Sigini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Siginii - un neam trac despre care Herodot ne spune că sunt singurii oameni despre care a putut afla că trăiesc dincolo de Istru, un neam cu numele de sigini ce se folosesc de haine ca și ale mezilor. Acest neam este răspândit până în regiunea eneților (populație ilirică). Ligurii dau numele de sigini negustorilor cu amănuntul. O sumară mențiune apare și la Apollonios din Rhodosîn Argonauticele unde siginii sunt amintiți alături de traci. Sunt considerați vecinii dinspre nord-vest ai tribalilor. V. Pârvan îi plasează la vest de Olt și în Banat, și mai spre vest pe valea Savei până către Adriatică. Același istoric vede în sigini un neam iranian, dar descoperile arheologie din regiunea unde sunt plasați nu au caracteristici iraniene. În concluzie siginii probabil sunt mai apropiați neamurilor trace decât de cele scitice.

Siginii (greacă Sigynnai, latină Sigynnae) erau un trib tracic, probabil de origine iraniană, menționați de Herodot (V,) ca locuind în secolul 5 î.Hr., la nord de Dunăre și având un port similar cu cel al almezilor. Există anumiți cercetători care localizează această populație în bazinul Tisei și le atribuie cimitire spirituale de tip Vekeryug.

Siginii locuiau în partea de vest a Daciei.Dupa harta publicata de Abraham Ortelius in 1595 Siginii sunt situati in zona unde se varsa raul Siret in Dunare,deci in partea de est a Daciei.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • T. Suliminirski, in Bericht ůber den V. Internat. kongr. fůr Vor-u Frůhgeshichte, Hamburg 1958)1961=, 793
  • J. Harmatta, in Antik Tanilmanzok, 13, 1966, 107
  • Daciarum, Moesiarumque vetus descriptio : Cum Privilegijs decennalib. Imp. Reg. et Cancellariae Brabanticae / Ex conatibus Abrahami Ortelij