Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl (n. , Larvik, Vestfold, Norvegia – d. , Colla Micheri(d), Andora, Liguria, Italia) a fost un etnograf cu formarea de biolog, și aventurier norvegian cu realizări științifice în zoologie și geografie. Heyerdahl a devenit celebru datorită Expediției Kon-Tiki în care a navigat 4.300 mile (aproximativ 7.000 km) din America de Sud până în Arhipelagul Tuamotu. A murit, la vârsta de 87 ani, în urma unei tumori cerebrale.
Thor Heyerdahl a demonstrat de mic copil un interes deosebit față de zoologie. El a înființat un mic muzeu în casa părintească, având ca principală atracție o Viperă berus.
Heyerdahl a lansat o ipoteză conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, așa cum se credea până atunci, ci din America. Ipoteza fiind primită cu răceală, Thor s-a decis să demonstreze că o călătorie din America de Sud era realizabilă cu mijloace primitive, această călătorie fiind descrisă în amănunt într-una din cărțile lui (Expediția Kon-Tiki).
În scopul traversării Atlanticului, la inițiativa sa, au fost construite, pe rând, două ambarcațiuni, Ra I și Ra II, din papirus, după modelele de pe pereții mormintelor antice din Egipt.[13] Navele au avut o lungime de 15 metri, lățimea de 4,8 m, câte un catarg bipod înalt de 9 m, iar suprafața velei de 60 m2. Echipajul navelor era format din șapte oameni (Ra I) și respectiv opt oameni (Ra II). Plecând din 1969 din portul Safi, Maroc, Ra I a parcurs 539 mile marine, dar expediția a fost întreruptă din cauza avariilor. În 1970, folosind curentul Canarelor, curentul Ecuatorial și alizeele, Ra II a străbătut 3.270 mile marine, până în insula Barbados. Ulterior, ambarcațiunea a fost predată Muzeului Kon-Tiki din Oslo.
Cǎrți[modificare | modificare sursă]
Autorul are publicate treisprezece cărți, câteva traduse și publicate în limba română.
- Expediția Kon-Tiki
- Expedițiile RA
- Aku-Aku - Taina insulei Paștelui
Vezi și[modificare | modificare sursă]
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ a b c d „Thor Heyerdahl”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ Gold Medal Recipients
- ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în
- ^ a b c d Thor Heyerdahl, Find a Grave, accesat în
- ^ a b Thor Heyerdahl, Brockhaus Enzyklopädie
- ^ „Thor Heyerdahl”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ Хейердал Тур, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]
- ^ a b Thor Heyerdahl, The Peerage, accesat în
- ^ a b Genealogics
- ^ Norsk biografisk leksikon
- ^ a b The Peerage
- ^ Autoritatea BnF, accesat în
- ^ Anton Bejan, Mihai Bujeniță - Dicționar de marină, Editura Militară, 1979.