Văleni, Cahul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Văleni
—  Comună  —
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea comunei pe harta Republicii Moldova
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea comunei pe harta raionului Cahul
Coordonate: Coordonate: 45°38′31″N 28°10′43″E / 45.64194°N 28.17861°E / 45.64194; 28.1786145°38′31″N 28°10′43″E / 45.64194°N 28.17861°E / 45.64194; 28.17861

Țară  Republica Moldova
Raion Cahul

Guvernare
 - Primar Silvia Știrbeț (Independent[1], 2015)

Altitudine 45 m.d.m.

Populație (2014)[2][3]
 - Total 3.020 locuitori

Fus orar EET (+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (+3)
Cod poștal MD-5322[4]
Prefix telefonic +373 299

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Văleni este o localitate-centru de comună în raionul Cahul, Republica Moldova.

Teritoriul și relieful[modificare | modificare sursă]

Teritoriul satului Văleni este amplasat la sud, în zona de stepă a Moldovei. Din punct de vedere tectonic teritoriul satului Văleni este amplasat pe platforma Paleozoico-Mezozoică. Pe parcursul erelor geologice regimul geosinclinalelor se schimba cu regimul continental, ceia ce a determinat acumularea de diverse depozite, care sînt în special reprezentate de nisip, argilă, pietriș, prundiș. Se aflorează depozitele Ponțiene, Mioțiene, Pliocene, Cuaternare. Din punct de vedere geomorfologic acest teritoriu face parte din cadrul Cîmpiei Prutului Inferior. Procesele tectonice ce au avut loc în trecut, și anume procesele neotectonice lente de ridicare au dus la formarea reliefului actual.

Pe toată întinderea localității Văleni predomină două forme de relief: dealuri și coline. Dealurile sunt o formă pozitivă de relief cu altitudini de circa 300–600 m, mai mici decît munții și mai mari decît colinele, cu sectoare de versanți povîrniți, formati prin erodare. Colinele sunt culmi alungite și înguste, cu altitudini de 200–500 m, versanți puternici înclinați, ale căror altitudini coboară treptat în sensul curgerii rîului care le încadrează , aici, rîul Prut .

Economie[modificare | modificare sursă]

Baza economică a satului o constituie agricultura, specializată în culturile cerealiere (grâu, porumb, orz) și tehnice (floarea-soarelui, vița de vie). Majoritatea localnicilor dețin loturi de pământ, și se ocupă cu grădinăritul în sere. Comuna mai dispune de un oficiu medical, mai multe magazine, pentru măcinarea grâului etc. Un loc simbolic îl reprezintă monumentul dedicat soldaților căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Comuna este traversată de de două rețele de transport importante: terestru și feroviar. Drumul raional Cahul-Giurgiulești străbate comuna, iar rețeaua de cale ferată Giurgiulești-Cahul se întinde de-a lungul cursului râului Prut. Poziția geografică a comunei, aflându-se la granița cu România, permite accesul prin cele două puncte vamale: Galați și Oancea, oferind posibilitatea locuitorilor comunei să întrețină schimburi comerciale.

Comuna dispune de o rețea de conducte cu gaze și una cu apă potabilă.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Vodă (1934 - 2007) - poet, scenarist și regizor de film.

Probleme ecologice[modificare | modificare sursă]

Starea ecologică a satului Văleni este mult asemănătoare cu cea a celorlalte sate din republică. Și Văleniul se confruntă cu o serie de probleme care pun în primejdie sănătatea oamenilor. Problema cea mai stringentă la ora actuală pare a fi cea a deșeurilor. Deșeurile menajere sînt depozitate împreună cu cele provenite de la creșterea animalelor, fiind aruncate în locuri neautorizate (rîpe, pîraie etc.).Deșeurile sînt principala sursă de poluare a solului, a apelor, aerului pe teritoriul satului Văleni. Pentru diminuarea poluării mediului este necesar ca APL și primăria satului să asigure un management adecvat al deșeurilor în localitate, inclusiv construcția depozitelor deșeurilor menajere solide conform cerințelor legislative și normative din domeniul mediului. Proporții îngrijorătoare capătă poluarea apelor subterane cu compuși ai azotului (amoniac – apele de la adîncimi mari și nitrați – apele freatice). Sursa principală de poluare o reprezintă gunoiul de grajd și cel menajer.O altă problemă cu care se confruntă autoritățile locale este cea a defrișării pădurilor. Satul dispune de un procent foarte mic de păduri, însă oamenii nu înțeleg că dacă vor continua în acest fel “plămînii” satului cu timpul pot dispărea.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Structura etnică[modificare | modificare sursă]

Structura etnică a localității conform recensământului populației din 2004[5]:

Grup etnic Populație  % Procentaj
Băștinași declarați Moldoveni
Băștinași declarați Români
2961
36
98,01%
1,19%
Găgăuzi 8 0,26%
Ruși 7 0,23%
Ucraineni 5 0,17%
Bulgari 4 0,13%
Total 3021

Referințe[modificare | modificare sursă]