Vîșcăuți, Orhei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Vîșcăuți” trimite aici. Pentru rezervația naturală omonimă, vedeți Rezervația naturală Vîșcăuți.
Vîșcăuți
—  Sat  —
Vîșcăuți se află în Moldova
Vîșcăuți
Vîșcăuți
Vîșcăuți (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°25′55″N 29°04′27″E ({{PAGENAME}}) / 47.4319444444°N 29.0741666667°E

Țară Republica Moldova
RaionOrhei

Guvernare
 - PrimarVictor Nița (PPȘ[1], 2019)

Altitudine15 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total1.434 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-3555
Prefix telefonic235

Prezență online
https://www.viscauti.md
GeoNames Modificați la Wikidata

Vîșcăuți este un sat din raionul Orhei, Republica Moldova. Conform datelor recensământului din anul 2014, populația constituia 1.434 oameni. Distanța directă pâna la Orhei este de 28 km, iar până la Chișinău de 75 km. Se mărginește cu satele: Susleni, Jora de Mijloc, Oxentea, Molovata, Harmațca.

Istoria localitații[modificare | modificare sursă]

Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.

Legenda despre întemeierea satului spune, că trăia odată un cioban cu familia sa într-o cocioabă mică pe muchia unui deal pleșuv. El se numea Vîșcan și avea vre-o 10-15 oi. Ținea mult la turma sa, căci oile îi hrăneau și-i îmbrăcau pe toți ai casei. Prin părțile celea mai locuiau și alți oameni, dar foarte răzlețit. O duceau greu, căci le lipseau câmpurile mănoase și apa. Într-o bună zi, luându-și mai multe merinde cu sine, Vîșcan a plecat cu turma pentru mai multe zile. A ajuns departe și spre marea lui mirare, a descoperit o întindere frumoasă pe malul unui râu șerpuitor.

Întorcându-se acasă, ciobanul i-a îndemnat pe ai săi, dar și pe oamenii ce locuiau răzlețit să meargă pe malul acelui râu și să prindă rădăcini acolo. Sosind cele cîteva familii la locul destinat au rămas uimiți, căci au găsit tocmai ceea ce le lipsea. Și-au durat mai întîi niște bordeie, ca mai tîrziu să–și construiască casele, care seamănau una cu alta. Cînd sosi momentul să-i dea denumire i s-a spus Vîșcăuți de la numele Vîșcan , care a descoperit aceste locuri.

Satul Vîșcăuți este unul dintre cele mai pitorești de prin părțile Orheiului. Este situat pe malul drept al Nistrului, înconjurat din trei părți de păduri foșnitoare.

Biserica cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anul 1878 cu sprijinul boierului Sanadino. În perioada sovietică biserica și-a întrerupt activitatea, iar în anul 1992, la cererea sătenilor, a fost reparată și redeschisă. Biserica reprezintă un vechi monument de artă în stil moldovenesc.

Populație[modificare | modificare sursă]

Populația este de 1.434 locuitori, dintre care 50,48% (724) - bărbați și 49,52% (710) - femei. Structura etnică a populației: 99,78% - moldoveni, români; 0,22% - ucraineni, ruși ș.a. În ultimii trei ani natalitatea constituie 25-32 copii, mortalitatea constituie 27-29 persoane.

Numărul locuințelor este de 439, astfel sunt înregistrate 522 familii. Suprafața totală a localității constituie 2611,0 ha, inclusiv:

 • 921 ha de terenuri agricole,
 • 1.302 ha de terenuri fondului silvic, inclusiv al primăriei Vîșcăuți
 • 147 ha de terenuri fondului apelor al râului Nistru,
 • 28 ha de terenuri pășune,
 • 49 ha de drumuri,
 • 14 ha de vii, livezi.

Agenți economici[modificare | modificare sursă]

Potențialul satului Vîșcăuți este axat pe zona de agricultura, industrie, extragerea prundișului și al nisipului, dar în mod deosebit turismului rural favorizată de zona râului Nistru.

Pe teritoriul satului Vîșcăuți activează mai mulți agenți economici:

 • SRL”AGROTEHVIT”; (2016)
 • SRL „Ardebaș-AGRO”; (2005)
 • GȚ „Maler Petru”; (2003)
 • GȚ „Perju Carolina”; (2016)
 • SRL “Poptival”; (2005)
 • SRL "Ordonatcom" (2001)
 • 3 magazine alimentare.
 • 2 zone de odihnă, pensiune.

Educație[modificare | modificare sursă]

Sistemul educațional este asigurat de Gimnaziul Vîșcăuți și grădinița de copii Albinuța. La gimnaziu învață 123 de elevi, dintre care în clasele 1-4 sunt 56 elevi și în clasele 5-9 sunt 67 de elevi; corpul didactic al gimnaziului numără 14 profesori.

Grădinița de copiii activează 9 ore 5 zile pe săptămînă, funcționează trei grupe numărul total de copiii este de 55, în procesul de educație sunt încadrați 18 persoane, printre care 6 educatori, directorul grădiniței, lucrătorul muzical, sora medicală.

Biblioteca publică Vîșcăuți este dotată cu necesarul de manuale didactice și artistice, fondul de carte fiind actualizat în 2020 cu 130 carții noi, zilnic biblioteca este frecventată de elevii de la gimnaziu, persoane care nu au conectare la internet.

Infrastructura socială[modificare | modificare sursă]

Centrul medicilor de familie în număr de 5 persoane oferă servicii pentru 50 de vizitatori zilnic. Cu suportul Consiliului Raional Orhei care a alocat 840000 lei au fost reparată capital dar și conectată la rețeaua de gaze naturale în anul 2021.

Patrimoniul cultural al satului Vîșcăuți, raionul Orhei, constituie una din cele mai reprezentative file din moștenirea valorică a localității, menită să conserveze tradițiile și datinile băștinașe, care urmează a fi transmise generațiilor următoare.

Căminele Culturale ar trebui să fie centrul vieții culturale din orice sat, dar din păcate satul Vîșcăuți nu are Casă de cultură. Conform planului de lucru și a Calendarului petrecerii măsurilor culturale, în sat se organizează o serie de activități culturale și sportive, la toate sărbătorile Naționale și religioase: concerte tematice, sărbătoarea satului, măsuri culturale de suflet, cum ar fi 9 mai, Ziua Familiei, Ziua Colilului, Ziua Limbii Române, Hramul Satului, Anul Nou, Ziua Sportivului ș.a.

În scopul utilizării potențialului educativ al datinilor și obiceiurilor populare, conducerea comunei insistă la organizarea a diferitor activități, cum ar fi șezători, serate în memoria scriitorilor și poeților, seminare pentru profesori, educatori, cu diferite genericuri, pentru calificarea cadrelor implicate în educație.

Din componența tezaurului cultural local nu poate fi neglijată biserica ortodoxă cu hramul „Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil”, care este inclusă în lista monumentelor luate sub ocrotirea statului, fiind într-o stare bună. Biserica a fost construită în anul 1878 cu sprijinul boierului Sanadino. În perioada sovietică și-a întrerupt activitatea, iar în anul 1992, la cererea sătenilor, a fost reparată și redeschisă. Aceasta reprezintă un vechi monument de artă în stil moldovenesc.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Primarul este Victor Nița din partea PPȘ.[1]

Primaria satului Vîșcăuți - Lista Consilierilor (9 de consilieri), este următoarea:[3]

    Partid Consilieri Componența Consiliului
  Partidul Politic Șor 5                
  Partidul Democrat din Moldova 2                
  Blocul electoral „ACUM” 2                

Personalități[modificare | modificare sursă]

 • Ion Rață, interpret de muzică ușoară, membru al formației „Catharsis”.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Lista primarilor aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019” (PDF). Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
 2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
 3. ^ Lista Consilierilor

Legături externe[modificare | modificare sursă]