Monopoly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Monopoly
Monopoly game logo.svg
Producător
Ilustrator Elizabeth Magie[1][2]
Charles Darrow
Jucători 2-8
Vârsta 6+ (Monopoly Junior) 8+ (Monopoly normal)
Timpul de pregătire 5-10 minute
Durata jocului 60–240 minute (1–4 ore)
Abilități negociere, administrarea resurselor, strategie
Tabla de joc

Monopoly este un joc originar din Statele Unite, introdus pe piata de fratii Parker. Numit si “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietăți”, numele lui se inspiră din conceptul economic de monopol, adică dominatia unei singure entitati asupra unei piete. Jucătorii se misca roata pe o suprafata de joc, deplasandu-se in functie de numarul decis de zaruri, marindu-si averile imobiliare prin achizitionare de case si hoteluri si încasînd chirii de la adversarii sai, scopul final fiind de a-i impinge pe acestia spre faliment.

Istorie pe scurt[modificare | modificare sursă]

Era în 1934, moment de culme în marea criză economică mondială, când Charles B. Darrow din Germantown, Pennsylvania, a prezentat ceea ce el denumea jocul de Monopoly directorilor executivi ai Parker Brothers. Aceștia au exclus din producție jocul datorita celor "52 de erori în concepție"! Dar Darrow nu s-a lăsat pagubaș. Ca mulți alți americani din acea vreme erau șomeir iar visul său că acest joc îi va aduce faimă și bogăție l-a inspirat să pornească producția pe cont propriu.

Cu ajutorul unui prieten ce avea o mașina de tipărit, Darrow a vândut 5 000 de seturi de jocuri către un magazin universal din Philadelphia. A avut succes! Dar comenzile continuau să crească iar producția manufacturată nu părea să țină pasul cu cererea. Acest fapt l-a determinat să se întâlnească din nou cu directorii de la Parker Brothers. În primul său an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumpărat joc în America. Acum, se poate considera ca cel puțin 500 de milioane de oameni l-au jucat!

Mai mult de 200 de milioane de exemplare au fost vândute. Mai mult de 5 milioane de căsuțe verzi s-au "construit" din 1935.

Alte versiuni[modificare | modificare sursă]

Prima versiune românească a jocului s-a numit "Capitaly, iar subiectul era cumpărarea și vânzarea străzilor din București. De asemenea jocul se găsea și sub numele de "Privatizare", moneda de schimb numindu-se ECU iar subiectul jocului era cumpărarea și vânzarea străzilor din Timișoara.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Monopoly