The Fast and the Furious

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Seria The Fast and the Furious
The Fast and the Furious blu-ray box set.jpg
RatingRating.gif
Genfilm de acțiune
thriller  Modificați la Wikidata
RegizorRob Cohen (1)
John Singleton (2)
Justin Lin (36)
James Wan (7)
Philip Atwell (T-CP)
Vin Diesel (LB)
ScenaristGary Scott Thompson (12)
Erik Bergquist (1)
David Ayer (1)
Michael Brandt (2)
Derek Haas (2)
Chris Morgan (37)
Bazat peRacer X magazine article de
Ken Li
ProducătorNeal H. Moritz (17)
Vin Diesel (47)
Michael Fottrell (45)
Clayton Townsend (6)
DistribuitorUniversal Pictures
StudioOriginal Film
One Race Films
Etalon Film
Universal Pictures
Relativity Media
Director de imagineEricson Core (1)
Matthew F. Leonetti (2)
Stephen F. Windon (3, 56)
Amir Mokri (4)
MontajPeter Honess (1)
Bruce Cannon (2)
Dallas Puett (23)
Kelly Matsumoto (3, 56)
Fred Raskin (35)
Christian Wagner (46)
Greg D'Auria (6)
Dylan Highsmith (6)
Leigh Folsom-Boyd (6)
MuzicaBT (1)
David Arnold (2)
Brian Tyler (35, 7)
Lucas Vidal (6)
DistribuțieVin Diesel
Dwayne Johnson
Michelle Rodriguez
Tyrese Gibson
Ludacris
Sung Kang[*][[Sung Kang (actor american)|​]]
Lucas Black[*][[Lucas Black (actor american)|​]]
Nathalie Emmanuel[*][[Nathalie Emmanuel (actriță britanică)|​]]
Gal Gadot
Luke Evans
Jordana Brewster
Jason Statham
Paul Walker  Modificați la Wikidata
Premiera2001–prezent
ȚaraUnited States
Limba originalăEnglish, Spanish, Japanese, Portuguese, Russian
Buget$569 milioane
Încasări$2,380 miliarde
Website oficialhttp://www.thefastandthefurious.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

The Fast and the Furious (sau Fast & Furious) este o serie de filme de acțiune unde la bază sunt cursele ilegale, spargerile și jafurile. Produs de Universal Studios, seria începe în 2001 cu filmul Furios și iute. Seria a avut încasări de $2,380,084,668 până în 22 octombrie 2013, și a devenit cea mai vândută franciză a studioului Universal Studios[1][2]

Filme[modificare | modificare sursă]

Furios și iute (2001)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Două bande rivale luptă pentru supremația străzilor din Los Angeles. Un polițist este infiltrat printre ei ...multă acțiune inserată între curse ilegale de mașini.

Dominic Toretto (Vin Diesel) conduce mașina pe străzile din Los Angeles ca și când acestea ar fi proprietatea lui. Dominic își petrece timpul concentrându-se asupra curselor de mașini de maximă performanță. Cursele sunt un adevărat teatru de stradă, un câmp de luptă alimentat de adrenalină, tensiuni sexuale și viteză necontrolată. Brian (Paul Walker) este un tip nervos și de asemenea pregătit să testeze limitele... După o discuție cu durul Johnny Tran (Rick Yune), Dominic decide că Brian este în ordine. Iar lui Mia (Jordana Brewster), sora lui Dominic, îi place mult ceea ce vede la Brian. Problema este că ei nu știu că Brian este polițist. Brian lucrează sub acoperire... Banii se mișcă cu ușurință în aceste curse ilegale, iar polițiștii știu că o parte din aceștia sunt murdari. Dominic și Johnny sunt amândoi suspecți. În timp ce rivalitatea dintre gașca lui Dominic și cea a lui Johnny ajunge la un nivel periculos, legăturile lui Brian cu Dom și Mia se adâncesc. El se simte într-un fel înrudit cu Dominic, iar atracția dintre el și Mia este prea puternică pentru a fi negată. Dar Brian este polițist și trebuie să decidă...

Mai furios, mai iute (2003)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Brian O'Conner (Paul Walker), un polițist căzut în dizgrație, a ajuns o victimă a vitezei... și acum plătește prețul. Foștii săi superiori sunt de părere că O’Conner le-a compromis una din cele mai mari investigații făcută vreodată. Loialitatea sa față de poliție a fost testată atunci când O’Conner s-a infiltrat în lumea curselor ilegale din Los Angeles. El și-a dezvăluit în cele din urmă adevărata ocupație și l-a lăsat pe organizatorul unei lovituri de proporții să scape, mai precis să fugă cu un bolid de curse. Decizia lui O’Conner i-a permis să-și păstreze onoarea dar și-a pierdut insigna și orice șansă de reabilitare.

Acum ne aflăm într-un alt oraș, la un alt moment și O’Conner are o ultimă șansă. Agenții FBI din Miami par să aibă vremuri grele încercând să-l prindă pe Carter Verone (Cole Hauser), un important om de afaceri care face parte de fapt dintr-un cartel de spălare a banilor. Agenții îl supraveghează pe Verone de peste un an dar nu au putut dovedi decât legătura acestuia cu lumea curselor ilegale de mașini. Fiind presați de timp, oficialii îl contactează pe O’Conner cerându-i să facă ceea ce se pricepe cel mai bine – să se ocupe cu vorbăraia și să calce pedala.

Dar tânărul care a încălcat atâtea reguli pune câteva condiții înainte de a accepta slujba care i-ar aduce înapoi insigna de polițist. Nemulțumit de lista posibililor parteneri pentru rezolvarea cazului, O’Conner insistă să colaboreze cu prietenul său din copilărie, Roman Pearce (Tyrese Gibson), un infractor foarte abil, fost deținut, care dovedește o pasiune pentru viteza foarte mare. Agenții îi propun acestuia un târg – dacă lucrează cu O’Conner, cazierul său va fi dat uitării.

Fostul polițist și fostul condamnat au acum o ultimă șansă iar prinderea lui Verone reprezintă biletul lor pentru ieșirea din dizgrație. Lucrurile se complică odata cu apariția unei agente sub acoperire, Monica Fuentes (Eva Mendes), cheia intrării în lumea lui Verone.

Furios și iute: Tokyo Drift (2006)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Pentru a evita pedeapsa cu închisoarea, un pasionat al curselor de mașini e trimis să trăiască în Tokyo, la tatăl său. Dar, și aici, el e prins în capcanele lumii curselor ilegale de mașini, iar de data asta e posibil să-l coste mai mult decât libertatea.

Sean Boswell (Lucas Black) este pasionat de cursele ilegale de mașini, dar acest hobby al său îi pune în pericol libertatea. Pentru a evita ca fiul său să ajungă în spatele gratiilor, mama lui Sean decide să își trimită fiul în Japonia, unde se afla tatăl său. Însă, nici pe tărâmurile nipone rebelul Sean nu se potolește, mai ales că nimerește exact acolo unde trebuie.

Deși are dificultăți în a se adapta obiceiurilor locului și codului onoarei, el este la un pas să-și vadă împlinit visul. Însă, evident că povestea se complică, atunci când în peisaj apare o femeie, căci Sean face greșeala de a se îndrăgosti de iubita altcuiva. Pentru scenele de stradă din Los Angeles au făcut figurație 600 de asiatici. Tot ca picanterie, pentru realizarea acestui film au fost distruse peste 100 de mașini. Pelicula, a treia din seria "Furios și iute", care poate fi considerată cireașa de pe tort, a primit nominalizări la Teen Choice și la World Stunt Awards.

Furios și iute 4: Piese originale (2009)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Au trecut opt ani de cand ex-condamnatul Dominic Toretto (Vin Diesel) a trecut granita spre Mexic si si-a asumat o viata de evadat. Acum, esuat pe o plaja de pe coasta Republicii Dominicane, traieste din amintiri alaturi de Letty (Michelle Rodriguez ) si incearca sa-si faca o noua viata. Dar autoritatile sunt mereu doar cu un singur pas in spatele lui. Moartea tragica a unei persoane iubite il aduce din nou pe Dom la L.A. unde reaprinde scanteia cu agentul FBI Brian O’Conner (Paul Walker); cei doi isi vor reuni fortele pentru a confrunta un traficant de droguri sociopat, care a inundat Statele Unite cu un drog mortal. Pentru a te infiltra intr-o retea care actioneaza underground, inseamna sa castigi un loc intr-o brigada a mortii care face trafic peste granita cu Mexicul prin niste tunele subterane sapate in pesteri. Cei doi locotenenti ai cartelului, Campos si Fenix , sunt singurii care le pot facilita lui Dom si Brian accesul in banda si pot raspunde la intrebarile lor.

Furios și iute în viteza a 5-a (2011)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Vin Diesel și Paul Walker conduc o echipă formată din toate starurile care au jucat în filmele anterioare ale francizei clădite pe viteză - Fast Five. În al cincilea film al seriei, fostul polițist Brian O’Conner (Paul Walker) face echipă cu fostul pușcăriaș Dom Toretto (Vin Diesel), de partea cealaltă a legii. Dwayne Johnson se alătură unei echipe de actori formată din Jordana Brewster, Chris "Ludacris" Bridges, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Matt Schulze, Tego Calderon și Don Omar pentru o cursă nebună cu miză supremă.

De când Brian și Mia Toretto (Brewster) l-au ajutat pe Dom să evadeze, au trecut multe granițe pentru a scăpa de autorități. Ascunși acum într-un colț din Rio de Janeiro, cei trei trebuie să dea o ultimă lovitură pentru a-și putea recăpăta libertatea. Își adună echipa de piloți de elită și sunt conștienți că au o singură șansă pentru a fi liberi odată pentru totdeauna: să-l înfrunte pe omul de afaceri corupt care îi vrea morți. Dar acesta nu e singurul care îi vânează.

Agentul federal Luke Hobbs (Johnson), un tip dur și inflexibil, nu-și ratează niciodată țintele. Când primește misiunea să dea de urma lui Dom și Brian, își adună echipa și lansează artileria grea pentru a-i captura. Dar își va da seama curând că e greu să-i mai deosebești pe cei buni de cei răi. Așa că va fi nevoit să se bazeze numai și numai pe instinctele sale pentru a-și încolți prada... înainte ca altcineva să o doboare înaintea lui.

Echipa ce se reunește pentru a cincea parte este condusă de producătorul executiv JUSTIN LIN(Fast & Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Better Luck Tomorrow)și de producătorii NEAL H. MORITZ (seria The fast and the furious, I Am Legend, The Green Hornet, Battle: Los Angeles), Vin Diesel (Fast & Furious, Los Bandoleros) și MICHAEL FOTTRELL (Fast & Furious, Live Free or Die Hard). CHRIS MORGAN (Fast & Furious, Wanted) a scris scenariul, pe baza personajuelor create de GARY SCOTT THOMPSON (The fast and the furious, television’s Las Vegas).

Se reîntoarce și echipa artistică, formată din directorul de imagine STEPHEN F. WINDON (The Fast and the Furious: Tokyo Drift, miniseria The Pacific), editorii CHRISTIAN WAGNER (Fast & Furious, Mission: Impossible II), KELLY MATSUMOTO (The Fast and the Furious: Tokyo Drift) și FRED RASKIN (Fast & Furious, serria Kill Bill), creatoarea de costume SANJA MILKOVIC HAYS (The fast and the furious, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor), compozitorul BRIAN TYLER (The fast and the furious, Rambo) și producătoarele executive AMANDA LEWIS (Fast & Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift) și SAMANTHA VINCENT (Fast & Furious), precum și scenograful PETER WENHAM (The Bourne Ultimatum, Battle: Los Angeles).

Furios și iute 6 (2013)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După ce Dom și Brian au dat lovitura din Rio și au distrus regele imperiului drogurilor din Rio, au adus 100 de milioane de dolari echipajului, iar aceștia s-au împrăștiat prin toată lumea. Din păcate nu se mai pot întoarce acasă și vor trăi pentru totdeauna fugind din calea legii, astfel că viețile lor sunt nesatisfăcătoare.

Între timp, Hobbs a dat de urma unei organizații de mercenari extrem de duri și de bine pregătiți. Această rețea se întinde pe teritoriul a 12 țări. Conducătorul acestei rețele e Owen Shaw care are ca ajutor pe nimeni alta decât Letty, fosta iubită a lui lui Dom, pe care acesta o credea moartă.

Singura cale de a distruge organizația este de a le aduce în față rivali pe măsura lor, care să le depășească talentele. Așa că Hobbs îl roagă pe Dom să își reunească echipa în Londra. Răsplata va fi anularea pedepselor pentru întreaga echipă și posibilitatea de a se întoarce acasă și de a-și reîntregi familiile.

Furios și iute 7 (2015)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Cu cazierul curățat și liniștiți alături de vechii lor prieteni, Dominic Toretto și Brian O'Conner încearcă să își facă o nouă viață, dar totul se năruie în momentul în care Ian Shaw intervine, iar ei sunt nevoiți să calce din nou în afara legii.La sfarsitu filmarii,la ultima parte cand Dom nu-si ia ramas bun si se intalnesc la semafor,aceea parte este facuta pe calculator deja Brian(Paul Walker), a facut accident de masina si a murit la 40 de ani, si a trebuit ca fratele lui sa-i joace rolul.Cum ei semanau perfect,n-a fost o problema.R.I.P Paul Walker...nu o sa te uitam niciodata

Furios și iute 8 (2017)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După Fast and Furious 7, unul din filmele care au ajuns cel mai rapid la 1 miliard de dolari încasări internaționale, și cel de-al șaselea titlu cu cele mai mari încasări din istorie, vine cel mai nou capitol din cea mai populară și mai îndrăgită serie din toate timpurile: Furios și iute 8.

Acum, Dom și Lett sunt în luna de miere, Brian și Mia s-au retras din acțiune, iar restul echipei a fost exonerată de orice vină. Cu toții par să ducă o viață cât de cât normală. Dar, când o femeie misterioasă (Charlize Theron), îl seduce pe Dom să intre în lumea interlopă, acesta pare că nu mai are scăpare, și, când acesta ajunge să-i trădeze pe cei care îi erau cei mai apropiați, cu toții vor fi supuși unor încercări cum nu și-au imaginat vreodată.

De pe plajele din Cuba, trecând prin străzile din New York, și ajungând tocmai pe tărâmurile înghețate ale Mării Barenț, echipa noastră de elită va traversa tot globul pentru a opri un anarhist în planurile sale de a dezlănțui haosul asupra întregii lumi, dar și pentru a-l aduce înapoi acasă pe cel care i-a făcut să devină o familie.

În Furios și iute 8, lui Vin Diesel i se alătură o distribuție stelară, formată din Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky și Kurt Russell. Alături de nou-venita Charlize Theron îi vom regăsi pe Scott Eastwood și pe multipremiata cu Oscar, Helen Mirren. Filmul e regizat de F. Gary Gray (Straight Outta Compton), și produs de Neal H. Moritz, Michael Fottrell și Vin Diesel.

Furios și iute: Hobbs & Shaw (2019)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După opt filme care au acumulat aproape 5 miliarde de dolari, franciza Furios și iute prezintă acum primul său capitol separat, Furios și iute: Hobbs & Shaw, în care Dwayne Johnson și Jason Statham devin protagoniști, reluându-și rolurile lui Luke Hobbs și Deckard Shaw.

Încă de când Hobbs (Johnson), om loial legii și membru de elită al Serviciului de Securitate Diplomatic al Statelor Unite (DSS), și Shaw (Statham), un fost soldat britanic, membru al forțelor de elită operative, s-au înfruntat pentru prima dată față în față în Furios și iute 7, în 2015, cei doi și-au împărțit replici acide, dar și lovituri fizice nemiloase în încercarea de a se elimina reciproc.

Dar, când anarhistul cu puteri nemaivăzute obținute prin bioinginerie Brixton (Idris Elba) obține controlul asupra unei amenințări biologice, și înfrânge o fostă agentă MI6 genială și neînfricată, care e sora lui Shaw, cei doi inamici declarați vor face echipă pentru a-l elimina pe singurul individ care poate fi mai periculos decât ei doi la un loc.

Regizat de David Leitch (Deadpool 2), după un scenariu scris de scenaristul a cinci dintre capitolele anterioare, Chris Morgan, filmul e produs de Morgan, Johnson, Statham și Hiram Garcia.

Furios și iute 9 (2021)[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Dom Toretto duce o viață liniștită alături de Letty și fiul său, micuțul Brian, cu toate că pericolul planează întotdeauna asupra orizontului lor pașnic. De data aceasta, această amenințare îl va forța pe Dom să-și înfrunte greșelile trecutului, pentru a-i putea salva pe cei pe care îi iubește cel mai mult. Echipajul său se reunește pentru a opri un complot periculos condus de cel mai priceput asasin și șofer profesionist pe care l-au întâlnit vreodată: un bărbat care se întâmplă să fie și fratele abandonat al lui Dom, Jakob. Pe parcurs, vechi prietenii vor fi readuse la viață, vechi dușmani se vor întoarce, istoria va fi rescrisă, iar adevăratul sens al familiei va fi testat mai mult ca niciodată.

Serial de televiziune[modificare | modificare sursă]

Pe 23 aprilie 2018, a fost anunțat că Universal și DreamWorks Animation creează o serie animată bazată pe franciza care va fi lansată pe Netflix[3].

Personaje[modificare | modificare sursă]

Character Film
The Fast and the Furious 2 Fast 2 Furious The Fast and the Furious: Tokyo Drift Fast & Furious Fast Five Fast & Furious 6 Fast & Furious 7
Dominic Toretto Vin Diesel Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker Paul Walker
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez (Picture only) Michelle Rodriguez
Mia Toretto Jordana Brewster Jordana Brewster
Roman Pearce Tyrese Gibson Tyrese Gibson
Tej Parker Chris 'Ludacris' Bridges Chris 'Ludacris' Bridges
Han Seoul-Oh Sung Kang
Gisele Yashar Gal Gadot
Elena Neves Elsa Pataky
Luke Hobbs Dwayne Johnson
Vince Matt Schulze Matt Schulze
Leon Johnny Strong
Jesse Chad Lindberg
Agent Bilkins Thom Barry
Monica Fuentes Eva Mendes Eva Mendes
Carter Verone Cole Hauser
Suki Devon Aoki
Sean Boswell Lucas Black Lucas Black
Neela Nathalie Kelley Nathalie Kelley
Twinkie Bow Wow Bow Wow
Takashi Brian Tee
Tego Leo Tego Calderón
Rico Santos Don Omar
Arturo Braga John Ortiz John Ortiz
Fenix Calderon Laz Alonso Laz Alonso
Agent Stasiak Shea Whigham Shea Whigham
Riley Hicks Gina Carano
Owen Shaw Luke Evans
Ian Shaw Jason Statham
? Ronda Rousey
? Kurt Russell
? Ali Fazal

Echipa și ceilalți[modificare | modificare sursă]

Echipa/Filme Film
The Fast and the Furious 2 Fast 2 Furious The Fast and the Furious: Tokyo Drift Fast & Furious Fast Five Fast & Furious 6 Fast & Furious 7
Regizori Rob Cohen John Singleton Justin Lin James Wan
Muzica BT David Arnold Brian Tyler Lucas Vidal Brian Tyler
Scenaristi Screenplay by:
Gary Scott Thompson, Erik Bergquist, David Ayer
Based on:
Racer X by Ken Li
Screenplay by:
Michael Brandt, Derek Haas
Story by: Michael Brandt, Derek Haas, Gary Scott Thompson
Written by:
Chris Morgan
Based on:
Characters by Gary Scott Thompson
MPAA Rating PG-13
ACB Rating M
BBFC Rating 15 12 (cut) 15 (uncut) 12 12 (cut) 15 (uncut) 12 12
Durata 106 minute 107 minute 104 minute 107 minute 130 minute 130 minute

Box Office[modificare | modificare sursă]

Film Premieră Câștiguri Rating Buget Referință
United States Extern În toată lumea Din totdeauna în zonele populate Din totdeauna în toată lumea
The Fast and the Furious 22 iunie 2001 $144,533,925 $62,750,000 $207,283,925 #269 #518 $38,000,000 [4]
2 Fast 2 Furious 6 iunie 2003 $127,154,901 $109,195,760 $236,350,661 #355 #425 $76,000,000 [5]
The Fast and the Furious: Tokyo Drift 16 iunie 2006 $62,514,415 $95,953,877 $158,468,292 #1,045 $85,000,000 [6][7]
Fast & Furious 3 aprilie 2009 $155,064,265 $208,100,000 $363,164,265 #235 #212 $85,000,000 [8]
Fast Five 29 aprilie 2011 $209,837,675 $416,300,000 $626,137,675 #123 #71 $125,000,000 [9]
Fast & Furious 6 24 mai 2013 $238,679,850 $550,000,000 $788,679,850 #87 #43 $160,000,000 [10]
Fast & Furious 7 11 iulie 2014
Total $937,785,031 $1,442,299,637 $2,380,084,668 $569,000,000

Critici[modificare | modificare sursă]

Film Rotten Tomatoes Metacritic
The Fast and the Furious 53% (146 pareri)[11] 58 (29 pareri)[12]
2 Fast 2 Furious 36% (157 pareri)[13] 38 (35 pareri)[14]
The Fast and the Furious: Tokyo Drift 36% (111 pareri)[15] 46 (31 pareri)[16]
Fast & Furious 27% (172 pareri)[17] 45 (27 pareri)[18]
Fast Five 77% (191 pareri)[19] 67 (29 pareri)[20]
Fast & Furious 6 70% (178 pareri)[21] 61 (39 pareri)[22]
Rating în medie 50% 53

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Box Office Report: 'Fast & Furious 6' Scores Universal's Highest Opening in China”. The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Accesat în . 
 2. ^ „The Fast and the Furious Movies at the Box Office”. Box Office Mojo. IMDb. Accesat în . 
 3. ^ 'Fast and Furious' Animated Series From DreamWorks Animation Set at Netflix”. Variety. . Accesat în . 
 4. ^ „The Fast and the Furious (2001)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 5. ^ „2 Fast 2 Furious (2003)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 6. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 7. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift”. The Numbers. Nash Information Services, LLC. Accesat în . 
 8. ^ „Fast and Furious (2009)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 9. ^ „Fast Five (2011)”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 10. ^ „Fast & Furious 6”. Box Office Mojo. IMDB. Accesat în . 
 11. ^ „The Fast and the Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 12. ^ „The Fast and the Furious (2001)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 13. ^ „2 Fast 2 Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 14. ^ „2 Fast 2 Furious (2003)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 15. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 16. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 17. ^ „Fast & Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 18. ^ „Fast & Furious (2009)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 19. ^ „Fast Five”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 20. ^ „Fast Five (2011)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 21. ^ „Fast & Furious 6”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 22. ^ „Fast & Furious 6 (2013)”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]