Windows RT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Windows RT
Windows RT logo and wordmark.svg
Windows 8 Start UI.svg
Dezvoltator Microsoft
Dată lansare inițială 17 octombrie 2013; acum 4 ani (2013-10-17)
Platforme suportate 32-bit ARM (ARMv7)
Tip de nucleu Hybrid (Windows NT)

Windows RT (nume intern: „Windows on ARM”) este o versiune a sistemului de operare (SO) Windows 8 al companiei Microsoft, proiectată special pentru dispozitive ARM, ca de exemplu calculatoare tabletă. Conține în mod standard unele pachete de software ca de exemplu Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint și Microsoft OneNote; în plus poate rula (executa) doar aplicații (programe) oferite de Microsoft pe situl Windows Store. Windows RT este nu este oferit direct utilizatorilor drept produs separat, de sine stătător, ci este vândut direct numai altor producători de dispozitive.

Numele Windows RT a fost anunțat la 16 aprilie 2012.[1] „RT” este o abreviere de la Runtime, sistemul care stă la baza noilor aplicații „Metro” (nu e primul sistem Windows Runtime). Termenul se referă la o colecție de interfețe API care stabilesc pentru dezvoltatori regulile de comunicație între diverse softuri și harduri.

La 18 iunie 2012 Microsoft a anunțat calculatorul tabletă Microsoft Surface, care va avea 2 versiuni: una cu sistemul de opeare Windows RT, iar cealaltă cu Windows 8 Pro.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Windows Announcing the Windows 8 Editions”. The Windows Blog. http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/04/16/announcing-the-windows-8-editions.aspx. 
  2. ^ en Microsoft reveals its own Windows 8 tablet: meet the new Surface for Windows RT”. Engadget. http://www.engadget.com/2012/06/18/microsoft-tablet-announced/. Accesat la 20 iunie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]