena festivalului 'Skip Rock '94', unde concertează alături de legenda rock-ului mondial: Jethro Tull. În aceeași perioadă se lansează un nou album, intitulat Mă voi întoarce, album ce conține piese ce vor deveni adevărate hituri, piesa care dă titlul albumului fiind de foarte mulți considerată, chiar și în ziua de azi, una dintre cele mai frumoase balade rock din muzica românească. Albumul păstrează aceeași linie calitativă ca și "Cine ești tu oare?", iar asta îi bucură foarte mult pe fani. Acest album, conținând piesele: Mă voi întoarce, Hoinarul, Toamnă în sufletul meu, Banii mei, Cine-i vinovat?, Cine știe pe unde ești?, Ploaia, Mâine în zori, Party a apărut doar pe casetă audio.

La începutul anului 1996, sub marca Roton, se lansează albumul Compact '88-'95, un best-of ce conține majoritatea hit-urilor grupului din perioada Ordean-Iorga-Cnejevici. Anul 1996 marchează o nouă cotitură în destinul trupei, prin revenirea lui Paul Ciuci. Lui Leo Iorga i se cere să părăsească formația pe care o consacrase ca formula de aur a Compact-ului.

Legat de plecarea lui Leo Iorga din Compact, Adrian Ordean declara într-un interviu: ''M-a enervat întotdeauna ideea (susținută de unii, n.n.) că Leo a venit la Compact sub formă de împrumut....iar când Paul s-a întors în țară, după o lună, Leo a rămas tot în Compact, pentru că Paul a cântat ani buni cu Sfinx Experience...Ce împrumut e ăla care ține opt ani? Să fim serioși...''.

După despărțirea de CompactLeo Iorga și Adrian Ordean pun bazele unui nou grup rock, Schimbul 3. În 1996, 'Compact B' erau: Teo Peter, Paul Ciuci, Leluț Vasilescu, Vladi Cnejevici, Emil Laghia.

In aceasta formulă, trupa lansează încă trei albume: Pe tine te-am ales100% Compact și 5.compact.

Dupǎ cele douǎ tragedii din 2004 și 2005, când Teo Peter și Emil Laghia și-au pierdut viața în mod violent, Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu și Adrian Tinca au fost cei care au cântat în continuare sub titulatura Compact.

Începând cu anul 2005 au urmat o serie de realizǎri: au fost invitați sǎ cânte alǎturi de Europe și Scorpions și au avut turnee în multe orașe din Europa și SUA.

Anul 2007 e marcat de trupa Compact prin lansarea unui dublu album Compact live ce conține 19 piese: Regele ielelorO noapte si o ziStai cu mineFata din visMi-e tare dor de tineCantec pentru prieteniCarare peste timp, compuse de Paul Ciuci și înregistrate într-un concert desfășurat la Teatrul Național București în 2006.

Anul 2009 aduce noi schimbari de componență, Dan Stesco "Polymoog" fiind înlocuit la clape de Adrian Kiseleff iar echipa actuală devine: Paul Ciuci la voce-chitară, Aurel Vasilescu la tobe, Adrian Tinca la bass și Adrian Kiseleff la clape.In anul 2014 basistul formatiei Compact ADRIAN COCO TINCA paraseste formatia din motive personale,infiintand la Brasov ,,TRUPA COCO,,

Anul 2017 aduce noi schimbari de componență, Aurel (Leluț) Vasilescu paraseste grupul dupa aproximativ 36 de ani, motivul invocat fiind neintelegerile financiare intre el si Paul Ciuci. Trupa Compact merge mai departe în următoarea formulă: Paul Ciuci – voce, chitară; Cătălin Tuță - Popescu - clape, voce; Ionuț Micu – tobe; Adi Nițulescu – bas.

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • 1981 - Formații rock 6 (Compact)
 • 1985 - Fata din vis (Compact)
 • 1988 - Cântec pentru prieteni (Compact)
 • 1991 - Cine ești tu, oare? (Compact B)
 • 1992 - Vin vremuri noi? (Compact C)
 • 1994 - Transilvania (Compact C)
 • 1994 - Mă voi întoarce (Compact B)
 • 1996 - Compact '88-'95 (Compact B)
 • 1997 - Pe tine te-am ales! (Compact)
 • 1999 - Compact 100% (Compact)
 • 1999 - De la Compact... la un alt început (Un alt început)
 • 2002 - 5.Compact (Compact)
 • 2005 - In memoriam (Compact)
 • 2007 - Compact Live (2 CD) (Compact)
 • 2007 - Muzică de colecție, Vol. 32 (compilație distribuită cu Jurnalul Național)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Compact (formație)