Monopoly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Monopoly
Monopoly game logo.svg
Producător
Ilustrator Elizabeth Magie[1][2]
Charles Darrow
Înființat în [3]  Modificați la Wikidata
Jucători Modificați la Wikidata–8  Modificați la Wikidata
Vârsta 6+ (Monopoly Junior) 8+ (Monopoly normal)
Timpul de pregătire 5-10 minute
Durata jocului 60–240 minute (1–4 ore)
Abilități negociere, administrarea resurselor, strategie
Unități 275.000.000[3]  Modificați la Wikidata
Tabla de joc

Monopoly este un joc originar din Statele Unite, introdus pe piață de frații Parker. Numit și “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietăți”, numele lui se inspiră din conceptul economic de monopol, adică dominația unei singure entități asupra unei piețe. Jucătorii se mișcă roata pe o suprafață de joc, deplasându-se in funcție de numarul decis de zaruri, mărindu-și averile imobiliare prin achizitionare de case și hoteluri și încasând chirii de la adversarii săi, scopul final fiind de a-i împinge pe aceștia spre faliment.

Istorie pe scurt[modificare | modificare sursă]

Era în 1934, moment de culme în marea criză economică mondială, când Charles B. Darrow din Germantown, Pennsylvania, a prezentat ceea ce el denumea jocul de Monopoly directorilor executivi ai Parker Brothers. Aceștia au exclus din producție jocul datorita celor "52 de erori în concepție"! Dar Darrow nu s-a lăsat pagubaș. Ca mulți alți americani din acea vreme erau șomeir iar visul său că acest joc îi va aduce faimă și bogăție l-a inspirat să pornească producția pe cont propriu.

Cu ajutorul unui prieten ce avea o mașina de tipărit, Darrow a vândut 5 000 de seturi de jocuri către un magazin universal din Philadelphia. A avut succes! Dar comenzile continuau să crească iar producția manufacturată nu părea să țină pasul cu cererea. Acest fapt l-a determinat să se întâlnească din nou cu directorii de la Parker Brothers. În primul său an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumpărat joc în America. Acum, se poate considera ca cel puțin 500 de milioane de oameni l-au jucat!

Mai mult de 200 de milioane de exemplare au fost vândute. Mai mult de 5 milioane de căsuțe verzi s-au "construit" din 1935.

Alte versiuni[modificare | modificare sursă]

Prima versiune românească a jocului s-a numit "Capitaly, iar subiectul era cumpărarea și vânzarea străzilor din București. De asemenea jocul se găsea și sub numele de "Privatizare", moneda de schimb numindu-se ECU iar subiectul jocului era cumpărarea și vânzarea străzilor din Timișoara.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Monopoly