Tzvika Oren

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tzvi (Tzvika) Oren
צבי (צביקה) אורן
Date personale
Născut (76 de ani) Modificați la Wikidata
Sighetu Marmației, Maramureș, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațieindustriaș[*]
ofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata

Tzvi (Tzvika) Oren (uneori Zvika Oren, în ebraică צביקה אורן, la naștere Einhorn, n. , Sighetu Marmației, Maramureș, România) este un industriaș și inginer israelian, născut în România, general de brigadă în rezervă. Între anii 2012-2014 a îndeplinit funcția de președinte al Uniunii Industriașilor din Israel. A servit 26 ani în armata israeliană, între anii 1988-1991 deținând funcția de comandant al forțelor de echipare militară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tzvika Oren s-a născut în 1947 la Sighetul Marmației ca întâiul dintre cei doi copii ai lui David și Tova Einhorn, și descendent al unei cunoscute familii de rabini ortodocși. Când a împlinit trei ani, familia a emigrat în Israel. La început au locuit într-o tabără de tranzit (maabará) pentru noi imigranți la Pardes Hanna, apoi în localitatea Magdiel lângă Hod Hasharon. La vârsta de 11 ani tatăl său a murit în urma unui cancer. În afară de sora sa mai mică, mama lui a mai născut o fetiță dintr-a doua ei căsătorie. După școala elementară la Magdiel și după ce familia s-a mutat la Ramat Gan, băiatul s-a înscris la 13 ani la ieșiva „Nehalim” din Petah Tikva și a urmat liceul religios de stat „Haroè” din Ramat Gan. Ulterior a părăsit practica cotidiană a cultului religios, pentru care a păstrat însă respect tot restul vieții.

În anul 1965 Oren s-a înrolat în armată, în forțele blindate. A participat la Războiul de Șase Zile în fruntea unei companii de tancuri apoi a fost comandantul adjunct al unui regiment de tancuri în Războiul de Yom Kipur. În paralel cu serviciul militar el a studiat ingineria mecanică la Technionul din Haifa, apoi a terminat titlul de master în științele politice la Universitatea din Haifa. După terminarea primului titlu universitar a fost cooptat în forțele de echipare militară, a fost comandant al secției de echipament general, apoi vicecomandant al secției de reparații și întreținere și șef al secției de sisteme mecanizate. În septembrie 1988 a fost numit comandant al forțelor de echipare militară cu gradul de general de brigadă.

În 1991 fiind eliberat la vatră, după un serviciu de 26 ani, Oren a întemeiat compania Amit Taasiot, a cărei subcompanie Matar (Mifaley Taasiot Rakevet) la Beer Sheva (1992) și la Dimona (2009) produce componente de tren și reabilitează vagoane de tren. În anul 2009 Oren a fost ales in prezidiul Uniunii industriașilor din Israel și a devenit președintele comisiei acesteia pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Între anii 2012-2014 Tzvika Oren a fost președinte al Uniunii Industriașilor din Israel.

Oren este căsătorit de la vârsta de 28 ani cu Tova, și are doi fii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]