AS Venus București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
A.S.C. Venus București
Venus stema.JPG
Informații generale
Numele completAFC Venus 1914 București
PoreclăNegrii, Negrii din Splai, Dracii negri
Nume precedent(e)AFC Venus București
ASC Venus București
Data fondării1914
afiliere federație: 5 iulie 1915
refondare: 2014
Culori         negru-alb
StadionBiruinta , București
(200 locuri)
CampionatLiga a V-a , Seria 1
PreședinteRobert Țicleanu
AntrenorAlexandru Raducu
Palmares
NaționalCampionatul României (8)
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body black hoops.png
Kit body.svg
Kit right arm black hoops.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Asociația Fotbal Club Venus 1914 București este un club de fotbal din București, fondat în anul 1914 și afiliat la FSSR la 5 iulie 1915. Echipa a dominat campionatul României în perioada interbelică. După Război, în urma restricțiilor impuse de regimul comunist, clubul a încercat să supraviețuiască, dar a dispărut în 1948. A fost refondat printre alții de unii urmași ai foștilor jucători în 2014 și joacă în Liga a V-a, Seria 1 , București.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Perioada de glorie[modificare | modificare sursă]

Asociația Fotbal Club Venus București a fost fondată în anul 1914 de către un grup de tineri și elevi ai Școlii de Arte și Meserii în frunte cu Mitty Niculescu (căpitan al echipei). Ulterior, în perioada anilor 1930–1940, clubul l-a avut în conducere pe Gabriel Marinescu (general, prefectul poliției) și Alexandru Elădescu (avocat bucureștean). Alături de aceștia, participau la viața clubului și alți avocați, juriști, militari.

Venusul postbelic[modificare | modificare sursă]

Antrenorul Franz Platko, campion cu Venus în sezonul 1936–1937

În anul 1948, în urma legii ce obliga toate cluburile sportive să se afilieze la un sindicat, Venus a fuzionat cu Uzinele Comunale București, devenind Venus UCB. În toamna anului 1948 Venus evolua în eșalonul al 3-lea și, odată cu desființarea arbitrară a acestuia, Venus a dispărut. În anul 1953, zona în care se afla Arena Venus (actualul parc Știrbei, cuprins între podul cu același nume și Casa de Cultură a Studenților) devine zonă militară și toate clădirile, inclusiv stadionul, au fost demolate.

Reînființarea[modificare | modificare sursă]

În anul 2014, doi iubitori ai fotbalului împreună cu rude ale foștilor fotbaliști ai clubului din perioada interbelică, între care președintele de onoare al clubului, Alexandru Cristian Vâlcov (fiul marelui fotbalist venusist Colea Vâlcov), au refondat clubul. Vechiul stadion nu mai există, dar echipa joacă meciurile acasă pe stadionul Biruința din cartierul Bucureștii Noi.[1] După primul sezon(2014-2015) de la reînființare, Venus s-a clasat pe locul 7 cu 28 de puncte. Începând cu sezonul 2015-2016 AMFB a înfiintat liga a cincea, primele sapte echipe din cele două serii rămân în liga a patra iar celelalte au format liga a cincea. Venus s-a clasat tot pe locul 7 cu 34 de puncte, într-o ligă a patra mult mai puternică. În sezonul 2016-2017 Venus termină pe locul 12 cu 27 de puncte. După un sezon slab 2017-2018, Venus termină pe locul 15 cu 9 puncte și retrogradează în liga a cincea.

Stadion[modificare | modificare sursă]

La 5 ani după construcția Stadionului Romcomit, în București apare o nouă arenă, Stadionul Venus. Arena a fost construită din banii avocatului Alexandru Elădescu, acesta vânzând o pădure pentru a face rost de banii necesari construcției[2]. Pe terenul respectiv era Grădina Procopoaiei, un loc de plimbare foarte la modă la începutul secolului XX. Inițial pe acest loc se dorea construirea unei gări centrale, dar acest proiect a fost abandonat. Stadionul era amplasat între Splaiul Dâmboviței și Podul Eroilor, care se numea chiar Podul Venus.

Arena Venus avea o capacitate de 15.000 locuri și dispunea de o instalație de nocturnă , pe stâlpi (spre deosebire de arena Romcomit), iar gazonul era din iarbă naturală. Fundațiile pe care stăteau stâlpii nocturnei sunt acolo și în prezent. Pe lângă terenul de fotbal mai existau terenuri anexe, sală de recuperare cât și un cabinet medical.

În meciul inaugural Venus București a jucat contra echipei Juventus București, meci încheiat cu scorul de 2-3 în favoarea oaspeților. Nocturna stadionului s-a inaugurat la 18 august 1934 cu ocazia meciului dintre Juventus Bucuresti si Admira Viena (scor 2-3) . Venus București a fost o echipă foarte iubită în epocă de către elitele momentului. Este celebru șeful galeriei venusiste de atunci, Nicolae Theodoru cunoscut ca George Chibrit.

Palmares[modificare | modificare sursă]

NaționalInternațional

Bilanț în primul eșalon[modificare | modificare sursă]

Divizia A J V E Î GM GP Pct
Total 180 108 35 37 499 248 251
Acasă 90 65 13 12 296 110 143
Deplasare 90 43 22 25 203 138 108


Jucatori emblematici[modificare | modificare sursă]

Portari Fundași Mijlocași Atacanți Antrenori

Jucatori Actuali[modificare | modificare sursă]

 GK Zamfir Razvan-Andrei 
 CB Ionut Zambalic 
 CB Sebastian Craciun
 CB George Manica 
 RB Aurel Capraru
 RB Ciprian Ciupercea
 LB Alexandru Ivan
 LB Dragos Antonescu
 RM Ionut Florea
 RM Silviu Ionescu 
 RM Bahnarianu Sorin
 CM Alexandru Stoica
 CM Radu Mardale
 CM Damian Tufeanu 
 LM Alexandru Cristea 
 ST Sebastian Buliga

Numele Clubului[modificare | modificare sursă]

  • 1914 - Asociația Fotbal Club Venus București
  • 1936 - Asociația Sportiva si Culturala Venus București
  • 2014 - Asociația Fotbal Club Venus 1914 București

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alin Grigore (), „VIDEO și FOTO Venus și Victoria București au renăscut » Cele două s-au întîlnit în ziua marelui derby românesc: "Vrem în Liga 1", GSP, accesat în  
  2. ^ Caz unic in fotbal, sport.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]


* [1]