Yosef Hayim Yerushalmi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yosef Hayim Yerushalmi
Date personale
Născut[1][2][6][7] Modificați la Wikidata
The Bronx, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[1][8][2][7] Modificați la Wikidata
Manhattan, New York City, New York, SUA[9] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboală pulmonară[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
cadru didactic universitar[*]
rabin Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10][11][12]
limba ebraică[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Columbia
Marsha Stern Talmudical Academy[*][[Marsha Stern Talmudical Academy (Yeshiva high school located in Manhattan.)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Harvard
Universitatea Columbia[3]  Modificați la Wikidata
PremiiBursă Guggenheim[*][4]
Dr.-Leopold-Lucas-Preis[*][[Dr.-Leopold-Lucas-Preis (annual German humanities science award that comes with 50.000 Euro prize money)|​]] ()[5]
doctor honoris causa al Universității din Haifa[*]
Ehrendoktor der Ludwig-Maximilians-Universität München[*][[Ehrendoktor der Ludwig-Maximilians-Universität München |​]]  Modificați la Wikidata

Yosef Hayim Yerushalmi (n. , The Bronx, New York City, New York, SUA – d. , Manhattan, New York City, New York, SUA) a fost un istoric evreu american, între anii 1980-2008 profesor în domeniul istoriei, culturii și societății evreiești la Universitatea Columbia din New York. S-a specializat în istoria evreilor creștinați în Peninsula Iberică și în teritoriile controlate de spanioli și portughezi, precum și în Diaspora evreiască. Lucrarea sa cea mai remarcabilă a fost Zakhor! (Amintește-ți!- în ebraică), eseu în care autorul examinează raporturile evreilor cu istoria și memoria.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilărie și tinerețe[modificare | modificare sursă]

Yerushalmi s-a născut în Bronx, New York City în anul 1932 într-o familie de evrei emigrați din Rusia. Mama sa era originară din Pinsk(azi în Belarus) ,iar tatăl său (la origine Ierusalimski), originar din Goloskov, Galiția, a crescut și studiat la Odesa, fiind absolvent al universității locale. După izbucnirea revoluției ruse din 1917 el a emigrat în Palestina (Eretz Israel) împreună cu fratele său și a lucrat într-un kibuț. În 1928 s-a îmbolnăvit de malarie și atunci, la invitația unei rude, a emigrat in Statele Unite unde a fost activist sionist și profesor de ebraică. În casă Yerushalmi vorbea cu mama sa în limba idiș iar cu tatăl său în limba ebraică. La vârsta de 5 ani la grădiniță a început să vorbească și engleza. Paralel cu învățătura religioasă tradițională -de la 8 ani în cadrul unei ieșive moderne, în care a învățat și Biblia ebraică și Talmudul, dar și istoria și celelalte materii de cultură generală, Yerushalmi a absorbit de la parintii săi un interes crescut pentru cultura și istoria evreilor. După studii la un liceu evreiesc modern a învățat la Universitatea orașului New York, apoi la Seminarul pedagogic al Yeshiva University, universitatea religioasă iudaică ortodoxă din New York, unde în 1953 a terminat examenul de licență în științe iudaice și literatură universală. Unul din mentorii săi acolo a fost Pinchas Horgin care ulterior s-a numarat printre fondatorii Universității Bar Ilan din Israel și primul președinte al acesteia. Yerushalmi s-a gândit să studieze în continuare dreptul, dar până la urmă, deși fusese deja admis la universitățile americane cele mai bune, a preferat să se perfecționeze în științele iudaice. A studiat pentru titlul de master la Institutul Teologic Evreiesc (JTS) (Seminarul rabinic din America) , unde a fost elevul rabinilor conservativi Saul Liberman, Hayim Arye Ginzburg și Shalom Spiegel.

În anul 1957 a fost consacrat oficial ca rabin conservativ și a slujit în această calitate vreme de un an într-o sinagogă din New York. Deoarece s-a simtit atras de studiul istoriei, s-a înscris la Universitatea Columbia, unde în 1966 a terminat doctoratul în istorie sub îndrumarea lui Salo Wittmayer Baron. La Universitatea Columbia a fost și elevul lui Tzvi Ankori , Elias Bickerman și Paul Kristler. În scopul scrierii lucrării de doctorat la începutul anilor 1960 Yerushalmi a vizitat Portugalia, Spania și Italia. Lucrarea , consacrată istoriei evreului portughez creștinat (converso) Isaac Cardoso, a fost distinsă cu premiul Editurii Universității Harvard. Ea a fost revizuită și republicată în 1971 ca prima carte a lui Yerushalmi.

Continuarea activității academice[modificare | modificare sursă]

Începând din 1966 Yerushalmi a predat la Universitatea Harvard, în calitatea de conferențiar în domeniul limbilor și culturilor din Orientul Apropiat, din 1970 a fost profesor ordinar titular al acestei catedre. Din anul 1970 a devenit profesor la catedra Jacob E. Safra de istorie și evreiască și civilizație sefardă . Apoi, din anul 1980 a fost profesor la catedra Salo Baron la Universitatea Columbia din New York și director al Institutului de studii iudaice si israeliene. În anul 2008 a ieșit la pensie.

Yerushalmi a murit în anul 2009 la Manhattan, New York, de emfizem pulmonar.

Viața particulară[modificare | modificare sursă]

În 1959 Yerushalmi s-a căsătorit cu Ofra Pearly, pianistă venită din Israel pentru a studia cu Claudio Arrau. Cei doi au avut un fiică, Arielle.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Israel, der unerwartete Staat, Tübingen: Mohr Siebeck, 2006, ISBN: 978-3-16-148860-3 (English translation: Israel, The Unexpected State) - 2005 (Israel - statul neașteptat)
  • Zakhor: Jewish History and Jewish Memory -(Amintește-ți:Istoria evreiască și memoria evreiască 1996 (University of Washington Press, Seattle 1982)
  • Freud's Moses: Judaism Terminable and Interminable – 1993 (Moise al lui Freud: iudaism terminabil sau interminabil - parafrază la numele lucrării lui Freud „Analiza terminabilă sau interminabilă”)
  • Haggadah and History - 1975 (Hagada si istorie)
  • From Spanish Court to Italian Ghetto - 1971 (De la curtea spaniolă la ghetoul italian)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Yosef Hayim Yerushalmi”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Yosef Hayim Yerushalmi, SNAC, accesat în  
  3. ^ The New York Review of Books 
  4. ^ Guggenheim Fellows database 
  5. ^ https://uni-tuebingen.de/fakultaeten/evangelisch-theologische-fakultaet/fakultaet/lucas-preis/preistraeger/bisherige-preistraeger/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b Yosef Hayim Yerushalmi, Autoritatea BnF 
  7. ^ a b c d Yosef Hayim Yerushalmi, Babelio 
  8. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ „Yosef Hayim Yerushalmi”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  12. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]