Cei 13 de la Barletta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cei 13 de la Barletta
Il Soldato di ventura
SoldatoVenturaPoster.jpg
Afișul filmului
Rating AG - 2.png
Gen Film de comedie[1]  Modificați la Wikidata
Regizor Pasquale Festa Campanile
Autor Luigi Magni[*]
Franco Castellano[*]
Giuseppe Moccia[*]
Pasquale Festa Campanile  Modificați la Wikidata
Scenarist Castellano e Pipolo, Franco Verucci, Pasquale Festa Campanile
Producător Camillo Teti
Distribuitor Titanus
Montaj Eugenio Alabiso[*]
Mario Morra[*]  Modificați la Wikidata
Muzica Guido and Maurizio De Angelis[*]
Guido De Angelis[*]
Maurizio De Angelis[*]  Modificați la Wikidata
Distribuție Bud Spencer
Enzo Cannavale
Philippe Leroy
Andréa Ferréol
Premiera 1975
Durata 95 min.
Țara Franța
Italia  Modificați la Wikidata
Filmat în Apulia  Modificați la Wikidata
Limba originală italiană
Prezență online

Cei 13 de la Barletta (în italiană Il Soldato di ventura) este un film italian din 1975, regizat de Pasquale Festa Campanile și avându-l în rolul principal pe actorul Bud Spencer, care îl interpretează pe popularul erou italian Ettore Fieramosca (Hector Fieramosca).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Apulia, anul 1504: pe teritoriul italian are loc un război între Spania și Franța. Francezii asediază cetatea Barletta, care era apărată de spanioli. În timp ce spaniolii asediați sunt pe punctul de a muri de foame, francezii organizează un ospăț regesc demonstrativ în fața zidurilor.

Ettore Fieramosca, un comandant al mercenarilor italieni, se alătură împreună cu camarazii săi trupelor spaniole, pentru care războiul pare pierdut. Prezența lui Ettore duce la modificarea raporturilor de forțe. Provocat de ospățul francezilor, Ettore apucă unul dintre puținele animale rămase comestibile în cetate - un purcel (pe care primarul l-a ascuns de populație) -, îl plimbă prin fața porților și-l aruncă pe masa francezilor.

Un mercenar al lui Fieramosca este prins de francezi și executat. În semn de răzbunare, Ettore îi prinde pe cei trei cavaleri francezi, responsabili pentru executarea mercenarului și le aduce o ofensă. Unul dintre ei, ducele de Orleans cere satisfacție pentru acest afront și propune să rezolve conflictul printr-un turnir: 13 francezi să lupte cu 13 italieni.

Așa că Ettore rămâne trei zile pentru a pune la punct o echipă puternică și a o instrui. Dar din moment ce nimeni nu vrea să lupte împotriva francezilor, Fieramosca trebuie să-i convingă pe italieni sau să-și oblige prieteni vechi: hoți, escroci, un bețiv, un menestrel și un călugăr. Toți aceștia vor fi cavalerii italieni ce vor lupta împotriva francezilor.

Lupta are loc pe plajă. Francezii par să câștige la început, dar italienii câștigă lupta prin multe trucuri și cu puterea herculeană a lui Hector. Francezii învinși se retrag, iar onoarea spaniolilor este reparată datorită camarazilor lor italieni.

Context[modificare | modificare sursă]

Subiectul filmului a fost inspirat de romanul Ettore Fieramosca (1833) al scriitorului italian Massimo D'Azeglio. Aceasta, la rândul său, s-a inspirat din Provocarea de la Barletta (1503), eveniment petrecut în cadrul Războiului Neapolului.

Duelul de pe plajă este o parodie a scenei de luptă din filmul El Cid (1961) al lui Anthony Mann, în care joacă Charlton Heston și Sophia Loren.

Bugetul filmului de 10 milioane dolari SUA a fost destul de mare pentru un film cu Bud Spencer. Au fost construite de la mașini de război și de asediu până la o mașinărie realizată de Leonardo da Vinci. A fost reconstruită arhitectura medievală a orașului Barletta. 300 de lucrători (zidari, instalatori și tâmplari) au lucrat 38 de zile pentru a realiza o replică a cetății, au fost folosite pentru 4.500 tone de material. Pentru a găzdui actorii, figuranții și recuzita s-a construit un al doilea "oraș".

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Aprecieri critice[modificare | modificare sursă]

Lexiconul german al filmelor internaționale: Cu o cantitate mare de material și cu o interpretare excepțională a lui Bud Spencer.[2]

DVD[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat pe DVD la 3 martie 2005.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0073726/, accesat în 20 mai 2016  Missing or empty |title= (help)
  2. ^ Hector, der Ritter ohne Furcht und Tadel în Lexikon des Internationalen Films

Legături externe[modificare | modificare sursă]