Salt, Iordania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt, Iordania
Patrimoniul Mondial UNESCO
Țara Iordania Modificați la Wikidata
Unitate administrativăGuvernoratul Balqa, Iordania Modificați la Wikidata
Criterii(ii), unic unei tradiții culturale Modificați la Wikidata
Referință689 Modificați la Wikidata
Anul2021 (Sesiunea a 45-a) Modificați la Wikidata
Salt, Iordania se află în Iordania
Salt, Iordania
Salt, Iordania
Salt, Iordania (Iordania)
Poziția geografică
Coordonate32°02′21″N 35°43′38″E ({{PAGENAME}}) / 32.039166666667°N 35.727222222222°E Modificați la Wikidata
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Al-Salt (în arabă السلط As-Salt) este un oraș agricol antic și un centru administrativ în centrul vestic al Iordaniei. Se află pe vechea autostradă principală care duce de la Amman la Ierusalim. Situat în regiunea Balqa, la aproximativ 790-1.100 metri deasupra nivelului mării, orașul este construit la adăpostul a trei dealuri, aproape de Valea Iordanului. Unul dintre cele trei dealuri, Jabal al-Qal'a, este locul unei fortărețe ruinate din secolul al XIII-lea. Este reședința Guvernoratului Balqa.

Municipalitatea Salt are aproximativ 107.874 de locuitori (2018).

Al-Salt a fost adăugat la Locuri_din_Patrimoniul_Mondial_UNESCO#Iordania în 2021.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Nu se știe când a fost locuit pentru prima dată orașul, dar se crede că a fost construit de armata macedoneană în timpul domniei lui Alexandru cel Mare. Orașul a fost cunoscut sub numele de Saltus și în timpul bizantinilor a fost sediul unei eparhii. În acel moment, orașul a fost considerat a fi principala așezare din Cisiordania. Așezarea a fost distrusă de mongoli și apoi reconstruită în timpul domniei sultanatului mameluc Baibars I (1260–1277).

Salt a fost cândva cea mai importantă așezare din zona dintre Valea Iordanului și deșertul estic. Datorită istoriei sale ca o legătură comercială importantă între deșertul estic și vest, a fost un loc semnificativ pentru numeroșii conducători ai regiunii.

Romanii, bizantinii și mamelucii au contribuit cu toții la creșterea orașului, dar a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când otomanii au stabilit o capitală administrativă regională în Salt și au încurajat așezarea în regiune a locuitorilor din alte părți ale imperiului lor, așa că Salt sa bucurat de cea mai prosperă perioadă.

Districte municipale[modificare | modificare sursă]

Municipalitatea Salt este împărțită în nouă districte:

District Populație (2018)
1 Salt City 107.874
2 Zai 4552
3 Umm Jouzeh 3177
4 Diyreh Ash-Sharqiyyeh 1488
5 Al-Yazeediyeh 1559
6 Yarqa 6688
7 Ira 4396
8 Allan 4042
9 Rumaimeen 2511
10 Modari 1419
11 Za'tari 1636
12 Hdaib 435
13 Wadi Innaqah 590
14 Um Khroubeh 758
15 Wadi As-Sahn 79
16 Um Al-A'mad 1655
17 Da'am 470
18 Sala'uf 750
19 Jal'ad 1255
20 Wasiyeh 504
21 Misheerfeh 295
22 Wadi Shuy'ayb 946

Agricultură[modificare | modificare sursă]

Salt este renumit în Iordania pentru solul său fertil și pentru calitatea recoltelor sale de fructe și legume, în special măsline, roșii, struguri și piersici. Într-adevăr, se speculează că numele orașului a furnizat rădăcina sultana, un anumit tip de stafide.

Se crede că numele Salt a fost derivat din orașul Saltos al Imperiului Roman.

Wadi Shu'aib (Valea Jethro) este unul dintre cele mai mari situri agricole din orașul Salt, o vale cu suprafețe agricole mari. Este numit după unul dintre profeții din islam (precum și din creștinism și iudaism), Shuaib⁠(d) (Ietro), care a fost socrul lui Moise și unul dintre descendenții lui Ibrahim (Avraam). Cele mai multe ferme private sunt situate în această vale; culturile primare sunt strugurii, măslinele și pomii fructiferi.

Educație[modificare | modificare sursă]

Salt conține multe școli, inclusiv prima școală secundară publică din Iordania datând din 1918, precum și multe școli private care datează din anii 1800, cum ar fi Școala Latină și Școala Catolică. Este, de asemenea, casa Institutului Țara Sfântă pentru Surzi, un centru educațional non-profit pentru persoanele cu deficiențe de auz. Orașul are două universități: Al-Balqa' Applied University înființată în 1997 și Universitatea Al-Ahliyya Amman (Universitatea Națională Amman) situată pe autostrada care leagă Amman de Salt.

Turism[modificare | modificare sursă]

Conace otomane[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când otomanii au stabilit o bază administrativă regională în Salt și au încurajat așezarea locuitorilor din alte părți ale imperiului, statutul orașului a crescut, mulți negustori au sosit și, cu bogăția lor nou dobândită, au construit casele fine care pot fi admirate și astăzi în Salt.

Aceste splendide clădiri din gresie galbenă încorporează o varietate de stiluri. De obicei, ele au acoperișuri cu cupolă, curți interioare și ferestre caracteristice înalte, arcuite. Poate cel mai frumos este conacul Abu Jaber, construit între 1892 și 1906, care are fresce pe tavane, pictate de artiști italieni, și este reputat a fi cel mai bun exemplu al unei case comerciale din secolul al XIX-lea din regiune.

Mormintele romane și cetatea Ayyubidă[modificare | modificare sursă]

Strâns construit pe un grup de trei dealuri, Salt are mai multe alte locuri de interes, inclusiv morminte romane la periferia orașului și cetatea și site-ul de la începutul secolului al XIII-lea al orașului Cetatea Ayyubidă, care a fost construită de Al-Mu'azzam Isa⁠(d), nepotul lui Saladin la scurt timp după anul 1198 d.Hr.

Muzee[modificare | modificare sursă]

Muzeul arheologic și folcloric din Salt prezintă artefacte care datează din perioada epoca cuprului a erei islamice, precum și alte elemente legate de istoria zonei. În muzeul de folclor se află prezentarea costumelor beduine și tradiționale și a obiectelor folclorice de zi cu zi. Un mic muzeu și o școală de artizanat prezintă abilitățile tradiționale de ceramică, țesut, serigrafie și vopsire cu ecran de mătase.

Altare musulmane[modificare | modificare sursă]

În orașul as-Salt și împrejurimile sale sunt mai multe altare musulmane la mormintele tradiționale ale profeților Shu'ayb, Ayyoub, Yusha și Jadur, numele arabe ale personajelor biblice Ietro, Iov, Iosua și Gad. Aceste site-uri de pelerinaj musulman sunt cunoscute sub numele de An-Nabi Shu'ayb, An-Nabi Ayyub, An-Nabi Yusha bin Noon, și Ayn al-Jadur („Primăvara lui Jadur”), respectiv, în limba engleză, de asemenea, ca Altar... Profet.

Relații internaționale[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Citate[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cultural sites in Africa, Arab Region, Asia, Europe, and Latin America inscribed on UNESCO's World Heritage List”. UNESCO (în engleză). . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Salt, Iordania la Wikimedia Commons