Silviu Guga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Silviu Guga

Silviu Guga (n. 1944, satul Bățălar, județul Hunedoara) trăiește la Sibiu. Absolvent al Liceului „Decebal” din Deva și al Facultății de Filologie din Timișoara la care a abandonat și un doctorat. Coordonatortor literar al revistei Cenaclul de la Păltiniș, consilier al editurii cu același titlu și senior editor al revistei Algoritm literar.

Activitatea didactică[modificare | modificare sursă]

A desfășurat o bogată activitate didactică la mai multe școli din Călan, Cisnădie și Sibiu și o scurtă perioadă lector asociat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Între 1990-2002 a fost membru al Comisiei Naționale de Limba și literatura română.

Cenaclul literar „Radu Stanca” Călan[modificare | modificare sursă]

Sub arcuri de lumini", antologie editată de Cenaclul “Radu Stanca” Călan

La Călan a coordonat activitatea cenaclului „Radu Stanca”. Cenaclul a avut ședința inaugurală în 20 decembrie 1974. A fost un simpozion dedicat lui Radu Stanca, cu recital de versuri unde a citit poetul Ionel Amăriuței. Despre eveniment a semnalat Emil Duțu în revista Transilvania, nr.2, din februarie 1975, p.56.

Cenaclul a funcționat cu intermitențe zece ani și a avut ca membrii de onoare pe Ștefan Augustin Doinaș, Horia Stanca, Anghel Dumbrăveanu și Radu Ciobanu. Însă de-a lungul timpului i-au trecut pragul în calitate de invitați mai mulți scriitori cu notorietate, printre care Mircea Ivănescu, Ion Mircea, Mircea Braga, Ștefan Popescu, Titu Popescu, Luminița Petru, Vasile Andru etc.

În 1978 iese de sub tipar culegerea "Sub arcuri de lumini", antologie editată de Cenaclul “Radu Stanca” și îngrijită de profesorii Ion Marinescu și Silviu Guga, prefațată de Radu Ciobanu, în care se regăsesc: Ionel Amăriuței, Marcel Anghel, Ioan Barb, Otilia Ignat, Violeta Deminescu, Silviu Guga, Ion Marinescu, Ernest Uskar, Mihaela Ispas, Emil Duțu și Nicolina Mihăilă.

Activitatea literară si publicistică[modificare | modificare sursă]

A colaborat la mai multe reviste, printre care: Amfiteatru, Argument, Avangarda XXI, Caiete silvane, Cadran, Contemporanul, Cuib literar, Cuvântul românesc, Dacia literară, Echinox, Euphorion, Familia, Luceafărul, Lumina lină, Meridianul Timișoara, Opinia, Orizont, Provincia Corvina, Ritmuri, România literară, Transilvania, Tribuna, la ziare locale din Deva, Timișoara și Sibiu și la postul de radio „România cultural”.

Debut[modificare | modificare sursă]

Debutează editorial cu proză scurtă în culegerea Efigii (Timisoara, 1968) alături de Șerban Foarță, Lucian Alexiu, Andrei Ujică, George Jurma. Prezent cu proza scurtă și în culegerea „Sub arcuri de lumini” (Deva, 1978) Debut editorial autonom cu romanul Băiatul din două lumi care a avut doua ediții în limba română, la editura Psihomedia din Sibiu ( 2007) și editura Karuna din Bistrița ( 2009). Romanul a fost tradus în italiană și maghiară. Ediția maghiară a fost lansată la Pecs în 2010, când orașul din Ungaria a fost Capitală culturală europeană. Prezent în antologiile Piața aurarilor/Poeți sibieni (trei ediții, 2008, 2009 și 2011), A treia carte a întâlnirilor (2009), Conexiuni (2010), Semințe literare (2010) și Eternități de o clipă/Prozatori sibieni (2010), Artgotica (2011, 2012). A prefațat sau postfațat numeroase cărți.

Volume[modificare | modificare sursă]

  • Băiatul din două lumi, Editura Psihomedia, Sibiu, 2007
  • Băiatul din două lumi, edița a II-a Ed.Karuna, Bistrița, 2009
  • Guvernat de memorii, Editura Cenaclul de la Păltiniș, Sibiu, 2013

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 2007 - Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu.

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

Nicolae Ciobanu, Radu Ciobanu, Maria Luiza Cristescu, Ion Dur, N.I. Dobra, Emil Duțu, Enyedi Miklos, Fănuș Neagu, Eugen Evu, Eugen Jitariuc, Daniel Lăcătuș, Valentin Leahu, Dumitru Dem Ionașcu, Tiberiu Iacob, Răzvan Marcu, Ioan Mariș, Menuț Maximilian, Octavian Popa, Adrian Popescu, George V. Precup, Cornel Ungureanu, Damian Ureche, Ioan Radu Văcărescu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Daniel Lăcătuș, Personalități locale Călan - Editura Vertical, 2011.
  • Județul Hunedoara: monografie, volumul V, Personalități Hunedorene, coordonatori: Ioan Sebastian Bara, Ioachim Lazăr, Paulina Popa, Marcela Balazs, Denisa Toma, Editura Emia, Deva, 2015, pp. 455, 456.

Note[modificare | modificare sursă]