Teodor Nencev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teodor Nencev
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
județul Ismail, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (31 de ani) Modificați la Wikidata
Lituania Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet Modificați la Wikidata

Teodor Nencev (în bulgară Теодор Ненчев; n. , județul Ismail, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Lituania) a fost un poet și redactor basarabean de origine bulgară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Văleni din ținutul Ismail, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), în familia unui bulgar și a unei moldovence. În 1918 familia s-a mutat la Bolgrad, unde Nencev a studiat la liceul de băieți între anii 1924-1931.

A început să publice în 1935, în revista Familia noastră. În 1935, împreună cu poeții Iacov Slavov, Igor Ivanov și Vladimir Cavarnali, a fondat la Bolgrad, revista culturală și literară Bugeacul, a cărei redactor a fost până în iunie 1936.

A colaborat cu ziare și reviste, inclusiv: Generația nouă și Moldova din Bolgrad; Viața literară și Universul literar din București; Viața Basarabiei, Pagini basarabene și Octombrie din Chișinău; Jurnal literar din Iași.

În 1937 a publicat o colecție de poezii la Bolgrad, care a fost însă confiscată de poliție, precum și o colecție de poezii, publicată la Chișinău în 1940.[1] Opera lui Nencev a fost influențată de poezia poetului rus Serghei Esenin.

A participat la luptele celui de-Al Doilea Război Mondial, unde a murit în 1944, pe teritoriul Lituaniei de azi.[2]

Două dintre cărțile sale au fost publicate postum: Poezii (1967) și Predestinare (1991), ca parte a colecțiilor: Anii luptei (1969), N-am dovedit să scriu (1985), Scriitorii din Viața Basarabiei (1990), etc.

O stradă din Cahul îi poartă numele.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Большая советская энциклопедия. 3-е издание.
  2. ^ ru „105 лет со дня рождения поэта Теодора Ненчева”. noi.md. Accesat în . 
  3. ^ str. Teodor Nencev, Cahul

Legături externe[modificare | modificare sursă]