Uniunea Euroasiatică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Uniunea Eurasia)
Jump to navigation Jump to search
Uniunea Euroasiatică
O proiecție ortografică a lumii, subliniind membri ai uniunii vamale din Belarus, Kazahstan și Rusia, primii membri ai presupusei propuse Uniunii Eurasiatice (verde).
O proiecție ortografică a lumii, subliniind membri ai uniunii vamale din Belarus, Kazahstan și Rusia, primii membri ai presupusei propuse Uniunii Eurasiatice (verde).
Economie
PIB (PPC)  
PIB (nominal)  
Coduri și identificatori

Uniunea Euroasiatică[1] este o propunere pentru Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan[2][3][4], precum și pentru alte state ca Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Mongolia[5], pentru a aprofunda integrarea economică și politică în aceste țări într-o uniune supranațională. Ideea, care se bazează pe sistemul de integrare al Uniunii Europene, a fost adusă în atenție la 11 octombrie 2011 de către prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin,[4][6] dar a fost propusă pentru prima dată ca un concept de către președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, în timpul unui discurs din 1994 la o universitate din Moscova.[7] La data de 18 noiembrie 2011 președinții din Belarus, Kazahstan și Rusia au semnat un acord, stabilind un obiectiv de instituire a Uniunii Eurasia până în 2015.[8] Acordul a inclus foaia de parcurs pentru integrarea viitoare și a stabilit Comisia Eurasia (după modelul Comisiei Europene) și Spațiul Economic Eurasiatic; ambele cu începerea activității la 1 ianuarie 2012.[9][8]

Calitatea de membru[modificare | modificare sursă]

Uniunea Eurasia este considerată a fi ideea lui Vladimir Putin, care se aproprie cel de-al treilea mandat planificat al său ca președinte al Rusiei. Dacă s-ar realiza, ar cuprinde un număr de state, care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică: Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.[10] Potrivit The New York Times, mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din Kârgâzstan din 2011 au aprobat conceptul.[11] Guvernul Tadjikistanului a declarat că ia în considerare posibilitatea de a fi membru.[3]

Se preconizează că, pe lângă statele postsovietice, aderarea la Uniunea Eurasia va fi extinsă pentru a include alte țări, care au fost istoric sau cultural apropiate, cum ar fi: Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Mongolia, integrându-le într-un organ de stat comun unde rusa ar fi limbajul comun de comunicare și cooperare economică.[5] Potrivit lui Vladimir Putin, Uniunea Eurasia s-ar baza pe „cele mai bune din valorile Uniunii Sovietice”, însă criticii susțin că această integrare rusă are drept scop restabilirea Uniunii Sovietice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ora de Știri: Uniunea Euroasiatică, un pas spre refacerea URSS?
 2. ^ „Putin calls for Eurasian union”. B92. RIA Novosti. . Accesat în . 
 3. ^ a b „Putin calls for 'Eurasian Union' of ex-Soviet republics”. BBC News. . Accesat în . 
 4. ^ a b Bryanski, Gleb (). „Russia's Putin says wants to build "Eurasian Union". Yahoo! News. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b „Moscow fleshes out 'Eurasian Union' plans”. EurActiv. . Accesat în . 
 6. ^ „Proiect nou de integrare pentru Eurasia - un viitor care se naște azi”. Izvestia (în rusă). . Accesat în . 
 7. ^ „Kazakhstan welcomes Putin's Eurasian Union concept”. The Daily Telegraph. . Accesat în . 
 8. ^ a b „Russia sees union with Belarus and Kazakhstan by 2015”. BBC News. . Accesat în . 
 9. ^ „Comisarii eurasiatici au primi statutul de miniștrii federali”. Tut.By (în rusă). . Accesat în . 
 10. ^ Putin's Eurasian push challenges west by Neil Buckley, Financial Times, 6 October 2011.
 11. ^ Schwirtz, Michael (). „Kyrgyzstan Votes for a President, Feeling the Pull of Russia”. The New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]