Richard Z. Kruspe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Richard Z. Kruspe
Richard Zven Kruspe.jpg
Kruspe în timpul unui concert Rammstein în 2010
Date personale
Nume la naștereSven Kruspe
Născut (55 de ani)
Wittenberge, Brandenburg, Germania Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCaron Bernstein () Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician
Activitate
OrigineWittenberge
Germania Germania
Gen muzicalIndustrial metal
Neue Deutsche Härte
Tipul de voceBariton  Modificați la Wikidata
Instrument(e)chitară
voce
Ani de activitate1985-prezent
Case de discuriMotor Music
Republic Records
Slash Records
Universal Music Group
Interpretare cuRammstein
Emigrate
Orgasm Death Gimmicks
First Arsch
Prezență online

Richard Zven Kruspe (nume la naștere Sven Kruspe; n. 24 iunie 1967, Wittenberge, Germania de Est) este un muzician german, fondator și chitarist al trupelor Rammstein și Emigrate. Pentru un timp a fost cunoscut sub numele de "Bernstein", după numele fostei sale soții sud-africane, Caron Bernstein.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Kruspe s-a născut în Wittenberge, Germania de Est. El a primit la naștere numele de Sven Kruspe, dar și l-a schimbat în Richard, având convingerea că fiecare ar trebui să-și poată schimba numele.[1] Are două surori mai mari și un frate mai mare (Gordon Kruspe). Părinții lui au divorțat când era mic. Mama lui s-a recăsătorit, dar nu s-a întâlnit cu tatăl său vitreg. S-a mutat în satul Weisen când era tânăr. Din cauza relației proaste cu tatăl său vitreg, Kruspe a fugit adesea de acasă în adolescență și a dormit pe băncile din parc. Mai tarziu a inceput să lupte ca o modalitate de a-și canaliza furia.

La vârsta de 16 ani, Kruspe și câțiva prieteni au vizitat Cehoslovacia, unde și-a cumpărat o chitară. El a planificat inițial să o vândă, deoarece era foarte scumpă și credea că ar putea face un profit bun. Cu toate acestea, odată ce s-a întors în Germania de Est, o fată de la o tabără în care locuia l-a rugat să îi cânte la chitară. El i-a spus că nu știe să cânte, dar a continuat să insiste și Kruspe s-a înfuriat și a început să schimbe șirurile. "Cu cât mai tare am cântat", a spus Richard, "cu atât mai entuziasmat a primit-o. Ceva mi-a dat în cap și mi-am dat seama că fetelelor le plac tipii care cântă la chitară." Acest lucru l-a făcut interesat de chitară și, ca rezultat, a început să cânte în fiecare zi și noapte pentru următorii doi ani.

Cariera[modificare | modificare sursă]

În 1985, plictisit de scena muzicală apatică din orașul său natal, s-a mutat în Berlinul de Est și a trăit în Lychener Straße și "a făcut muzică toată ziua". Timp de doi ani, Richard a locuit într-un apartament cu un tambur și o chitară și s-a învățat să cânte singur, pentru că nu știa pe nimeni de acolo. "A fost un timp singuratic", a spus Kruspe, dar a folosit-o pentru a explora muzica.

Pe 10 octombrie 1989, înainte de căderea Zidului Berlinului, folosea metroul. Când a ajuns la sol, s-a aflat în mijlocul unei demonstrații politice. A fost lovit în cap și a fost arestat doar pentru că a fost acolo și aruncat în închisoare timp de șase zile. Odată ieșit din închisoare, el a decis să părăsească Germania de Est. Din cauza Blocului de Est, a intrat în Germania de Vest prin Ungaria. Când zidul Berlinului a căzut, s-a mutat la est de Berlin, Germania.

Rammstein a fost formată în anul 1994, când Kruspe, care locuia împreună cu Riedel și Schneider la vremea respectivă, căuta o nouă trupă în care să creeze un nou stil de muzică. A părăsit prima trupă, "Orgasm Death Gimmick", în căutarea unor noi colegi.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Kruspe s-a căsătorit cu actrița sud-africană Caron Bernstein în data de 29 octombrie 1999. Ceremonia a fost evreiască și Kruspe a compus muzică pentru ea. A luat numele Richard Kruspe-Bernstein în timpul căsătoriei lor. În 2001, s-a mutat din Berlin la New York pentru a trăi mai aproape de Caron Bernstein. Ei s-au despărțit în 2004. Numele său este acum înapoi la versiunea originală "Kruspe", deoarece divorțul a fost finalizat. În 2011, a plecat din New York pentru că "nu este mediul potrivit pentru următoarea parte a vieții mele" și s-a mutat înapoi în Berlin.[2] De asemenea, în acest moment, Richard a anunțat că a devenit a treia oară tată.

Are o fiică, Khira Li Lindemann (născută la 28 februarie 1991). Numele ei este "Lindemann", deoarece mama ei a fost căsătorită cu vocalistul din trupa Rammstein, Till Lindemann. Mama lui Khira a păstrat numele de familie "Lindemann" când a divorțat. Mai târziu, ea și Kruspe au avut-o pe Khira. Cei doi nu s-au căsătorit, lăsând-o pe Khira cu numele de familie Lindemann.

Fiul său, Merlin Esra Besson s-a născut la 10 decembrie 1992.

Cea de a doua fiică a lui Richard, și al treilea copil, este Maxime Alaska Bossieux. S-a născut la 28 septembrie 2011. Mama ei este Margaux Bossieux, basist al trupei punk Dirty Mary din New York. Bossieux a fost implicată în înregistrarea albumului de debut al lui Emigrate.[3]

Vorbește engleză fluent și cântă în limba engleză în trupa Emigrate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hartmann, Graham. „Richard Kruspe of Rammstein + Emigrate - Wikipedia: Fact or Fiction?”. YouTube. Accesat în . 
  2. ^ „Rammstein Interview”. The Gauntlet. . Accesat în . 
  3. ^ Emigrate World - Emigrate's line-up, www.emigrateworld.com 
Rammstein
Richard Z. Kruspe Paul Landers Till Lindemann Oliver Riedel
Christoph Schneider Christian Lorenz
Discografie
Albume de studio: Rammstein Herzeleid Sehnsucht Mutter Reise, Reise Rosenrot
Albume live: Live aus Berlin Völkerball