Sari la conținut

Stadionul Venus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Venus (dezambiguizare).
Stadionul Venus
AmplasareBucurești
Nume completStadionul Venus
Deschis11 Octombrie 1931
Demolat1953
ProprietarAlexandru Elădescu
BeneficiarVenus București (1928-1949)
România (1939)
Steaua București (1947)
Capacitate15.000
Suprafață de jocgazon natural

Stadionul Venus a fost un stadion de fotbal din București, inaugurat în anul 1931 și demolat în 1953. A fost situat pe locul unde este azi parcul Știrbei, lângă Opera Română. A fost unul dintre primele stadioane românești cu o capacitate peste 10.000 de locuri. Avea o capacitate de 15.000 locuri, era dotat cu instalație de nocturnă, terenuri anexe, cabinete medicale și de recuperare. A fost demolat după instaurarea regimului comunist.

În anul 1935 Stadionul Venus a găzduit două premiere pentru fotbalul românesc: aici s-a organizat primul meci în nocturnă și tot aici a avut loc primul cuplaj (22 septembrie 1935) Unirea Tricolor București - AMEFA Arad și CFR București - Crișana Oradea.

Terenul de pe „Venus” a fost primul teren gazonat din țară. Arena a fost construită din banii personali ai unuia dintre președinții clubului, Alexandru Elădescu, cel care și-a sacrificat o pădure în acest scop (de menționat că arena era construită din lemn, cu stâlpi de susținere din beton armat).

Pe acest stadionul juca Venus București, o echipă foarte iubită în epocă. Este celebru șeful galeriei venusiste de atunci, George Chibrit.

Stadionul a găzduit cinci finale ale Cupei României și un meci al echipei naționale a României, la 18 mai 1939, un amical câștigat cu 4-0 contra Letoniei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]