Discuție:Sarmați

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 13 ani de Pocor

Cum ar fi corect ? un amestec de popoare scitice (iraniene), și asiatice (mongolice), cu vechii slavi (balticii) dinspre apus; Sau: un amestec de popoare scitice (iraniene), adică asiatice (mongolice), cu vechii slavi dinspre apus ?
Cu alte cuvinte, popoarele iraniene sunt seminice la fel ca popoarele irakiene (caldeene) iar cele asiatice sau mongolice și o parte din popoarele uralice sunt iafetite ?
--FlorinCB (discuție) 23 ianuarie 2011 23:17 (EET)Răspunde

În articolele din WP engleza si franceza nu se mentioneaza aspectul "amestecat" al sarmatilor. De unde provine informatia ? Pocor (discuție) 23 ianuarie 2011 23:51 (EET)Răspunde
Sarmații încă nu se prea amestecaseră cu mongolizii în epoca lor, cînd erau denumiți sarmați. Erau în general sciți. Triburile scitice sunt numite și iraniene, din cauză că dialectele vorbite de ei erau dialecte ale limbii iraniene. Deci vorbitori de idiomuri indo-europene, nu vorbitori de limbi semite. Din mulțimea de popoare de tip scitic/alanic, mai există și astăzi grupul aparte al osetinilor din Caucaz, care în limba lor își zic eron sau iron, termen identic cu Iran. V. repartiția geografică astăzi a limbilor iraniene. La nord de Caspica și Turkmenistan au dispărut limbile iranice, cu excepția limbii tadjice. Însă în epoca sarmaților, aria de răspîndire a limbilor iraniene era între Carpați și China. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Feri Goslar (discuție • contribuții).