Virus informatic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Virus informatic sau virus de calculator este un program malware de dimensiuni mici care în general se instalează singur, fără voia utilizatorului, atașându-se altor programe și poate provoca pagube atât în sistemul de operare cât și în elementele hardware (fizice) ale computerului.
În general, cei care concep viruși de calculator sunt programatori cu experiență și cunoștințe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc.

În ultimii ani, virușii de calculator au fost aproape complet înlocuiți de viermii informatici.

Sistemul de operare utilizat are un impact major asupra probabilității unei infecții locale sau la nivelul întregului sistem. Practic, orice sistem de operare este vulnerabil dacă permite unui program să manipuleze un alt fișier. Deoarece sistemele Windows dețin cea mai mare distribuție pe PC-uri, acestea sunt în prezent ținta principală a virușilor. Deși sunt cunoscuți peste 100.000 de viruși pentru sistemele Windows, numărul de viruși pentru Linux și Mac OS este mult mai mic.

Schema de atacuri ale virusului informatic

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Scopul principal al unui virus de calculator este coruperea sistemului de operare și/sau distrugerea datelor. Ei pot infecta fișierele de date sau chiar sectorul de boot al unității hard disk.
Câteva dintre efectele pe care le generează virușii sunt:

 • distrugerea unor fișiere
 • modificarea dimensiunii fișierelor prin inserarea în acestea a întregului cod sau numai a unei părți speciale din codul său; modificările pot fi provocate nu numai programelor, ci si unor grupuri de programe.
 • poate să recunoască dacă un program a fost deja infectat pentru a interzice o nouă modificare a acestuia
 • ștergerea totală a informaților de pe disc, inclusiv formatarea acestuia
 • distrugerea tabelei de alocare a fișierelor, care duce la imposibilitatea citirii informației de pe disc
 • diverse efecte grafice/sonore, inofensive sau și dăunătoare
 • încetinirea vitezei de lucru (utilă) a calculatorului, până la blocarea acestuia
 • înmulțirea fișierelor până la umplerea memoriei
 • ascunderea fișierelor si blocarea anumitor spații.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Virușii informatici pot fi clasificați în mai multe categorii:

Stoned Code
 • Viruși software - afectează fișierele și programele aflate în memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare sau componente ale acestuia. Virușii de fișiere se fixează de regulă pe fișierele cu extensia .BIN, .COM, .EXE, .OVL, .DRV, .SYS. Cei mai mulți dintre virușii de fișiere actuali sunt poliformi. Ei sunt codificați, conținînd doar o mică parte - modulul de decodificare - necodificată. În momentul activării virusului, modulul de decodificare intră în acțiune și decodifică restul virusului. Folosind un generator de numere pseudoaleatoare acest modul își schimbă algoritmul de codificare la fiecare infectare a unui fișier, modificînd modulul de decodificare (exemple: Sunday, Cascade.) La rândul lor, virușii de sotware pot fi:
  • Viruși de boot - sunt printre cei mai vechi viruși de calculator. Se încarcă în memorie înaintea sistemului de operare, transferă conținutul de boot în alt sector, amestecă datele. Poate infecta orice partiție a hard discului. Nu sunt foarte frecvenți în prezent, afectează PC-uri vechi, cu floppy. (ex: Polyboot.B și AntiEXE, Form, Disk Killer, Michelangelo, Stone).
  • Viruși de legătură - sau viruși de fișiere sunt cel mai frecvent tip de virus. Ei infectează fișiere executabile sau biblioteci de programe de pe un sistem de operare. Virușii de legătură nu modifică conținutul însuși al fișierelor executabile, însă alterează structura de directoare.
  • Virus cu infecție multiplă - este un virus care infectează atât sectorul de boot, cât si fișierele executabile. Acest tip de virus se atașează la fișierele executabile, dar își plasează codul și în sistemul de operare, de obicei în MBR sau în sectoarele ascunse. Un virus cu infecție multiplă devine activ dacă un fișier infectat este executat sau dacă PC-ul este încărcat de pe un disc infectat (ex. Ghostball, Invader, Flip).
  • Viruși de atac binar - sunt viruși care operează în sistemul "cal troian", conținând doar câțiva biți pentru a se putea lega de sistem, restul fiind de regulă mascat ca un “program neexecutabil”.
  • Viruși de macro - infectează documente, nu programe. Ei pot infecta numai documentele create cu programe care folosesc limbaje macro (Word, Excel). Un exemplu de limbaj macro este WordBasic, care este inclus оn Microsoft Word (ex: O97M/Y2K, Bablas, Melissa.A, Relax).
  • Virus companion - este un virus care infectează fișiere de tip .EXE prin crearea unui fișier .COM având același nume și conținând codul viral. El speculează o anumită caracteristică a sistemului DOS prin care, dacă două programe, unul de tip .EXE și celălalt de tip .COM, au același nume, atunci se execută mai întâi fișierul de tip .COM.
  • Virus polimorf - virus care se poate reconfigura în mod automat, pentru a ocoli sistemele de protecție. Virusurile polimorfe utilizează o metodă specială de codare sau criptare de fiecare dată când infectează un sistem. (ex: Satan Bug, Elkern, Tuareg, Marburg, Involuntary, Stimulate, Cascade, Phoenix, Evil, Proud, Virus 101, DMV, Nuclear, Word Concept).
  • Virus detașabil - este un virus care se desprinde de fișierul infectat exact înaintea deschiderii sau execuției acestuia și se reatașează atunci când programul este închis sau se termină. Această tehnică numită stealth este foarte eficientă împotriva multor programe de scanare, deoarece programul de scanare va vedea un fișier „curat”.
  • Virus morfic - care își schimbă constant codul de programare și configurare în scopul evitării unei structuri stabile care ar putea fi ușor identificată și eliminată.
  • Virus parazit - este un virus informatic, care se atașează fie la începutul programului, fie la sfârșitul său, ori poate chiar să suprascrie o parte din codul programului. Virușii paraziți pot fi rezidenți și nerezidenți.
  • Virus rezident - este un virus care se autoinstalează în memorie, astfel încât, chiar mult timp după ce un program infectat a fost executat, el poate încă să infecteze un fișier, să invoce o rutină de declanșare a unei anumite acțiuni sau să monitorizeze activitatea sistemului. Aproape toți virușii care infectează MBR-ul sunt viruși rezidenți (ex: CMJ, Meve, MrKlunky, Randex).
  • Virus nerezident - este opusul virusului rezident. Virușii nerezidenți în memorie nu rămân activi după ce programul infectat a fost executat. Ei operează după un mecanism simplu si infectează doar executabilele atunci când un program infectat se execută. Acțiunea tipică a unui astfel de virus este de a căuta un fișier gazdă atunci când fișierul infectat se execută, să-l infecteze și apoi să redea controlul programului gazdă.
  • Virus criptografic - un virus care se infiltrează în memoria sistemului și permite folosirea absolut normală a intrărilor și transmiterilor de date, având proprietatea că, la o anumită dată, se autodistruge, distrugând în același timp toate datele din sistem și făcându-l inutilizabil. Un astfel de atac poate fi activat sau anihilat de la distanță chiar de către emițător.
 • Viruși hardware - care produc un atac strict orientat spre hardware (PDoS - Permanent Denial-of-Service) cum ar fi routere, module de memorie, placă grafică, și placă de bază, disc dur. Exemple de atacuri hardware:
 • upgrade de firmware la o versiune greșită sau nevalidă în mod intenționat, ducând astfel la blocarea dispozitivului
 • limitarea memoriei flash
 • overclocking prin intermediul software-ului la placa grafică și placa de bază, care poate suprasolicita componentele
 • blocarea hard disk-urilor din cauza anumitor comenzi neoficiale ATA
 • reducerea vitezei ventilatorului pentru a cauza supraîncălzirea componentelor. [1][2][3] [4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

1949 Sunt puse pentru prima oara bazele teoriilor legate de programele care se autoreproduc cu mult mai mult .

1981 Virusii Apple 1, 2, si 3 sunt printre primii viruși "in the wild". Descoperiți in sistemul de operare Apple II, virusii se răspândesc in Texas A&M prin intermediul jocurilor piratate si altele.

1983 In teza sa de doctorat, Fred Cohen defineste pentru prima oara formal un virus de calculator ca fiind "un program ce poate afecta alte programe de calculator, modificandu-le intr-un mod care presupune abordarea unor copii evoluate ale lor."

1986 Doi programatori, Basit si Amjad, inlocuiesc codul executabil din sectorul boot al unui floppy-disk cu propriul lor cod, care infecta fiecare floppy de 360 Kb accesat pe orice drive. Floppy-urile infectate aveau "© Brain" ca eticheta de disc (volume label).

1987 Scapa din lesa unul dintre cei mai cunoscuti virusi: Jerusalem. Activat in fiecare vineri 13, virusul afecteaza fisierele .exe si .com si sterge toate programele rulate in cursul acelei zile.

1990 Symantec lanseaza pe piata Norton AntiVirus, unul dintre primele programe antivirus dezvoltate de catre una dintre marile companii.

1991 Tequila este primul virus polimorf cu raspandire pe scara larga gasit "in the wild". Virusii polimorfi fac ca detectarea lor de catre scanerele de virusi sa fie dificila, prin schimbarea modul de actiune cu fiecare noua infectie.

1992 Exista 1300 de virusi, cu aproape 420% mai multi decat in decembrie 1990. Previziunile sumbre ale virusului Michelangelo ameninta colapsul a circa 5 milioane de calculatoare pe data de 6 martie. Insa doar 5,000-10,000 de calculatoare se intampla sa "dea coltul".

1994 Farsa de proportii din partea email-ului hoax (alarma falsa) Good Times. Farsa se bazeaza pe amenintarea unui virus sofisticat care e capabil sa stearga un intreg hard prin simpla deschidere a emailului al carui subiect este "Good Times". Desi se stie despre ce e vorba, hoaxul revine la un interval de 6-12 luni.

1995 Word Concept, virus de Microsoft Word, devine unul dintre cei mai raspanditi virusi din anii '90.

1998 StrangeBrew, actualmente inofensiv si totusi raportat, este primul virus care infecteaza fisierele Java. Virusul modifica fisierele CLASS adaugand la mijlocul acestora o copie a sa si incepand executarea programului din interiorul sectiunii virusate. Virusul Cernobal se raspandeste rapid prin intermediul fisierelor ".exe". Dupa cum o sugereaza si notorietatea numelui sau, virusul este nemilos, atacand nu numai fisierele dar si un anumit cip din interiorul computerelor infectate.

Captură de ecran cu virusul ILOVEYOU

1999 Virusul "Melissa", W97M/Melissa, execută un macro dintr-un document atașat e-mail-ului, care transmite mai departe documentul la 50 de adrese existente în Outlook address book al utilizatorului afectat. Virusul infecteaza și documente de tip Word pe care le trimite ca atașamente. Melissa se împrăștie mult mai rapid decât alți viruși anteriori, infectând cam 1 milion de calculatoare.

"Bubble Boy" este primul virus care nu mai depinde de deschiderea atașamentului pentru a se executa. De îndată ce utilizatorul deschide programul de e-mail, Bubble Boy se și activează.

2000 "Love Bug", cunoscut și sub numele de ILOVEYOU, se răspândește prin Outlook, asemănător modului de răspândire al Melissei. Acest virus e primit ca un atașament de tip .VBS, șterge fișiere, inclusiv de tip MP3, MP2 și JPG, și trimite username-uri și parole găsite în sistem autorului virusului. "W97M.Resume.A", o nouă variantă a Melissei, este "in the wild". Virusul se comportă cam ca Melissa, folosindu-se de un macro Word pentru a infecta Outlook-ul și pentru a se răspândi. Virusul "Stages", deghizat într-un e-mail-glumă despre etapele vieții, se răspândește prin Internet. rareori întâlnit la virușii anteriori, Stages este ascuns într-un atașament cu extensie falsă de tip .txt, momind utilizatorii să-l deschidă. Până la apariția sa, fișierele de tip text erau considerate fișiere sigure.

2006 Starbucks este un virus care infectează StarOffice și OpenOffice.

Viruși pe sistemele Linux[modificare | modificare sursă]

Există viruși de calculator și pentru sisteme de operare altele decât Microsoft Windows, cum ar fi Linux, Mac OS și BSD, însă datorită modului în care sunt instalate, este dificil pentru viruși să se instaleze în sistemele Unix/Linux. Aceasta deoarece conturile de utilizator se execută pe baza unor privilegii foarte stricte, iar fișierele sunt greu de accesat de către viruși. De asemenea, sistemele Unix/Linux se actualizează extrem de frecvent, astfel încât eventualele defecte sunt reparate aproape imediat. Un alt motiv este prevalența mai redusă a acestor platforme, distribuția acestora fiind la începutul lui 2009 de aproximativ 5%. Majoritatea acestor viruși infectează sistemele de fișiere ELF (Executable and Linkable Format). (exemple: Staog, Bliss, Alaeda, Koobface, Kaiten, OSF.8759, Ramen, Zipworm).

Sistemele Unix/Linux sunt acum o țintă comună a atacurilor cu viruși datorită cotei de piață ridicate a serverelor web, e-mail și proxy.[5][6]

Viruși de telefonie mobilă[modificare | modificare sursă]

Primii viruși care au vizat telefonia mobilă au fost Cabir apărut în 2004 și CommWarrior în 2005 prin conexiuni Bluetooth. Acești viruși atacau sistemul de operare Symbian, cel mai răspândit sistem de operare pentru telefoane mobile de atunci.

Odată cu apariția sistemului de operare Android, virușii vizează smartphone-uri și tablete Android. Unele tipuri de infecții pot afișa anunțuri intruzive sau pot fi redirecționate către site-uri suspecte, în timp ce amenințări mai grave, cum ar fi troieni, sau atacuri DoS, pot prelua controlul dispozitivului, obține acces root, descărca alte programe malware și elimina complet programul antivirus de pe telefon.

Rata de infectare a sistemului Android a înregistrat 116,5 milioane de infecții numai în 2018. [7][8]

Protecție antivirus[modificare | modificare sursă]

Ca regulă generală, utilizatorii nu ar trebui să ruleze fișiere sau programe necunoscute din surse nesigure, în special fișierele primite prin e-mail. Sistemul de operare și aplicațiile ar trebui să fie actualizate în mod regulat, iar pachetele de servicii furnizate de producător (patch-urile și remedieri) ar trebui să fie încărcate imediat.

Programe antivirus[modificare | modificare sursă]

O infecție cu virus poate fi prevenită prin instalarea unui program antivirus, de scanare a conținutului de pe hard disk, care ar trebui actualizat în mod regulat cu semnăturile noilor viruși. De asemenea, ar trebui implementat un firewall. Programele antivirus oferă de obicei două moduri de funcționare: unul manual în care programul verifică toate fișierele o singură dată la cererea utilizatorului și unul automat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ CENTRUL ID TULCEA- FACULTATEA STIINTE ECONOMICE, SPECIALIZAREA : FINANTE – BANCI ANUL I, SEMESTRUL I, ian 2009. PREZENTAREA VIERMILOR SI VIRUSILOR DE CALCULATOR. REFERAT : Bazele tehnologiei informatiei
 2. ^ Centrul de securitate Enciclopedie de viruși bitdefender.ro
 3. ^ 20 Common Types of Viruses Affecting Your Computer voipshield.com, 15th May 2018, Erika Hernandez
 4. ^ Viruses : Different types and Examples snakebytez.com, Jul 15, 2010
 5. ^ Meet Linux Viruses unixmen.com, By M. Zinoune, July 26, 2012
 6. ^ Myth Busting: Is Linux Immune to Viruses? linux.com
 7. ^ Mobile malware attacks double in 2018 techradar.com, Anthony Spadafora, 03-05-2019
 8. ^ Antivirusii pe telelefon. Care este cel mai bun și cum îl alegi? arsis.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de virus informatic

Bibliografie[modificare | modificare sursă]