Petra (oraș antic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Petra (dezambiguizare).
Patrimoniu UNESCO
Petra Jordan BW 40.JPG
Petra
Flag of UNESCO.svg
Data înscrierii 1985 aIXa sesiune
Țara Iordania
Oraș Petra
Latitudine
Longitudine
30°19′N 35°26′E / 30.317°N 35.433°E

Petra (greacă πέτρα (petra), însemnând „piatră”; arabă البتراء, Al-Batrāʾ) este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind "Trezoreria" ("Al Khazneh"), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.

Al Khazneh (fațada)

În antichitate orașul se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.

Orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812.

În 1985 Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]