Camila Cabello

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Camila Cabello

Cabello în 2020
Date personale
Nume la naștereKarla Camila Cabello Estrabao
Născută (27 de ani)
Cojímar, Eastern Havana, Cuba
Cetățenie Cuba ()[1]
 Statele Unite ale Americii (–)[1] Modificați la Wikidata
Ocupație
  • Cântăreață
  • textieră
Limbi vorbitelimba engleză[3]
limba spaniolă[3]
español cubano[*][[español cubano (the Spanish dialect spoken in Cuba)|​]] Modificați la Wikidata
Alte numeCamila Cabello[2]  Modificați la Wikidata
OrigineMiami, Florida, U.S.
StudiiMiami Palmetto High School[*][[Miami Palmetto High School (high school in Miami-Dade County, Florida, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalPop
Instrument(e)Voce
Ani de activitate2012–prezent
Case de discuri
Colaborare cuFifth Harmony, Pitbull (rapper), J Balvin, Shawn Mendes, Machine Gun Kelly,WILLOW
PremiiAmerican Music Award for New Artist of the Year[*][[American Music Award for New Artist of the Year (American Music Award)|​]] ()
American Music Award for Collaboration of the Year[*][[American Music Award for Collaboration of the Year |​]] ()
American Music Award for Video of the Year[*][[American Music Award for Video of the Year |​]] ()
American Music Award for Favorite Pop/Rock Song[*][[American Music Award for Favorite Pop/Rock Song |​]] ()
Billboard Music Award for Chart Achievement[*][[Billboard Music Award for Chart Achievement |​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Pop[*][[MTV Europe Music Award for Best Pop (MTV Europe Music Awards)|​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Song[*][[MTV Europe Music Award for Best Song (category of category of MTV Europe Music Award)|​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Video[*][[MTV Europe Music Award for Best Video (Music video award)|​]] ()
MTV Europe Music Award for Best Artist[*][[MTV Europe Music Award for Best Artist |​]] ()
MTV Europe Music Award for Best US Act[*][[MTV Europe Music Award for Best US Act |​]] ()
Premiul MTV Video Music pentru videoclipul anului[*] ()
MTV Video Music Award for Best Collaboration[*][[MTV Video Music Award for Best Collaboration |​]] ()
Teen Choice Award for Choice Music – Break-Up Song[*][[Teen Choice Award for Choice Music – Break-Up Song |​]] ()
Teen Choice Award for Choice Music – Single[*][[Teen Choice Award for Choice Music – Single (music award)|​]] ()
Teen Choice Award for Choice Summer Music Star: Female[*][[Teen Choice Award for Choice Summer Music Star: Female |​]] ()
Teen Choice Award for Choice Music – Female Artist[*][[Teen Choice Award for Choice Music – Female Artist |​]] ()
Teen Choice Award for Choice Summer Music Star: Female[*][[Teen Choice Award for Choice Summer Music Star: Female |​]] ()
Teen Choice Award for Choice Music – Single[*][[Teen Choice Award for Choice Music – Single (music award)|​]] ()
Teen Choice Award for Choice Music – Summer Song[*][[Teen Choice Award for Choice Music – Summer Song |​]] ()
Latin Grammy Award for Record of the Year[*][[Latin Grammy Award for Record of the Year (Latin Grammy Award category)|​]] ()
Latin Grammy Award for Best Pop Song[*][[Latin Grammy Award for Best Pop Song (music award)|​]] ()
American Music Award for Collaboration of the Year[*][[American Music Award for Collaboration of the Year |​]] ()  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăCamila Cabello discography[*][[Camila Cabello discography (artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Karla Camila Cabello Estrabao (pronunțat în engleză /kə'mi'lə kəˈbeɪoʊ/, pronunție în spaniolă: /ka'mila ka'beʎo/; n. , Cojímar⁠(d), Havana Province⁠(d), Cuba)[5][6] este o cântăreață și textieră cubanezo-mexicano-americană. Aceasta a obținut faimă ca parte a trupei Fifth Harmony, format în timpul celui de-al doilea sezon al emisiunii The X Factor, în anul 2012. Grupul a semnat ulterior un contract cu companiile de înregistrări Syco Music și Epic Records, lansând un extend play și două albume de studio.

Cabello s-a lansat ca artistă solo prin câteva colaborări, notabil cea cu Machine Gun Kelly pentru single-ul „Bad Things” care a ajuns pe locul patru în clasamentul Billboard Hot 100 din Statele Unite. În urma părăsirii formației Fifth Harmony în luna decembrie a anului 2016, artista și-a lansat primul single solo, „Crying in the Club”, care a obținut un succes moderat. Reorientându-și muzica către piese cu influențe latino, albumul de debut omonim Camila (2018) a debutat pe prima poziție a topului Billboard 200[7], promovat cu ajutorul single-ului Havana". Acesta a ajuns pe locul unu în numeroase clasamente din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite și Regatul Unit.

La 20 iunie 2019 artista a colaborat împreună cu iubitul ei, Shawn Mendes și au lansat melodia „Señorita” care s-a bucurat de un succes enorm ajungând în scurt timp pe locul 1 în preferințele ascultătorilor din toată lumea (inclusiv România). Pe platforma de muzică, Spotify, duetul celor doi artiști a atins un succes impresionant și a ajuns în mai puțin de o săptămână cel mai ascultat duet dintre o cântăreață și un cântăreț.

Biografia[modificare | modificare sursă]

Cabello s-a născut în Cojimar, Eastern Havana, Cuba[8][9], fiind fica lui Sinuhe Estrabao și Alejandro Cabello. Aceasta este de origine cubanezo-mexicană, tatăl ei fiind originar din Mexico City. De-a lungul copilăriei, Cabello și familiei au locuit atât în Havana cât și Mexico City, înainte de a se stabili la Miami, Florida[8]. Aceasta a urmat cursurile liceului Miami Palmettol, însă a renunțat la școală în anul 2012, în timpul clasei a noua, pentru a urmări o carieră în muzică[10].

Cariera[modificare | modificare sursă]

2012–2016: The X Factor și Fifth Harmony[modificare | modificare sursă]

Cabello (dreapta) împreună cu Fifth Harmony în anul 2013.

Camila Cabello a dat o audiție la emisiunea The X Factor în Greensboro, North Carolina, cântând piesa Arethei Franklin, „Respect”. Cu toate acestea, audiția ei nu a fost difuzată deoarece emisiunea nu a primit drepturile de autor pentru melodie[11]. În urma eliminării din „bootcamp”, Cabello a fost chemată spre a se alătura celorlalte concurente, Ally Brooke, Normani Kordei, Lauren Jauregui, și Dinah Jane, pentru a forma formația de fete cunoscută ulterior sub numele de Fifth Harmony[12]. Grupul a semnat un contract cu casa de discuri Syco Music, deținută de Simon Cowell și Epic Records[13][14].

Trupa a lansat EP-ul Better Together (2013), precum și albumele de studio Reflection (2015) și 7/27 (2016). Cele două din urmă au generat single-urile „Worth It” și „Work from Home, ambele devenind șlagăre de top 10 în numeroase clasamente din întreaga lume[15]. Între anii 2013 și 2016, Cabello a cântat alături de Fifth Harmony în câteva turnee.

La decembrie 2016, formația a anunțat plecarea lui Cabello, explicând diferite circumstanțe ale deciziei[16][17][18]. Un jurnalist de la revista Billboard a vorbit despre timpul petrecut de artistă în grup, observând faptul că „este destul de neobișnuit ca cineva să iasă în evidență atât de mult într-un colectiv așa cum a făcut Cabello în ultimii ani”[19].

2016–prezent: Cariera solo și albumul Camila[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2015, Cabello a colaborat împreună cu cântărețul canadian Shawn Mendes pentru un duet intitulat I Know What You Did Last Summer, cântec pe care l-au compus împreună[20][21]. Single-ul a ajuns pe locul 20 în Statele Unite și 18 în Canada[22], primind, de asemenea, discul de platină din partea Recording Industry Association of America (RIAA) pentru cele peste un milion de exemplare vândute[23]. La 14 octombrie 2016, rapperul american Machine Gun Kelly a lansat „Bad Things” împreună cu Cabello[24]. Melodia a ajuns pe locul patru în Billboard Hot 100[25]. Time.com a inclus-o pe cântăreață în topul celor mai influenți 25 adolescenți ai anului 2016[26].

La 25 ianuarie 2017, „Love Incredible”, o colaborare cu DJ-ul norvegian Cashmere Cat, a apărut în mod ilegal pe internet[27]. Versiunea oficială a piesei a fost lansată la 16 februarie, fiind, de asemenea, inclusă pe albumul de debut a lui Cashmere, 9[28]. Cabello a înregistrat „Hey Ma” împreună cu Pitbull și J Balvin pentru coloana sonoră a filmului Furios și iute 8. Versiunea în spaniolă a fost lansată la 10 martie 2017 în timp ce versiunea în engleză a fost lansată la 6 aprilie[29][30]. Solista a colaborat, de asemenea, cu Major Lazer, Travis Scott și Quavo pentru melodia „Know No Better[31]. În luna mai a anului 2017, Cabello a anunțat faptul că viitorul album de debut, la acea vreme intitulat The Hurting. The Healing. The Loving., va fi „povestea călătoriei mele de la întuneric la lumină, de la o perioadă în care mă simțeam pierdută la una în care m-am regăsit din nou”[32]. Primul single solo, Crying in the Club, a fost lansat la 19 mai 2017[33], urmat ulterior de o interpretare la ediția din 2017 a premiilor Billboard Music Awards[34]. Cântecul s-a clasat pe locul 47 în Statele Unit. Cabello a fost act de deschidere în câteva concerte din cadrul turneului 24K Magic World Tour a lui Bruno Mars[35] și a semnat, de asemenea, un parteneriat cu marca de îmbrăcăminte Guess pentru colecția de toamnă 2017[36].

Noile ședințe compunere și înregistrare pentru albumul solistei au fost influențate de succesul single-ului Havana, amânând astfel data originală de lansare[37]. Melodia a ajuns pe locul unu în clasamentele din peste 15 țări din întreaga lume, inclusiv în Australia[38], România[39], Regatul Unit[40] și Statele Unite[41]. Intitulat Camila, albumul de debut este o înregistrare pop ce conține influențe latino și balade[42][43]. Materialul discografic a fost lansat la 12 ianuarie 2018 și a debutat pe prima poziție a topului Billboard 200 din Statele Unite, fiind vândute peste 119,000 de unități în prima săptămână[7][44]. Camila a pornit în primul ei turneu solo intitulat Never Be The Same Tour și va cânta, de asemenea, în deschiderea turneului lui Taylor Swift, Reputation Tour[45][46].

Simțul artistic[modificare | modificare sursă]

Camila Cabello este în principal o cântăreață pop[47], puternic influențată de muzica latino. Albumul ei de debut conține totodată și elemente din R&B, reggaeton, dancehall și hip hop[48]. Alejandro Fernández și Celia Cruz au fost descriși de solistă ca fiind principalele influențe latino pe care aceasta încearcă să le portretizeze în muzica ei[49]. Aceasta a mai spus că a fost influențată de artiști precum Calle 13, J Balvin[50], Michael Jackson, Rihanna, Shakira[51], Ed Sheeran și Taylor Swift[50].

Activități filantropice[modificare | modificare sursă]

La 28 februarie 2016, Cabello a anunțat faptul că a încheiat un parteneriat cu organizația Save the Children pentru a lansa o serie limitată de tricouri „Love Only” pentru a ajuta informarea în legătură cu accesul egal al fetelor la educație, asistență medicală și oportunități pentru a fi de succes[52]. În iunie 2016, Cabello, producătorul Benny Blanco, precum și alți membri ai organizației nonprofit OMG Everywhere au ajutat la crearea single-ului caritabil „Power in Me”[53].

Cabello a lucrat, de asemenea, împreună cu organizația Children's Health Fund, dedicată furnizării de asistență medicală familiilor cu venituri mici, cu copii[54].

La sfârșitul anului 2017, Cabello s-a alăturat lui Lin-Manuel Miranda și alți cântăreți latino pentru cântecul „Almost Like Praying”, lansat spre a ajuta la strângerea de fonduri pentru populația din Puerto Rico afectată de uraganul Maria[55].

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Ea a început să se întâlnească cu cântărețul canadian Shawn Mendes în iulie 2019. Relația a provocat controverse, deoarece ambii au fost acuzați că au încercat să formeze o relație pentru publicitate,[56][57] dar Mendes a insistat că „cu siguranță nu a fost o cascadorie publicitară”. Relația a fost confirmată după lansarea piesei lor „Señorita”.[56] În noiembrie 2021, Cabello și Mendes și-au anunțat despărțirea.[58]

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Camila (2018)
  • Romance (2019)
  • Familia (2022)

Turnee[modificare | modificare sursă]

  • Turneul Never Be the Same (2018)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.allmusic.com/artist/camila-cabello-mn0003392996/biography, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.theguardian.com/music/2018/oct/12/camila-cabello-i-got-to-create-myself-again-i-didnt-have-to-be-this-shy-girl  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Camila Cabello, accesat în  
  5. ^ camilacabello97 (). „I AM 18” (Tweet). Accesat în .  Archive link requires long scrolldown to pertinent tweet.
  6. ^ „Camila Cabello”. Infoplease. Accesat în . 
  7. ^ a b Caulfield, Keith (). „Camila Cabello Debuts at No. 1 on Billboard 200 Albums Chart”. Billboard. Accesat în . 
  8. ^ a b Cabello, Camila (). „Camila Cabello: 'Our Dreams Were Bigger Than Our Fears'. PopSugar.com. Arhivat din originalul de la . ...my mom and I immigrated to America. I was almost 7 at the time, born in Havana, Cuba. My papá is puro Mexicano... 
  9. ^ Yeung, Neil Z. „Biography & History”. AllMusic. Accesat în . 
  10. ^ Arguelles, Victoria. „Q&A with Palmetto student Camila Cabello”. The Panther (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „GREENSBORO THX 4 2NITE!! last time i was here i auditioned 4 X factor”. Camila Cabello verified Twitter account. . Arhivat din originalul de la . Accesat în .  Archive link requires scrolldown to pertinent tweet.Format:Primary source inline
  12. ^ „Bio: Fifth Harmony”. Fifth Harmony Official. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Phull, Hardeep (). „How losing 'X-Factor' made Fifth Harmony the ultimate winners”. New York Post. Accesat în . 
  14. ^ Gomez, Patrick (). „Simon Cowell Signs Fifth Harmony”. People. Accesat în . 
  15. ^ „Fifth Harmony Biography”. Billboard. . 
  16. ^ Fifth Harmony [FifthHarmony] (). „After 4 and a half years..” (Tweet). Accesat în . 
  17. ^ „Camila Cabello "Shocked" Over How Fifth Harmony Handled Her Exit”. E! News. Accesat în . 
  18. ^ Yee, Lawrence (). „Camila Cabello, Remaining Fifth Harmony Members Respond to Breakup Announcement”. Variety. Accesat în . 
  19. ^ Halperin, Shirley (). „Inside Camila Cabello's Fifth Harmony Exit: Where Did It All Go Wrong?”. Billboard. 
  20. ^ „Shawn Mendes is back with a brand new single, "I Know What You Did This Summer". Island Records. . Accesat în . 
  21. ^ „Camila Cabello, Shawn Mendes Talk 'I Know What You Did Last Summer'. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ "I Know What You Did Last Summer" chart positions
  23. ^ „Gold & Platinum”. Recording Industry Association of America. . Accesat în . 
  24. ^ „Machine Gun Kelly & Camila Cabello Team Up for 'Bad Things' Single: Exclusive Cover Art”. Billboard. . Accesat în . 
  25. ^ „Migos Return to No. 1 on Hot 100, The Chainsmokers Debut in Top 10”. Billboard. . Accesat în . 
  26. ^ „The 30 Most Influential Teens of 2016”. Time (magazine). . 
  27. ^ „Camila Cabello's 'Love Incredible' Collab With Cashmere Cat Has Leaked”. Accesat în . 
  28. ^ „Love Incredible (feat. Camila Cabello) – Single Cashmere Cat”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ „Watch Pitbull, J Balvin and Camila Cabello's Steamy 'Hey Ma' Video”. Rolling Stone. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ Lawrence, Derek (). „Fate of the Furious: Pitbull, Camila Cabello debut video for English version of 'Hey Ma'. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  31. ^ „Listen To Major Lazer's New Single "Know No Better" Featuring Travis Scott, Quavo & Camila Cabello”. Complex. . Accesat în . 
  32. ^ Iasimone, Ashley (). „Camila Cabello Announces 'The Hurting, the Healing, the Loving' Album & New Song 'I Have Questions'. Billboard. Accesat în . 
  33. ^ „Camila Cabello Drops Steamy Video for Debut Solo Singles, 'Crying in the Club' & 'I Have Questions'. Billboard. . Accesat în . 
  34. ^ BBMAs [BBMAs] (). „YES! Her debut performance will be at the #BBMAs this Sunday at 8e/5p on ABC! #CAMILAxBBMAs” (Tweet). Accesat în . 
  35. ^ „Camila Cabello Confirmed As Supporting Act For Bruno Mars' "24K Magic Tour". . Accesat în . 
  36. ^ Karsen, Shira (). „Camila Cabello is the Newest Face of Guess: Exclusive”. Billboard. Accesat în . 
  37. ^ „Camila Cabello on the success of Havana and the status of her debut album: "Life's too short to be afraid". Official Charts Company. . Accesat în . 
  38. ^ „Camila Cabello's Havana hits #1”. Australian Recording Industry Association. . Accesat în . 
  39. ^ „KissFM - Airplay 100”. Accesat în . 
  40. ^ Copsey, Rob (). „Camila Cabello's Havana scores a fourth week at Number 1 on the Official Singles Chart”. Official Charts Company. Accesat în . 
  41. ^ Trust, Gary (). „Camila Cabello Earns First Billboard Hot 100 No. 1 With 'Havana,' Featuring Young Thug”. Billboard. Accesat în . 
  42. ^ Petridis, Alexis (). „Camila Cabello: Camila review – Havana hitmaker makes breakups look easy”. The Guardian. Accesat în . 
  43. ^ Solomon, Kate (). „Camila stamps her heart all over this seductive debut”. Metro UK. Accesat în . 
  44. ^ Stubblebine, Allison (). „Camila Cabello Reveals Release Date For Self-Titled Debut Album: 'Feels Like the End of a Chapter'. Billboard. Accesat în . 
  45. ^ Braca, Nina (). „Camila Cabello Announces Never Be The Same Tour”. Billboard. Accesat în . 
  46. ^ Brockington, Ariana (). „Taylor Swift Taps Camila Cabello, Charli XCX as 'Reputation' Tour Opening Acts”. Variety. Accesat în . 
  47. ^ Kornhaber, Spencer. „Camila Cabello, Pop's Understated New Star”. The Atlantic (în engleză). Accesat în . 
  48. ^ „Camila Cabello's Debut Album Tops iTunes Charts in Over 90 Countries -”. . 
  49. ^ Braca, Nina (). „5 Things We Learned From Camila Cabello's 'New York Times' Interview”. Billboard. Accesat în . 
  50. ^ a b Ugwu, Reggie (). „How Camila Cabello Lost Some Friends and Found Her Voice”. The New York Times. Accesat în . 
  51. ^ „Camila Cabello's tears over Ed Sheeran”. Madison.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  52. ^ „Camila Cabello Designs Limited-Edition Love Only T-shirt Benefitting Save the Children”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  53. ^ „Watch Fifth Harmony's Camila Cabello, Benny Blanco & Six Kids Create Music With Random Instruments”. 
  54. ^ „Take Health into Your Hands This Holiday Season”. childrenshealthfund.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  55. ^ Villafañe, Veronica. „Lin-Manuel Miranda Releases Star-Studded 'Almost Like Praying' Song For Puerto Rico Hurricane Relief”. Forbes (în engleză). Accesat în . 
  56. ^ a b „Inside Shawn Mendes and Camila Cabello's relationship”. Capital FM. . Accesat în . 
  57. ^ Cooper, Leonie (). „Bad fauxmance: when celebrity couples become PR stunts”. The Guardian (în engleză). Accesat în . 
  58. ^ „Camila Cabello & Shawn Mendes Announce Their Breakup”. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Camila Cabello