Văleni, Cahul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Văleni
—  sat  —
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea satului pe harta Republicii Moldova
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea satului pe harta raionului Cahul
Coordonate: 45°38′31″N 28°10′43″E / 45.64194°N 28.17861°E45°38′31″N 28°10′43″E / 45.64194°N 28.17861°E

Țară Republica Moldova
RaionCahul

Guvernare
 - PrimarSilvia Știrbeț (ACUM[1], 2019)

Altitudine45 m.d.m.

Populație (2014)
 - Total3.020 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-5322[2]
Prefix telefonic+373 299

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Văleni este un sat în raionul Cahul, Republica Moldova.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriul satului este amplasat la sud, în zona de stepă a Moldovei. Din punct de vedere tectonic satul este amplasat pe platforma paleozoico-mezozoică. Pe parcursul erelor geologice regimul geosinclinalelor se schimbă cu regimul continental, ceea ce a determinat acumularea de diverse depozite, care sînt în special reprezentate de nisip, argilă, pietriș, prundiș. Se aflorează depozitele ponțiene, mioțiene, pliocene, cuaternare. Din punct de vedere geomorfologic acest teritoriu face parte din cadrul Cîmpiei Prutului Inferior. Procesele tectonice ce au avut loc în trecut, și anume procesele neotectonice lente de ridicare, au dus la formarea reliefului actual.

Pe toată întinderea localității Văleni predomină două forme de relief: dealuri și coline. Dealurile sunt o formă pozitivă de relief cu altitudini de circa 300–600 m, mai mici decît munții și mai mari decît colinele, cu sectoare de versanți povîrniți, formati prin erodare. Colinele sunt culmi alungite și înguste, cu altitudini de 200–500 m, versanți puternici înclinați, ale căror altitudini coboară treptat în sensul curgerii rîului care le încadrează, aici, rîul Prut.

La 0,5 km sud de sat, pe panta de est a văii râului Prut, este amplasat aflorimentul de lângă satul Văleni, o arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.[3]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Structura etnică[modificare | modificare sursă]

Structura etnică a localității conform recensământului populației din 2004:[4][5]

Grup etnic Populație % Procentaj
Băștinași declarați Moldoveni
Băștinași declarați Români
2961
36
98,01%
1,19%
Găgăuzi 8 0,26%
Ruși 7 0,23%
Ucraineni 5 0,17%
Bulgari 4 0,13%
Total 3021

Personalități[modificare | modificare sursă]

Economie[modificare | modificare sursă]

Baza economică a satului o constituie agricultura, specializată în culturile cerealiere (grâu, porumb, orz) și tehnice (floarea-soarelui, vița-de-vie). Majoritatea localnicilor dețin loturi de pământ și se ocupă cu grădinăritul în sere. Comuna mai dispune de un oficiu medical, mai multe magazine, pentru măcinarea grâului etc. Un loc simbolic îl reprezintă monumentul dedicat soldaților căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Comuna este traversată de două rețele de transport importante: terestru și feroviar. Drumul raional Cahul-Giurgiulești străbate comuna, iar rețeaua de cale ferată Giurgiulești-Cahul se întinde de-a lungul cursului râului Prut. Poziția geografică a comunei, aflându-se la granița cu România, permite accesul prin cele două puncte vamale: Galați și Oancea, oferind posibilitatea locuitorilor comunei să întrețină schimburi comerciale.

Comuna dispune de o rețea de conducte cu gaze și una cu apă potabilă.

Stare ecologică[modificare | modificare sursă]

Starea ecologică a satului este afectată de problema deșeurilor. Deșeurile menajere sînt depozitate împreună cu cele provenite de la creșterea animalelor, fiind aruncate în locuri neautorizate (rîpe, pîraie etc.) și reprezentînd principala sursă de poluare a solului, a apelor, aerului pe teritoriul satului. O altă problemă cu care se confruntă autoritățile locale este cea a defrișării pădurilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alegeri locale generale 2019” (PDF), a.cec.md, accesat în  
  2. ^ „Oficiul Poștal Văleni, raionul Cahul”. Poșta Moldovei. Accesat în . 
  3. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 
  4. ^ Recensământul populației din 2004. Caracteristici demografice, naționale, lingvistice, culturale statistica.md
  5. ^ „Populația pe naționalități și localități, în profil teritorial” (XLS). Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. . Accesat în .