Z (simbol militar)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Litera Z în grafie latină (în rusă зет, transliterat: zet) este unul dintre câteva simboluri (inclusiv „V” și „O”) pictate pe vehiculele militare ale Forțelor Armate Ruse implicate în invazia rusă a Ucrainei din 2022, speculată pentru a ajuta forțele operaționale se disting de alte forțe aliate sau inamice.[1][2]

Ulterior, a devenit un simbol militarist folosit în propaganda rusă și de către civilii ruși ca semn de susținere a invaziei. Utilizarea simbolului este o infracțiune penală în mai multe țări, inclusiv în Germania. Simbolul "Z" a fost numit peiorativ zwastika sau zwaztika, cu referire la svastica nazistă, sau peiorativ în rusă și ucraineană ca "ziga" (rusă: зига) cu referire la Sieg Heil, de către oponenții războiului. Unii oficiali ucraineni și comentatori de pe internet au început, de asemenea, să se refere la Rusia ca Ruzzia sau RuZZia (în rusă: Роzzия sau РоZZия; în ucraineană: Роzzія sau РоZZія).

Simboluri[modificare | modificare sursă]

Următoarele simboluri și semnificațiile corespunzătoare au fost folosite de forțele armate ruse în timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022:[3][4]

Fotografie Simbol (imagine) Simbol (text)

Z
🅉
V
O

Invazia a căpătat porecla „Operațiunea Z”, derivată din simbolul „Z”.[5] Simbolul este sub forma literei latine Z, în locul literei chirilice echivalente З (Ze) folosită în alfabetul rus, care a fost descrisă ca fiind deosebită, având în vedere tema simbolului naționalismului rus.[6]

Înțelesuri[modificare | modificare sursă]

„Z” a fost folosit ca simbol pro-război pentru a reprezenta sprijinul pentru invazie, în ciuda ambiguității semnificației sale.[7][8]

Pe Instagram, Ministerul rus al Apărării (MOD) a postat pe 3 martie că simbolul „Z” este o abreviere a expresiei „pentru victorie” (rusă за победу), în timp ce simbolul „V” înseamnă "Puterea noastră este în adevăr” (rusă сила в правде) și „Sarcina va fi finalizată” (rusă задача будет выполнена).[9][10][11] Ministerul de Justiție a sugerat mai târziu sensuri alternative pentru „Z”, inclusiv „Pentru pace” (rusă за мир), „Pentru adevăr” (rusă за правду), și litera Z din interiorul cuvintelor englezești demilitarization and denazification, despre care președintele rus Vladimir Putin a afirmat că este scopul invaziei.[12][13]

O altă interpretare pentru „Z” este cuvântul rusesc pentru vest (rusă запад), pentru a desemna districtul militar de vest sau infanteriei care se îndreaptă spre vest sau, mai general, pentru a sublinia ambițiile imperiale ale Kremlinului, cu simbolul „V” în mod similar pentru cuvântul pentru est (rusă восток).[14][15][16] Acest termen a fost folosit în exercițiul comun Zapad 2021 dintre Belarus și Rusia înainte de invazie. 

Răspunsuri internaționale[modificare | modificare sursă]

State[modificare | modificare sursă]

  • Republica Cehă - ca parte a interdicției de a susține public invazia, Ministerul de Interne a clasificat simbolul "Z" ca fiind un echivalent al svasticii.
  • Estonia - în aprilie 2022, a fost emisă o interdicție de către Riigikogu.[17]
  • Germania - Ministerul Federal de Interne și Comunitate a declarat că folosirea literei "Z" pentru a indica sprijinul pentru invazia rusă în Ucraina este un delict care se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.
    • Din 2022 aprilie, biroul de înmatriculare a vehiculelor din orașul german Herford nu mai eliberează plăcuțe de înmatriculare cu litera "Z" din cauza invaziei rusești în Ucraina.
  • Kazahstan - este interzis ca simbolurile militare să fie afișate pe vehicule în public, Departamentul de Poliție al WKO declarând în mod explicit că simbolurile "Z", "V" și "O" nu sunt permise.
  • Kârgâzstan - departamentele de poliție au restricționat afișarea simbolului "Z" pe vehiculele aflate în public.
  • Letonia - Saeima a adăugat simbolurile "Z" și "V" pe lista simbolurilor politice interzise, la fel ca svastica și secera și ciocanul, deoarece acestea glorifică agresiunea militară și crimele de război.
  • Lituania - la 19 aprilie 2022, Lituania a interzis simbolurile "Z" și "V" împreună cu panglica Sfântului Gheorghe.
  • Moldova - din 7 aprilie 2022, simbolurile "Z" și "V" și panglica Sfântului Gheorghe sunt interzise în Moldova.
  • Polonia - de la 13 aprilie 2022, utilizarea simbolurilor sau denumirilor "care susțin agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei", sunt pasibile de amendă sau chiar de închisoare de până la 2 ani".
  • Ucraina - la 22 mai 2022, parlamentul ucrainean a interzis simbolurile "Z" și "V" folosite pentru a promova invazia Ucrainei din 2022, dar a convenit cu președintele Volodîmîr Zelenski să permită utilizarea lor în scopuri educaționale sau istorice.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dean, Jeff (). „The letter Z is becoming a symbol of Russia's war in Ukraine. But what does it mean?”. NPR (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Schogol, Jeff (). „Here's what those mysterious white 'Z' markings on Russian military equipment may mean”. Task & Purpose⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Lazurkevych, Sofia (). „Українські військові показали, як ворог маркує свою техніку” [The Ukrainian military showed how the enemy marks its equipment]. uk⁠(Zaxid.net)[traduceți] (în ucraineană). Arhivat din original la . Accesat în .  line feed character în |lucrare= la poziția 146 (ajutor); Legătură externa în |lucrare= (ajutor)
  4. ^ „How Russia's 'Z' is REALLY Used (Invasion Markings)”. battleorder.org (în engleză). Battle Order (educational platform on military history and science). . Accesat în . 
  5. ^ Muraviev, Alexey D. (). „How the Russian military remade itself into a modern, efficient and deadly fighting machine”. The Conversation⁠(d) (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ MacFarquhar, Neil (). „The letter 'Z' has become a symbol for Russians who support the invasion of Ukraine”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Stieb, Matt; Danner, Chas (). „How the Letter Z Became a Pro-War Symbol in Russia”. New York⁠(d) (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Mac Dougall, David; Davlashyan, Naira (). „What do we know about the Russian pro-war Z symbol?”. Euronews (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Maksimova, Kseniya (). „В Минобороны РФ раскрыли смысл латинских букв на российской военной технике” [The Ministry of Defense of the Russian Federation revealed the meaning of Latin letters on Russian military equipment]. Novaya Gazeta⁠(d) (în rusă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Chaturvedi, Amit (). „Explained: What Does The "Z" Symbol On Russian Military Vehicles Mean”. NDTV⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Mellor, Sophie (). „How the letter Z became a symbol for pro-war Russians”. Fortune (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Finnis, Alex (). „What the Z means on Russian tanks, and why it has become a symbol of war”. i⁠(d) (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ McMahon, Liv (). „Russia-Ukraine: What Russia's Z and V war symbols mean - and why Russian gymnast Ivan Kuliak wore the Z symbol”. The Scotsman⁠(d) (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Kerley, Paul (). „Ivan Kuliak: Why has 'Z' become a Russian pro-war symbol?”. BBC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Teh, Cheryl (). „Decoding the 'Z' — the mysterious Russian military symbol that's been co-opted by Russia's nationalist movement”. Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „La "Z" diventata simbolo dell'invasione russa” [The "Z" became a symbol of the Russian invasion]. Il Post⁠(d) (în italiană). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Estonia joins other Baltic states in banning pro-Russia war symbols”. The Nomad Today. .