Berezlogi, Orhei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Berezlogi
—  Sat-reședință  —
Berezlogi se află în Moldova
Berezlogi
Berezlogi
Berezlogi (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°26′12″N 28°56′01″E ({{PAGENAME}}) / 47.4366666667°N 28.9336111111°E

Țară Republica Moldova
RaionOrhei
ComunăBerezlogi

Altitudine171 m.d.m.

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-3511
Prefix telefonic235

Prezență online

Berezlogi este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Orhei, Republ

Berezlogi –sat mic si drăguț din ținuturile Orheiului,este o așezare pitorească cu dealuri cu plante domoale ,cu podișuri și culmi întinse, cu văi si vîlcele.

Fiind fragmentat în doua parți de o rîpa adînca, prin fundul careia curge un pîrîu, numită Rîpa Satului. Existenta documentară a satului Berezlogi începe la 6 iunie 1436 iar cei care au pus plugul în brazda si au semănat ,au construit primele case,clădind astfel temelia localitătii,au fost frații Ghera si Luca Vetrilă. Altă sursă spune ca satul a fost întemeiat în 1513 de un bătrîn proprietar ,moldovean Varzarie…. O altă explicatie din alte documente ar fi că denumirea satului Berezlogi provine de la rusescul ,,Berezovii Log,,, ce se tragea de la copacii de ,,berioza,, sau mesteceni ce cresteau aici.

Legenda spune că in 1436 pe acest meleag întîmplator a nimerit un cioban- Berezlog, cu turma de mioare. Vazînd pașuni mănoase, pamînt roditor, hotăraste să rămîna aici cu traiul.

Se mentionează ca acest sat se învecina cu așa sate: Biesti,Hîjdieni,Ciugureni care sunt aproape de Drăgșani si Rublenca. Aici se întindeau iazuri ,păduri,pășuni,livezi ,vii. În 1772-1773 au fost înregistrate 19 case locuite de 19 familii: Arhirii zet Gherghiliu, Antohi Cerchez, Pricopi Doroș, Vasilachi Rața, Ștefan Streche, Ștefan Butnar, Moisau Hulba etc. in numar de 100 suflete .

O deosebita atracție spirituală o are biserica din sat-,, Arhanghelul Mihail și Gavril” ,construita 1896. Vestește celor ce intră in sat că aici locuiesc oameni cu credință față de Dumnezeu. Primul lăcaș sfint a fost construit din lemn,cu timpul s-a dărîmat. Despre ființarea ei ne amintesc ramășitele cavoului familial al proprietarilor Alexandri,care se afla în incinta fostei biserici si o cruce masiva de fier. Alaturi de fosta biserică se afla primul cimitir,astazi  pastrîndu-se doar citeva pietre.

Satul se face remarcat prin două figuri eminente ale culturii nationale. Două femei de mare faima cu care berezlogenii se pot mîndri- Tamara Ciobanu și Maria Dumitrescu Usinevici.

M.D.Usinevici nascută în s.Berezlogi a fost decorată ,,Răsplata Muncii” pentru învațămînt; „Coroana Romaniei” în gradul de cavaler etc.

Tamara Cioban (nascută în s.Berezlogi )-celebra interpretă a cîntecului popular,poetii numind-o PRIVIGHETOAREA MOLDOVEI , a activat ca deputat, presedinte și membru  al juriului  la diferite  concursuri republicane. Prima cîntareata a Republicii Moldova ce devine laureate al Premiului de Stat cu titlul onorific  “Artista Poporului”. Școala din sat ii poartă și  astăzi numele.

Berezlogenii cu sfințenie și mult drag pastrează unicul monument din Republica Moldova- Iurii Gagarin. În anii ’70 fiind unul din cei mai importanți oameni de pe planetă, in cinstea lui oamenii își numeau copiii și dădeau denumire străzilor,așa și în Berezlogi noul colhoz înființat a primit numele  cosmonautului. Cu ajutorul Ambasadei Rusiei la  Chisinau, a fost restaurat memorialul în cinstea eroilor celui de-al doilea  razboi mondial  și bustul lui Gagarin.

Astăzi populația berezlogenilor constituie 1720 persoane ,727 gospodăriii si 911 familii.

Oameni simpli si modești ,harnici și săritori la nevoie, întotdeauna doritori de a primi oaspeți. Acest sat exista si va exista atîta timp cît va dăinui sufletul acestor oameni, cît va dainui frumusetea din jur creată de Dumnezeu.