Trooper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Trooper
Date personale
OrigineTârgoviște, Flag of Romania.svg România
Gen muzicalheavy metal, rock
Ani de activitate1995 - prezent
Interpretare cuNazareth, Iron Maiden, Manowar, Scorpions, Whitesnake, Judas Priest
Membri
Alin "Coiot" Dinca - voce
Aurelian "Balaurul" Dinca - chitară
Cristian Oftez - chitara
Laurențiu Popa - chitară
Ionuț "Oscar" Rădulescu - bas
Ionuț "John" Covalciuc - baterie
Prezență online

Trooper este o formație românească de heavy metal, originară din Târgoviște. Numele trupei a fost preluat din titlul piesei The Trooper a formației Iron Maiden.

Istorie[modificare | modificare sursă]

1995 - 2001[modificare | modificare sursă]

Formația care mai târziu va lua numele de Trooper a fost înființată pe 25 octombrie 1995 de frații Alin și Aurelian Dinca împreună cu Ionuț "Oscar" Rădulescu pentru a cânta un heavy metal în genul idolilor lor Iron Maiden sau Judas Priest.

Inițial, formația s-a numit Megarock, apoi White Wolf, dar odată cu cooptarea lui Ionuț 'Negative' Fleancu iși schimbă definitiv numele în Trooper.

Din 1996 trupa începe să concerteze, în formula de 4, dar simțindu-se nevoia unei a doua chitare, este cooptat Ispas Gabriel.

În 1997 apare un prim demo intitulat Trooper's demo, ce conținea trei piese. Imediat după înregistrarea demo-ului, Gabriel este înlocuit cu Radu "Schija" Pites și în aceeastă formulă Trooper ține mai multe concerte, culminând în 9 mai 1998 cu un concert în deschidere la Iris.

În 1999 are loc o altă schimbare de componență, astfel, Ionuț Fleancu îi lasă locul în spatele tobelor lui Ionuț "John" Covalciuc; Radu Pites părăsește grupul din cauza unor probleme personale iar locul lui este luat de Laurențiu Popa.

În mai 2001 trupa înregistrează un alt demo "Trooper 2001", discul conținând piesele: "No tomorrow", "Majesty", "Life and death", "Horizons" (varianta română + engleza), "Lacrima" și "Possessed". Astfel, sprijiniți și de un material mai complet Trooper începe o nouă serie de concerte, cântând împreuna cu alte trupe underground: Zamolxis Metalfest Pitesti (alături de Taine, God, Indian Fall, etc.), Fest Harley Davidson (cu Iris, Quartz, Interitus Dei, Negura Bunget etc.), concert Dialog (cu Quartz, Voltaj), Metal Heart 1-3. În scurt timp piesa "Orizonturi" va avea parte de un clip filmat de TVR2.

2002 - 2004[modificare | modificare sursă]

Începand cu 2002, webzine-ul metalic HMM.ro va incepe promovarea formației Trooper și astfel e lansat un prim EP Trooper, ce conține o premieră pentru Trooper: toate versurile sunt în română. EP-ul conține trei piese proprii și un cover Voltaj, "Nori de Hârtie" (piesă ce a avut mare succes în '82-'83). Urmează concerte în Cluj, Buzău, Sibiu, București, Targoviste, etc., alături de trupe ca Iris, Vama Veche, Quartz, etc.

Pe 17 octombrie este lansat primul album de studio Trooper, tot prin HMM.ro, intitulat simplu "I", deși pe copertă nu este specificat nici un nume. Lansarea are loc odata cu lansarea albumului de debut al celor de la M.S., "Rugina nu moare". La lansare sunt prezenți mulți dintre cei care au promovat grupul in timp: Lenti Chiriac (MTV, Radio I-III), Doru Ionescu (TVR), FSU (Radio III), Radio Da-Da, Radio Orion, Antena 1, Radio D, Geni Ghenciulescu, Petre Magdin, Pepino (Parlament) etc.

La sfârșitul lui 2002, Trooper concertează în cadrul festivalului "Super Metal Live" în fața a peste 500 de spectatori, și ocupă prima poziție la categoriile "Cel mai bun album" și "Cea mai buna trupa metal" în cadrul a 3 sondaje la nivel național.

2003 debutează cu o cu o invitație la emisiunea lui Florin Călinescu la postul TV Tele7 abc și alte câteva concerte importante: Metalheart 4, Top T, Studio Rock Open Air, Sepultura și Celelalte Cuvinte, dar si o decepție, când sunt invitați la un concert alături de Blind Guardian, care ulterior este anulat fără nici o explicație.

În decembrie, Trooper sunt programați în deschidere la thrasherii germani Kreator, dar după ce sunt anunțati că timpul lor de urcare pe șcenă a fost redus drastic, membrii hotărăsc să nu mai presteze deloc. Acest eveniment fiind urmat și de câteva atacuri în media, deși Trooper își mențin punctul lor de vedere.

2004 începe pentru Trooper cu o pauză și cu multe căutari de studio. În ianuarie înregistrează 12 piese proprii și câteva coveruri, dar din cauza unor dificultăți, numai una ajunge in forma finală, mixată și masterizată: "Un Singur Drum". Totuși, acest moment de studio duce și la editarea unui nou EP, în regim autoprodus și distribuit numai la propriile concerte și prin comandă on-line. Cu toate acestea, răspunsul fanilor este încurajator: câteva sute de exemplare vândute în câteva săptămâni.

Începand din luna martie trupa susține numeroase concerte, căutand în acelasi timp și un impresat pentru a spori numărul de prezențe scenice. În acest timp se concretizează conceptul de concerte rock "Supertrooper", un proiect al formației care s-a dorit a fi cvasi-permanent. Dar dupa numai doua ediții acesta este abandonat, din cauza pierderilor financiare.

Cel mai important moment al anului pentru Trooper a fost prezența în cadrul festivalului Stufstock 2. Tot în acea perioadă începe colaborarea cu impresarul Richard Constantinidi, care se destrama prematur, spre sfârșitul anului.

2004 - 2011[modificare | modificare sursă]

Toamna anului 2004 este rezervată unor concerte de club, unele în format unplugged, iar piesa "Zorii Unei Zile Noi" este filmată pentru al treilea videoclip Trooper. Pe 29 noiembrie formația intră in studio-ul Diesel pentru a înregistra piesele celui de-al doilea album. Se înregistrează peste 28 de piese, iar data lansării este stabilită pentru 28 martie 2005.

Dar întregul material înregistrat și aproape finalizat este pierdut din cauza defectării harddisk-ului pe care erau stocate toate proiectele. Pentru a nu amâna înca o dată apariția albumului, formația se decide să mai inregistreze iar piesele și să prezinte materialul pe propriu site gratis pentru download. Pe 28 martie primele piese se regasesc pe site, iar până pe 7 aprilie 2005 întreg albumul, denumit Desant, este urcat. Văzând efectul pozitiv al oferirii materialului gratis pentru download, trupa se hotărăște să iși ofere în acest mod tot materialul existent, video și audio. În 2006, formația înregistreaza un nou EP, Gloria - Tribut pentru IRIS, acesta fiind, după cum sugerează și numele, un tribut adus de Trooper întregii activități a formației IRIS, tuturor membrilor foști și actuali ai acestei trupe. Precum și celalte apariții discografice, și acest EP a fost urcat pe site și oferit gratis pentru download.

Al treilea album de studio Trooper este înregistrat în perioada iulie-august 2006, în studiourile "Vița de Vie". LP-ul se va intitula Electric și va fi lansat pe 3 noiembrie.

La începutul lui 2007 a fost lansată online noua versiune a site-ului www.trooper.ro. La sfârșitul lunii februarie 2007 a fost gata primul clip al unei piese de pe noul album, la piesa "Rătăcit pe drumul vieții", pe care formația intenționează să-l promoveze intens pe posturile TV muzicale. În 2007 concertează alături de trupe ca: Prodigy, Sepultura, The Cult, Rasmus, etc. Grupul Trooper înregistrează piesa "IRIS" pentru produsul "IRIS AETERNA" al trupei Iris. Este filmat un nou videoclip la piesa "Amintiri". Este lansat în octombrie un Box-set care cuprinde toate cele trei albume ale trupei+un dvd, toate ambalate într-o carte ce cuprinde istoria formației. Produsul poartă numele de "TROOPER 12 ANI – AMINTIRI". [1]

La inceputul lui 2008 formatia pleaca in turneul national “Trooper 12 ani – Amintiri” In data de 4 august 2008 Trooper au fost alesi pentru a deschide concertul de la Bucuresti al trupei britanice Iron Maiden. În data de 28 noiembrie 2008, Trooper a lansat noul album Rock'n'roll pozitiv. "Discul a fost compus anul acesta și finalizat în ultimele 3 luni printr-o muncă asiduă de studio, care a presupus multe nopți nedormite și o selecție sângeroasă a pieselor și a variantelor acestora. Ajunși la cel de-al patrulea album al carierei, Trooper au pregătit fanilor un material prin care își declară dependența de rock'n'roll și care va fi lansat pe 28 noiembrie printr-un concert special la Clubul Old School Preoteasa din București. " În Noiembrie 2008 Trooper lanseaza un nou album - Rock’n’Roll Pozitiv. În clasamentele de rock ale anului 2008 Trooper câștigă premiile de cea mai bună formație de rock, cel mai bun album, cea mai bună lansare, cel mai bun concert aniversar. În februarie 2009 Trooper pleacă într-un turneu de promovare pentru noul album. In data de 26 aprilie 2009 Trooper deschide concertul celor de la Nazareth in Romania. In data de 5iulie 2009 Trooper deschide pentru Manowar. In octombrie. Trooper lanseaza prima opera rock de dupa revolutia din 1989. Discul este intitulat Vlad Tepes - Poemele Valahiei. Viata domnitorului Vlad Tepes este povestita pe tot parcursul albumului. Incepand cu luna octombrie Trooper pleaca in turneul de promovare. In luna noiembrie a lui 2010 formatia lanseaza discul "15", primul album live din istoria formatiei. Trooper sarbatoreste 15 ani de activitate printr-o lansare uriasa. Formatia este votata in topul www.metalhead.ro drept cea mai buna trupa a anului (titlu obtinut si in precedentii 3 ani) castiga locul 1 si la cea mai buna lansare si cel mai bun disc.

Pe data de 7 martie 2011, chitaristul Aurelian Dinca, poreclit "Balauru" a fost internat la Spitalul Universitar din București, datorită problemelor de sănatăte, iar pe 9 martie a suferit o intervenție chirurgicală la coloana cervicală. Pentru a-l ajuta sa treacă mai ușor peste momentele grele din spital, membrii trupei au postat pe site numărul de telefon al 'Balaurului', pentru ca fanii să îi trimită mesaje de încurajare. Ulterior, chitaristul le-a mulțumit celor care au fost alături de el și i-au trimis mesaje de încurajare. Operația a avut succes, iar Trooper va susține un concert 'unplugged' pe 6 mai, urmând ca banii strânși sa acopere costurile intervenției.

În data de 9 iunie Trooper au deschis concertul celor de la Scorpions, iar în data de 3 iulie concertul Judas Priest și Whitesnake. În acest timp, formatia lucrează la un nou album de studio.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Albume live[modificare | modificare sursă]

EP-uri[modificare | modificare sursă]

Componență[modificare | modificare sursă]

Componență Actuală[modificare | modificare sursă]

Foști Membri[modificare | modificare sursă]

  • Ionuț "Negative" Fleancu - baterie
  • Ispas Gabriel - chitară
  • Radu "Schijă" Pites - chitară

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cronica concertului [1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]