Sarmați

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sarmații (în nord-estul Daciei Romane)

Sarmații (lat. Sarmatae) erau un amestec de popoare scitice (indo-ariene), care își trage denumirea de la expresia grecească Σαυρομάτιοι: Sauromatioi, adică „ochi de șopârlă”. Sarmații au fost menționați mai întâi de Herodot și Hipocrate, fiind pe atunci aflați încă la răsărit de Don. Pe timpul lui Augustus ei apar pe la gurile Dunării. Triburi izolate de sarmați apar și în Dacia: iazigii – între Dunare și Tisa și roxolanii – în zona Moldovei, în sec. al II-lea și al III-lea d. Hr. Sarmații sunt descriși ca popor războinic, buni călăreți și buni arcași.

Sarmații s-au împărțit în trei ramuri: iazigii, alanii și roxolanii. În secolul al XIV-lea, alanii, la rândul lor, s-au împărțit în mai multe ramuri printre care iașii, stabiliți în zona Moldovei, unde au lăsat numele lor orașului Iași.

Cronicarii bizantini au dat denumirea de „sarmați” și altor popoare care au locuit ulterior la nord de Marea Neagră: popoare asiatice (mongolice) sau slave, din care coboară o parte dintre ruși și ruteni.

Sarmația[modificare | modificare sursă]

Femeie sarmată.

Sarmația, era țara locuită de sarmați, după Ptolemeu: Sarmația europeană ținea din Germania și Dacia până la Don, iar Sarmația asiatică, de la Don până la Volga.

Marea sarmatică[modificare | modificare sursă]

Aceasta este o denumire dată de paleo-geografi une întideri de ape care corespunde aproximativ cu Sarmația, dar care este cu mult anterioară Sarmaților istorici, devreme ce a dispărut acum mai bine de 100.000 ani. Această mare cuprindea actualele mări Neagră, Caspică și de Aral precum și câmpiile dintre ele.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]