Monopoly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monopoly
Producător
IlustratorElizabeth Magie[1][2]
Charles Darrow
Înființat în[3]  Modificați la Wikidata
JucătoriModificați la Wikidata–8  Modificați la Wikidata
Vârsta6+ (Monopoly Junior) 8+ (Monopoly normal)
Timpul de pregătire5-10 minute
Durata jocului60–240 minute (1–4 ore)
Abilităținegociere, administrarea resurselor, strategie
Unități275.000.000[3]  Modificați la Wikidata
Site oficialsite web oficial
pagină Facebook
Tabla de joc

Monopoly este un joc originar din Statele Unite, introdus pe piață de frații Parker.[4] Este un joc de strategie, numit și “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietăți”, numele lui se inspiră din conceptul economic de monopol, adică dominația unei singure entități asupra unei piețe. Jucătorii se mișcă roata pe o suprafață de joc, deplasându-se in funcție de numarul decis de zaruri, mărindu-și averile imobiliare prin achizitionare de case și hoteluri și încasând chirii de la adversarii săi, scopul final fiind de a-i împinge pe aceștia spre faliment.

Istorie pe scurt[modificare | modificare sursă]

Era în 1934, moment de culme în marea criză economică mondială, când Charles B. Darrow din Germantown, Pennsylvania, a prezentat ceea ce el denumea jocul de Monopoly directorilor executivi ai Parker Brothers. Aceștia au exclus din producție jocul datorita celor "52 de erori în concepție"! Dar Darrow nu s-a lăsat pagubaș. Ca mulți alți americani din acea vreme erau șomeri iar visul său că acest joc îi va aduce faimă și bogăție l-a inspirat să pornească producția pe cont propriu.

Cu ajutorul unui prieten ce avea o mașina de tipărit, Darrow a vândut 5 000 de seturi de jocuri către un magazin universal din Philadelphia. A avut succes! Dar comenzile continuau să crească iar producția manufacturată nu părea să țină pasul cu cererea. Acest fapt l-a determinat să se întâlnească din nou cu directorii de la Parker Brothers. În primul său an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumpărat joc în America. Acum, se poate considera ca cel puțin 500 de milioane de oameni l-au jucat!

Mai mult de 200 de milioane de exemplare au fost vândute. Mai mult de 5 milioane de căsuțe verzi s-au "construit" din 1935.

Alte versiuni[modificare | modificare sursă]

Prima versiune românească a jocului s-a numit "Capitaly, iar subiectul era cumpărarea și vânzarea străzilor din București. De asemenea jocul se găsea și sub numele de "Privatizare", moneda de schimb numindu-se ECU iar subiectul jocului era cumpărarea și vânzarea străzilor din Timișoara.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pilon, Mary (). „Monopoly's Inventor: The Progressive Who Didn't Pass 'Go'. New York Times. Accesat în . 
  2. ^ Burton H. Wolfe (). „The Monopolization of Monopoly: Louis & Fred Thun”. The San Francisco Bay Guardian. Accesat în . 
  3. ^ a b http://www.hasbro.com/monopoly/en_GB/discover/about.cfm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Oana Bâltoc (), Invenţii ale femeilor care au schimbat lumea, adevarul.ro 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Monopoly la Wikimedia Commons