Isacova, Orhei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Isacova
—  Sat  —
Isacova se află în Moldova
Isacova
Isacova
Isacova (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°22′05″N 28°43′22″E / 47.3680555556°N 28.7227777778°E

Țară Republica Moldova
RaionOrhei

Guvernare
 - PrimarGheorghe Gondiu (PDM[1])

Altitudine167 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total1.783 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-3531
Prefix telefonic235

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Isacova este un sat din raionul Orhei, Republica Moldova.

Isacova este un sat întemeiat de răzeși și mazili, ai căror urmași încă trăiesc în sat. Unul dintre întemeietorii satului este Durac cel bătrîn, iar altul Danciul pîrcălabul. Pentru prima dată , satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633, cînd Isac din Sinehău cumpăra părți de moșie pe râul Răut cu 70 de lei bătuți. O altă atestare documetară din 1645, menționează demarcarea hotarului dintre satul Isacova și târgul Orhei. În 1725, Mihai Racoviță voievod reconfirma dreptul de proprietate al răzeșilor din Isacova și Morozeni asupra acestor moșii „pe care la trag după Danciul pîrcălabul și Durac cel bătrîn"..

Isacova este un sat și comună din raionul Orhei. Satul are o suprafață de circa 2.10 kilometri pătrați, cu un perimetru de 7.95 km. Isacova este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Orhei și la 57 km de Chișinău.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista primarilor aleși în cadrul Alegerilor Locale Generale din 14 iunie 2015”. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Documente privitoare la târgul și ținutul Orheiului, publicate cu un studiu introductiv de Sava Aurel, Institutul de Istorie Națională din București, București, 1944


Legendă[modificare | modificare sursă]

Există două versiuni cu privire la originea denumirii satului. Ambele au la bază o explicație antoponomică. Conform primei legende, foarte demult, fugind de turci, s-a oprit în aceste locuri un oarecare Isac. Fiind locul împădurit, se ocupa cu lemnăria, apoi și-a construit o moară. Făina care o cernea era foarte bună, deaceea veneau la el oameni din toate împrejurimile. Văzînd că le vine greu să ajungă de departe oamenii se hotărîră să-și ridice case în apropierea morii. Cu timpul s-a format un sătuc mic, care a fost numit Isacova, după numele morarului.

O altă legendă spune că Isacova s-a pornit cu trei gospodării de răzeși: Cigodariu, Buciușcanu și altul Isac. Isac a fost mai în vîrstă și numele lui l-a luat satul. Isacova s-a pornit a crește din partea din vale, de lingă rîul Răut. Înmulțindu-se încet-încet, lumea a început să se mute în deal. Au mai făcut pe urmă încă o biserică. Așa s-a întemeiat satul.

În realitate Unul dintre întemeietorii satului este Durac cel bătrîn, iar altul Danciul pîrcălabul. O atestare documetara din 1645, meționează demarcarea hotarului dintre satul Isacova și tîrgul Orhei. În 1725, Mihai Racoviță voievod reconfirma dreptul de proprietate al răzeșilor din Isacova și Morozeni asupra acestor moșii „pe care la trag după Danciul pîrcălabul și Durac cel bătrîn".

În 1805 răzeșii din Isacova donează o parte din moșia lor mănăstirii Hirova care arsese.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

În 1805 răzeșii din Isacova donează o parte din moșia lor mănăstirii Hirova care arsese. Actul (din 1 martie 1805) este semnat de razesii Deodor Coretchi, Iordachi Coretchi, Manole Dodon, Iftodi Petcul, Veliscu Carlan, Toader Postolachel, Nita Botocel, Toader Danga, Manole Cociova, Mihai Varlan, Constantin Mardare, Dumitrachi Danga, Chirica Ionascul, Vasile Nuor, Toader Costin, de Capitanul Constantin si de Ion zat Danga.

În 2017 , Veaceslav Ilieș care este unul dintre cei doi meșteri din țara noastră care face acoperișuri din stuf , a restaurat casa buneilor lui Leonid Gomoja din Isacova , revenind la tendințele de bază a locuințelor din sat de pe vremuri .