Văleni, Cahul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Văleni
—  sat  —
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea satului pe harta Republicii Moldova
Văleni se află în Cahul
Văleni
Văleni
Văleni (Cahul)
Amplasarea satului pe harta raionului Cahul
Coordonate: 45°38′31″N 28°10′43″E ({{PAGENAME}}) / 45.64194°N 28.17861°E

Țară Republica Moldova
RaionCahul

Guvernare
 - PrimarSilvia Știrbeț (ACUM[1], 2019)

Altitudine45 m.d.m.

Populație (2014)
 - Total3,02 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-5322[2]
Prefix telefonic+373 299

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Văleni este un sat din raionul Cahul, Republica Moldova.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriul satului se află la sud, în zona de stepă a Moldovei. Din punct de vedere geologic satul este amplasat pe podișul paleozoic-mezozoic. Pe parcursul erelor geologice regimul geosinclinalelor a devenit continental, determinînd acumularea de diverse sedimente, în deosebi nisip, argilă, pietriș și prundiș. Aflorează depozitele ponțiene, miocene, pliocene și cuaternare. Din punct de vedere geomorfologic acest teritoriu face parte din câmpia Prutului de jos. Procesele tectonice ce au avut loc în trecut, mai anume procesele neotectonice lente de ridicare, procesele de eroziune și cele de aluvionare, au format relieful actual.

Pe toată întinderea localității Văleni predomină două forme de relief: dealuri și coline. Dealurile sunt o formă pozitivă de relief cu altitudini de circa 300–600 m, mai mici decît munții și mai mari decît colinele, cu sectoare de versanți povîrniți, formati prin erodare. Colinele sunt culmi alungite și înguste, cu altitudini de 200–500 m, versanți puternici înclinați, ale căror altitudini coboară treptat în sensul curgerii rîului care le încadrează, aici, rîul Prut.

La 0,5 km sud de sat, pe panta de est a văii râului Prut, se găsește aflorimentul de lângă satul Văleni, o arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.[3]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Structura etnică[modificare | modificare sursă]

Structura etnică a localității conform recensământului populației din 2004:[4][5]

Grup etnic Populație % Procentaj
Băștinași declarați Moldoveni
Băștinași declarați Români
2.961
36
98,01%
1,19%
Găgăuzi 8 0,26%
Ruși 7 0,23%
Ucraineni 5 0,17%
Bulgari 4 0,13%
Total 3.021

Economie[modificare | modificare sursă]

Baza economică a satului o constituie agricultura, specializată în culturile cerealiere (grâu, porumb, orz) și tehnice (floarea-soarelui, vița-de-vie). Majoritatea localnicilor dețin loturi de pământ și se ocupă cu grădinăritul în sere. Comuna mai dispune de un oficiu medical, mai multe magazine, pentru măcinarea grâului etc. Un loc simbolic îl reprezintă monumentul dedicat soldaților căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Comuna este traversată de două rețele de transport importante: terestru și feroviar. Drumul raional Cahul-Giurgiulești străbate comuna, iar rețeaua de cale ferată Giurgiulești-Cahul se întinde de-a lungul cursului râului Prut. Poziția geografică a comunei, aflându-se la granița cu România, permite accesul prin cele două puncte vamale: Galați și Oancea, oferind posibilitatea locuitorilor comunei să întrețină schimburi comerciale.

Comuna dispune de o rețea de conducte cu gaze și una cu apă potabilă.

Stare ecologică[modificare | modificare sursă]

Starea ecologică a satului este afectată de problema deșeurilor. Deșeurile menajere sînt depozitate împreună cu cele provenite de la creșterea animalelor, fiind aruncate în locuri neautorizate (rîpe, pîraie etc.) și reprezentînd principala sursă de poluare a solului, a apelor, aerului pe teritoriul satului. O altă problemă cu care se confruntă autoritățile locale este cea a defrișării pădurilor.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Născuți în Văleni[modificare | modificare sursă]

  • Teodor Nencev (1913–1944), poet și redactor basarabean de origine bulgară
  • Gheorghe Vodă (1934–2007), poet, scenarist și regizor de film

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alegeri locale generale 2019” (PDF), a.cec.md, accesat în  
  2. ^ „Oficiul Poștal Văleni, raionul Cahul”. Poșta Moldovei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 
  4. ^ Recensământul populației din 2004. Caracteristici demografice, naționale, lingvistice, culturale statistica.md
  5. ^ „Populația pe naționalități și localități, în profil teritorial” (XLS). Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. . Accesat în .