Falx

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Un model de falx

Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă. Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu. Atat varianta mica, cat si cea pentru doua maini au provocat teroare in timpul primei invazii romane asupra dacilor, castigand razboiul. Urmatoarea invazie a avut sorti de izbanda doar datorita unor modificari aduse armurii romane pentru a conferi soldatilor sansa de supravietuire impotriva acestei arme.

Falx Dacica[modificare | modificare sursă]

Detailiu al unui Falx de pe Tropaeum Traiani
Armata romană
EXERCITUS•ROMANORUM
Roman Military banner.svg


Falxul dacic (latină Falx Dacica) era de de două feluri: pentru o mână sau pentru două mâini. Varianta mică (cea pentru o mână) se numea sica[1] (seceră) în limba dacă (Valerius Maximus, III,2.12).

În anul 2008, lângă DN 7, între Simeria și Orăștie, a fost instalat un monument care înfățișează Falx Dacica[2]. Falxul gigantic, de 3,5 metri înălțime, făcut din bronz și alamă, e așezat pe un soclu de 2,5 metri, din armătură cu fier beton, pe care stă scris că monumentul e ridicat în memoria lui "Decebalus"[2]. A fost realizat pe cheltuiala Primăriei Orăștie și a costat 80.000 de lei[2].

Falxul tracilor[modificare | modificare sursă]

Tracii au utilizat și ei falxul în jurul anilor 400 î.Hr.. Ei au mai folosit rhomphaia, care era o armă foarte asemănătoare cu un falx pentru două mâini, dar era mult mai puțin curbat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rome's Enemies (1): Germanics and Dacians (Men at Arms Series, 129) by Peter Wilcox and Gerry Embleton,1982,page 35
  2. ^ a b c Falxul care amenință Roma, 24 August 2010, evz.ro, accesat la 7 iunie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]