Uniunea Euroasiatică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Uniunea Euroasiatică
Drapel
Drapel
O proiecție ortografică a lumii, subliniind membri ai uniunii vamale din Belarus, Kazahstan și Rusia, primii membri ai presupusei propuse Uniunii Eurasiatice (verde).
O proiecție ortografică a lumii, subliniind membri ai uniunii vamale din Belarus, Kazahstan și Rusia, primii membri ai presupusei propuse Uniunii Eurasiatice (verde).
Guvernare
CapitalaModificați la Wikidata
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
Coduri și identificatori

Uniunea Euroasiatică[1] este o propunere pentru Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan[2][3][4], precum și pentru alte state ca Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Mongolia[5], pentru a aprofunda integrarea economică și politică în aceste țări într-o uniune supranațională. Ideea, care se bazează pe sistemul de integrare al Uniunii Europene, a fost adusă în atenție la 11 octombrie 2011 de către prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin,[4][6] dar a fost propusă pentru prima dată ca un concept de către președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, în timpul unui discurs din 1994 la o universitate din Moscova.[7] La data de 18 noiembrie 2011 președinții din Belarus, Kazahstan și Rusia au semnat un acord, stabilind un obiectiv de instituire a Uniunii Eurasia până în 2015.[8] Acordul a inclus foaia de parcurs pentru integrarea viitoare și a stabilit Comisia Eurasia (după modelul Comisiei Europene) și Spațiul Economic Eurasiatic; ambele cu începerea activității la 1 ianuarie 2012.[9][8]

Calitatea de membru[modificare | modificare sursă]

Uniunea Eurasia este considerată a fi ideea lui Vladimir Putin, care se aproprie cel de-al treilea mandat planificat al său ca președinte al Rusiei. Dacă s-ar realiza, ar cuprinde un număr de state, care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică: Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.[10] Potrivit The New York Times, mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din Kârgâzstan din 2011 au aprobat conceptul.[11] Guvernul Tadjikistanului a declarat că ia în considerare posibilitatea de a fi membru.[3]

Se preconizează că, pe lângă statele postsovietice, aderarea la Uniunea Eurasia va fi extinsă pentru a include alte țări, care au fost istoric sau cultural apropiate, cum ar fi: Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Mongolia, integrându-le într-un organ de stat comun unde rusa ar fi limbajul comun de comunicare și cooperare economică.[5] Potrivit lui Vladimir Putin, Uniunea Eurasia s-ar baza pe „cele mai bune din valorile Uniunii Sovietice”, însă criticii susțin că această integrare rusă are drept scop restabilirea Uniunii Sovietice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ora de Știri: Uniunea Euroasiatică, un pas spre refacerea URSS?
 2. ^ „Putin calls for Eurasian union”. B92. RIA Novosti. . Accesat în . 
 3. ^ a b „Putin calls for 'Eurasian Union' of ex-Soviet republics”. BBC News. . Accesat în . 
 4. ^ a b Bryanski, Gleb (). „Russia's Putin says wants to build "Eurasian Union". Yahoo! News. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b „Moscow fleshes out 'Eurasian Union' plans”. EurActiv. . Accesat în . 
 6. ^ „Proiect nou de integrare pentru Eurasia - un viitor care se naște azi”. Izvestia (în rusă). . Accesat în . 
 7. ^ „Kazakhstan welcomes Putin's Eurasian Union concept”. The Daily Telegraph. . Accesat în . 
 8. ^ a b „Russia sees union with Belarus and Kazakhstan by 2015”. BBC News. . Accesat în . 
 9. ^ „Comisarii eurasiatici au primi statutul de miniștrii federali”. Tut.By (în rusă). . Accesat în . 
 10. ^ Putin's Eurasian push challenges west by Neil Buckley, Financial Times, 6 October 2011.
 11. ^ Schwirtz, Michael (). „Kyrgyzstan Votes for a President, Feeling the Pull of Russia”. The New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]