Spartan Restaurant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Spartan Restaurant
Fondată  Modificați la Wikidata
IndustrieRestaurante
ProduseFast food, incluzând gyros, souvlaki, pizza, șnițele, cartofi prăjiți, salate, înghețată
SloganGustul legendar
Prezență online
www.spartan.ro
Spartan Târgovişte, Dâmboviţa Mall
Spartan Târgoviște, Dâmbovița Mall

Spartan Restaurant este unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante[1] de tip fast-food din România cu produse care au la bază carne rotisată, vânzând cu prioritate gyros și souvlaki. În septembrie 2021, Spartan Restaurant deținea în România 69 de restaurante, în 41 de orașe, alături de societățile francizate[2]. În lanțul Spartan se regăsesc 3 tipuri de restaurante: food court, stradal și Drive Thru.

Produsele se prepară în lipii sau turte coapte și sunt servite cu sosuri. Specificul este parțial grecesc[3] și se reflectă în modalitatea de prăjire a cărnurilor, coacerea produselor de panificație tip pita și împachetarea ingredientelor în lipie. Produsul de bază, „souvlaki”, nu este identic cu cel din Grecia, având o rețetă proprie de preparare.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul restaurant Spartan a fost inaugurat în Iulius Mall Suceava în august 2012. Succesul acestuia a contribuit la deschiderea unei noi locații în Uvertura Mall Botoșani, urmând ca din 2014 să fie deschise publicului locații francizate în Timișoara, București, Cluj[4] și în principalele orașe ale țării. Cu prilejul inaugurării celei de-a patra locație francizată din Timișoara, imaginea brandului Spartan devine triplul campion mondial la Kickboxing, Remy Bonjasky[5].

În 2019, Spartan Restaurant a intrat în atenția publicului, în urma acțiunilor realizate de propietarul rețelei de restaurante Spartan (Stefan Mandachi), manifestul ”România vrea autostrăzi” și sloganul #șîeu. În rețeaua de restaurante s-au distribuit 3 milioane de afișe și 3 milioane[6] de șervețele cu mesajul manifestului.

Meniu[modificare | modificare sursă]

Meniul Spartan are la bază două tipuri de carne, de pui și o combinație între porc, vită și oaie. Majoritatea produselor conțin sosuri preparate în restaurant, carne rotisată, salate, legume și cartofi prăjiți.

Produse Spartan: Souvlaki, Gyros, Spărtănel, Salată Fresh, Salată Șnițel, Platou Persia, Meniu Șnițel, Meniu Crispy, Leonidas, Șnițel Pita, Cheese Gyros, Burger Gyros, Pizza Ladenia[7].

Franciză Spartan[modificare | modificare sursă]

Rețeaua Spartan oferă oportunitatea de dezvoltare a unei afaceri în franciză, punând la dispoziție toate informațiile și procedurile necesare pentru deschiderea propriului restaurant.[8]

Din totalul de 69 de restaurante, 42 sunt deținute de francizați.

Sponsorizări[modificare | modificare sursă]

Lanțul de restaurante Spartan sprijină sportul, sponsorizând echipele de fotbal ACS Foresta Suceava, FC UTA Arad si Poli Timișoara și echipe de baschet, sponsorizând campionatul Sport Arena Street Ball.

În 2019 Spartan a sponsorizat festivalul de Jazz "Suceava Blues Festival".

În 2020, s-a sponsorizat Transilvania Rally din Timișoara.

În anul 2020 Spartan a fost alături de Federația Română de Atletism prin susținerea și sponsorizarea celor 2 competiții:

- Cluj Napoca 19-20 Septembrie "Balkan Senior Athletics Championships"

- Poiana Brașov, 24 Octombrie "Balkan Mountain running Championships"

Transilvania Rally, Timişoara
Transilvania Rally, Timișoara

Spartan se implică activ în comunitate, ajutând copii bolnavi de autism și donând către asociația de sprijin a animalelor Antonia Save Animals.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ziarul Financiar. „Lanțul de restaurante Spartan face 5 mil. € cu 18 unități”. 
  2. ^ „Restaurante - Spartan.ro” (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ Roaliment. „Lanțul de restaurante Spartan, o afacere profitabilă”.  Mai multe valori specificate pentru |autor= și |nume= (ajutor)
  4. ^ Ziar de Cluj. „Restaurantul cu specific grecesc Spartan din Iulius Mall a stabilit un record de audiență: din ziua lansării și până azi, 17000 de clujeni au gustat delicioasele preparate”. 
  5. ^ Sursa de vest. „Remy Bonjasky a devenit SPARTAN! Sute de timișoreni, de vorbă cu marele campion”. 
  6. ^ Violeta Cincu. „Gestul „riscant" al patronului rețelei de restaurante Spartan, care a decis, pe cheltuiala lui, să împânzească țara cu milioane de afișe cu un mesaj simplu: „România vrea autostrăzi". Accesat în 28 Octombrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  7. ^ „Meniu - Spartan.ro” (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ „Franciza - Spartan.ro” (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]