Cupa Mitropa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pix.gif Cupa Mitropa
(Cupa Europei Centrale)
Football pictogram.svg
Confederație Europa Europa
Organizator Hugo Meisl
Înființat(ă) în 1927
Desființat(ă) în 1992
Alte nume Zentropa Cup
Campion Cehia AC Sparta Praga (1927)

Slovenia Borac Banja Luka (1992)

Cele mai multe trofee Ungaria Vasas Budapesta (6)
Golgheter Ungaria György Sárosi (49 goluri)
Trofeul Cupei Mitropa

Cupa Mitropa, numită oficial La Coupe de l'Europe Centrale, a fost prima competiție fotbalistică europeană intercluburi. După cel de-al Doilea Război Mondial, începând cu 1951, competiția s-a numit Zentropa Cup.

Context[modificare | modificare sursă]

În anul 1897, cofondatorul clubului Vienna Cricket and Football Club, John Gramlick Sr, pune bazele unei competiții fotbalistice numită Cupa Challenge, în cadrul căreia participau doar cluburile din granițele Imperiului Austro-Ungar, cu precădere din marile orașe: Viena, Budapesta, Praga. Cu toate că în această competiție participau echipe din trei federații de fotbal, ea nu avea caracter internațional, fiind considerată un campionat al Imperiului.

Ideea unei noi competiții[modificare | modificare sursă]

În urma prăbușirii Imperiului dualist Austro-Ungaria, au apărut noi state naționale: Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Iugoslavia. Aceste state și-au creat ligi profesioniste de fotbal, fiind cele dintâi de pe continentul european (Austria: 1924, Ungaria: 1925, Cehoslovacia: 1926). Șeful Federației Austriece de Fotbal (ÖFB — Österreichischer Fußball-Bund), Hugo Meisl, a avut ideea de a fonda o competiție europeană, iar decizia a fost luată pe 16-17 iulie 1927 în cadrul unei întruniri la Veneția.

Oficial, turneul s-a numit La Coupe de l'Europe Centrale (Cupa Europei Centrale), dar a fost cunoscut publicului larg ca Mitropapokal, Mitropa Cup sau Cupa Mitropa.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Perioada interbelică[modificare | modificare sursă]

Naţiunile participante în Cupa Mitropa (Perioada Interbelică)

Inițial Hugo Meisl dorea ca pe lângă echipele din Austria, Cehoslovacia și Ungaria să participe și echipe din Germania, însă demersul său a fost împiedicat de două cauze : vecinii germanii nu aveau o ligă națională, iar final campionatului german se desfășura în același timp cu turneul Cupa Mitropa. Prin urmare Heisl este nevoit să accepte în competiție cluburi din Iugoslavia, în dauna celor italiene care nu aveau o ligă națională și nu aveau prestigiul Echipei Naționale a Italiei - "Squadra Azzura". Țările implicate puteau trimite fie Campioana (câștigătoarea campionatului) și Vice-campioana țării, fie Campioana țării și Câștigătoarea Cupei.

În 1927 a avut loc Cupa Mitropa prima ediție a turneului fotbalistic la care au participat câte două echipe din următoarele state: Austria, Ungaria, Cehoslovacia și Iugoslavia. Primele meciuri ale Cupei Mitropa s-au desfășurat pe 14 august.

Se juca în sistem eliminatoriu, cu tur și retur, iar câștigătoarea s-a decis pe 13 noiembrie 1927 ca fiind AC Sparta Praga, câștigând cu 7-4 scor total în fața lui SK Rapid Viena.

Ca urmare a performanțelor slabe ale cluburilor iugoslave și fondarea Seriei A în Italia, echipele iugoslave au fost înlocuite de către cluburile italiene în Ediția a III-a. Creșterea numărului de sud-americani cu cluburile italiene a condus la o îmbunătățire considerabilă în standardul lor de joc și a reprezentat un punct de atracție în celelalte țări participante.

În Ediția a VIII-a, 1934 s-a decis ca cele patru națiuni să participe la turneu cu câte 4 echipe astfel competiția începe cu optimi de finală. Cupa Mitropa avea să devină un fenomen internațional, multe țări din Europa dorind să participe.

În ceea ce privește extinderea competiției, comitetul care se ocupa de organizarea Cupei Mitropa, privea cu o oarecare reticență, deoarece nu dorea ca prestigiul competiției să fie afectat sau fanii să își piardă interesul pentru primele etape. Italienii și cehiii erau în favoarea extinderii dorind să accepte participare cluburilor din România și Iugoslavia, oficialii austieci și maghiari s-au opus ideii.

Și totuși în Ediția a X-a, 1936 se ajunge la un compromis prin acceptarea echipelor din Elveția. Însă echipele din Elveția aveau o serie de condiții. Cele mai bune 4 cluburi elevețiene trebuiau să joace un meci preliminar de calificare cu echipele aflate pe locul 4 în Campionatele Italiei, Ungariei, Austriei și Cehoslovaciei. De altfel s-a decis ca 40% din veniturile de la fiecare meci( minim 3000 de franci elvețieni) să meargă la echipa oaspete. Printre condiții mai figurau: să aibă o zi fixă pentru meciuri, terenuri de iarbă și garduri de sârmă pentru spectatori. În urma diputării meciurilor din runda preliminară toate echipele din Elveția au fost eliminate.

În Ediția a XI-a, 1937 Cupa Mitropa se extinde cu adevărat, praticipând 7 națiuni: Italia, Austria, Ungaria, Cehoslovacia (cu câte trei echpe), Elveția (2 echipe), România și Iugoslavia (câte o echipă,repezentate de campioana țării). Heisl a dorit să aducă și cluburi din Spania, însă demersul său a fost împiedicat de Războiul Civil Spaniol(1936 - 1939).

În Ediția a XII-a, 1938, apar probleme în competiție din cauze politice. Invazia germană și anexarea teritoriului austriac în Regatul German "Deutsche Reich", a împiedicat cluburile austriece să mai participe în Cupa Mitropa. Comitetul de organizare a stabilit cele trei națiuni Italia, Ungaria și Cehoslovacia să participe cu câte 3 echipe, iar România și Iugoslavia cu câte două echipe.

Ediția a XIII-a a Cupei Mitropa din 1939 avea să înceapă startul numai cu 8 echipe: câte două din Italia, Ungaria, Cehoslovacia și câte o echipă din România și Iugoslavia. competiția a început cu sferturile de finală.

Ediția a XIV-a, 1940,(ultima înainte de război), aliniază la start ca și în anul precedent 8 echipe, cu deosebirea echipele cehoslovace și italiene nu mai participă din cauza războiului. Au participat câte trei echipe din Iugoslavia și Ungaria, și două din România. Din păcate turneul va fi abandonat chiar înainte de finala dintre Rapid București și Ferencvaros Budapesta.

Perioada Postbelică[modificare | modificare sursă]

Naţiunile participante în Cupa Mitropa (Perioada Postbelică)

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, evenimentul, numit definitiv Cupa Mitropa, a fost reînviat prin invitație în 1955. În această perioadă au avut loc și două ediții neoficiale: cea din 1951 numită Cupa Zentropa, și cea din 1958, care a luat numele de Cupa Dunării. Cupa a fost deschisă cluburilor din Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria și Italia, în timp ce la ediția din 1958 au participat și echipe din România și Bulgaria. Din 1966 modelul organizatoric al cupelor europene prin invitarea echipelor mijlocii excluse din aceasta din urmă.

Pierzându-și treptat din importanță în fața celorlalte competiții continentale, din 1979 Mitropa a fost modificată și transformată, până la ultima ediție din 1992, într-o cupă pentru cluburile câștigătoare ale campionatelor respective de nivel doi: în această ultimă versiune, victoriile celor de la celebrele Milano și Torino. În 1989, cu totul excepțional, s-a organizat și Supercupa Mitropa, meci între Pisa (câștigătorul ediției din 1988) și Baník Ostrava (câștigătorul ediției din 1989).

Președintele și căpitanul Bologna, Renato Dall'Ara (stânga) și Mirko Pavinato (dreapta), cu trofeul sezonului 1961.

Finalele Cupei Mitropa (1927–1940)[modificare | modificare sursă]

Ediția Finalele Cupei Mitropa
Scor tur/retur
1927 Cehoslovacia AC Sparta Praga
6-2 / 1-2
Austria SK Rapid Viena
1928 Ungaria Ferencvaros TC Budapesta
7-1 / 3-5
Austria SK Rapid Viena
1929 Ungaria Ujpest TE Budapesta
5-1 / 2-2
Cehoslovacia SK Slavia Praga
1930 Cehoslovacia AC Sparta Praga
0-2 / 3-2
Austria SK Rapid Viena
1931 Austria Wiener AC
2-3 / 1-2
Austria First Vienna FC 1894
1932 Italia AGC Bologna
2-0 / 0-1(*)
Austria First Vienna FC 1894
1933 Italia AS Ambrosiana Inter Milano
2-1 / 1-3
Austria FK Austria Viena
1934 Austria SK Admira Viena
3-2 / 1-5
Italia AGC Bologna
1935 Ungaria Ferencvaros TC Budapesta
2-1 / 0-3
Cehoslovacia AC Sparta Praga
1936 Austria FK Austria Viena
0-0 / 1-0
Cehoslovacia AC Sparta Praga
1937 Ungaria Ferencvaros TC Budapesta
4-2 / 5-4
Italia Lazio Roma
1938 Cehoslovacia SK Slavia Praga
2-2 / 2-0
Ungaria Ferencvaros TC Budapesta
1939 Ungaria Ferencvaros TC Budapesta
1-4 / 2-2
Ungaria Ujpest TE Budapesta
1940 România FC Rapid București
nu s-a disputat
Ungaria Ferencvaros TC Budapesta

Campioanele Europei Centrale[modificare | modificare sursă]

Locul Clubul Nr. Trofee Anul
1 Ferencvaros Budapesta 2 1928, 1937
AC Sparta Praga 1927, 1935
Ujpest Budapesta 1929, 1939
FK Austria Viena 1933, 1936
AGC Bologna 1932, 1934
2 SK Rapid Viena 1 1930
Slavia Praga 1938
First Vienna FC 1894 1931

Golgheteri (1927–1940)[modificare | modificare sursă]

Golgeterii
Locul Fobalist Club Goluri
1
Ungaria György Sárosi
Ferencvaros TC Budapesta 49
2
Italia Giuseppe Meazza
Ambrosiana Inter 29

Ungaria Géza Toldi
Ferencvaros TC Budapesta
4
Ungaria Gyula Zsengellér
Ujpest TE Budapesta 24

Austria Matthias Sindelar
FK Austria Viena
6
Cehia Oldřich Nejedlý
AC Sparta Praga 21
7 Raymond Braine AC Sparta Praga 19

România Ștefan Auer
Ujpest TE Budapesta
FC Rapid București
9 Franz Weselik SK Rapid Viena 16
10
Cehia/
Austria Josef Bican
SK Rapid Viena
WSC Admira Viena
Slavia Praga
15

Austria Ferdinand Wesely
SK Rapid Viena

Legături externe[modificare | modificare sursă]