Curcan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Curcan
Wild turkey eastern us.jpg
Turkey Lopez04.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Galliformes
Familie: Phasianidae
Subfamilie: Meleagridinae
Gen: Meleagris
Specie: M. gallopavo
Nume binomial
Meleagris gallopavo
Linnaeus, 1758
Subspecii

6

Wild Turkey.png
Distribuția M. gallopavo

Curcanul (Meleagris gallopavo) este o pasăre de talie mare, originară din America (SUA, Mexic), domesticită deja în timpul aztecilor, care a fost adusă în Europa de om cu peste 400 de ani în urmă. Curcanul face parte din familia Phasianidae.

Morfologie, mod de viață[modificare | modificare sursă]

Masculul are coloritul mai viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice arămii și verzui. Capul și gâtul sunt de culoare roșie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cută (pliu) de piele roșie. Este o specie poligamă, un mascul având de regulă 3–4 femele. Un curcan adult poate atinge înălțimea de 1 m și o greutate de 10 kg. Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de 4 kg.

În timpul împerecherii culoarea pielii capului și gâtului devin un albastru și roșu aprins, masculul desfășurând coada în formă de evantai.

Curcanul este o pasăre scurmătoare.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Pasărea mai trăiește în formă sălbatică în pădurile din America, arealul ei fiind sudul Canadei, SUA până în Mexicul de Nord. În formă sălbatică trăiește în 3 provincii canadiene, 49 de state din SUA și 6 state mexicane. Adusă de om, forma sălbatică trăiește și în Australia și Noua Zeelandă. Nu trăiește în Alaska și Hawaii.

Ziua Recunoștinței[modificare | modificare sursă]

Curcanul este unul dintre felurile principale la masa de Ziua Recunoștinței, sărbătoare care se ține în a patra zi de joi din noiembrie (SUA), respectiv în a doua luni din octombrie (Canada).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Meleagris gallopavo. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dickson, James G., The Wild Turkey: Biology and Management (A National Wild Turkey Federation and USDA Forest Service book), 1992, Stackpole Books, ISBN 081171859X, 9780811718592, google books
  • Pritzker, Barry M. A Native American Encyclopedia: History, Culture, and Peoples. Oxford: Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0-19-513877-1.

Legături externe[modificare | modificare sursă]