Un motiv de a trăi, un motiv de a muri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Un motiv de a trăi, un motiv de a muri
Una ragione per vivere e una per morire
Una ragione per vivere e una per morire.jpg
Afișul filmului
Gen western spaghetti
Regizor Tonino Valerii
Autor Ernesto Gastaldi[*]
Tonino Valerii[*]
Rafael Azcona[*]  Modificați la Wikidata
Scenarist Rafael Azcona
Ernesto Gastaldi
Tonino Valerii
Producător Michael Billingsley
Tullio Odevaine
Alfonso Sansone
Arthur Steloff
Distribuitor K-Tel International Corp.
Studio Atlántida Films
Europrodis
Heritage Entertainment Inc.
Les Films Corona
Sancrosiap
Terza
Operator(i) Alejandro Ulloa
Montaj Franklin Boll
Franco Fraticelli
Muzica Riz Ortolani
Scenografie Elio Micheli
Costume Elio Micheli
Distribuție James Coburn
Telly Savalas
Bud Spencer
Premiera 1972
Durata 96 min.
Țara Italia Italia
RFG RFG
Spania Spania
Franţa Franța
Filmat în Spania  Modificați la Wikidata
Limba originală italiană
Disponibil în română subtitrat
Prezență online

Un motiv de a trăi, un motiv de a muri (în italiană Una ragione per vivere e una per morire, în engleză A Reason to Live, a Reason to Die) este un film western spaghetti italo-american din anul 1972, regizat de Tonino Valerii și în care rolurile principale sunt interpretate de James Coburn, Telly Savalas și Bud Spencer.

Multe scene exterioare au fost filmate la Fortul Bowie construit în provincia Almería din Spania, în care peisajul deșertic și climatul care caracterizează o parte a provinciei au făcut ca acesta să fie folosit pentru turnarea filmelor western, printre care A Fistful of Dollars, The Good, the Bad and the Ugly și apoi 800 Bullets. Fortul Bowie a fost inițial construit pentru filmul The Deserter.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

După pierderea Fortului Holman, abandonat de către trupele nordiste fără luptă în cursul Războiului Civil American, colonelul nordist Pembroke (James Coburn) este exclus din armată în baza acuzațiilor de trădare. Maiorul sudist Frank Ward îl prinsese pe fiul colonelui Pembroke și a amenințat că-l va spânzura dacă fortul nu va fi predat sudiștilor. După ce Pembroke a abandonat fortul, împreună cu armata sa, Ward nu și-a ținut cuvântul și i-a împușcat fiul.

Ulterior, Pembroke este acuzat de furt și arestat de către o brigadă nordistă, împreună cu un bandit de calibru mic, Eli Sampson (Bud Spencer). Cei doi bărbați sunt aduși într-un fort nordist. Aici, Pembroke îi propune maiorului Charles Ballard, comandantul fortului, să recruteze un grup de șapte bărbați condamnați la moarte pentru a-l urma în încercarea de a recuceri Fortul Holman, în caz de refuz infractorii urmând a fi spânzurați. După o serie de aventuri, grupul reușește să intre în fort, cu ajutorul lui Sampson, care s-a infiltrat în rândurile Armatei Confederate, și reușește să preia controlul asupra fortului. În cele din urmă, Sampson va descoperi însă adevărul despre intențiile reale ale Pembroke și dorința de răzbunare a acestuia față de maiorul Ward (Telly Savalas), comandantul fortului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Dubluri în limba italiană[modificare | modificare sursă]

Despre film[modificare | modificare sursă]

Filmul a făcut parte dintre filmele prezentate la retrospectiva dedicată westernurilor spaghetti la Festivalul de Film de la Veneția din 2007.

Home media[modificare | modificare sursă]

Wild East a lansat versiunea completă netăiată pe DVD, cu cadre în plus de aproximativ 30 de minute, pentru ecran panoramic cu titlul A Reason to Live, a Reason to Die.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]