Republica Sovietică Socialistă Kazahă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Republica Sovietică Socialistă Kazahă
Қазақ Советтік
Социалистік Республикасы

Flag of the Kazakh Soviet Socialist Republic.svg COA Kazakh SSR.png
(În detaliu) (În detaliu)
Deviza de stat:
în limba kazahă: Барлық елдердің
пролетарлары, бірігіңдер!
Proletari din toate țările, uniți-vă!
Kazakh SSR map.svg
Capitala Almatî
Limba oficială Limba kazahă și limba rusă.
Președintele Sovietului Suprem Nursultan Nazarbayev (în momentul proclamării independenței)
Constituită
În cadrul URSS:
 - din
 - până
26 august 1920

30 decembrie 1922
16 decembrie 1991
Suprafața
 - Totală
 - Apă (%)
Pe locul al 2-lea în cadrul URSS
2.717.300 km²
1,7%
Populația
 - Totală (1989)
 - Densitatea
Pe locul al 4-lea în cadrul URSS
16.711.900
6,1/km²
Moneda Rubla (Сом)
Ora locală UTC + 4 +6
Imnul național Imnul RSS Kazahă
Notă: Conform constituției, toate limbile erau egale. Totuși, limba rusă era considerată limba de comunicare interetnică, astfel limba kazahă era pusă intr-o situație dezavantajoasă..

Republica Sovietică Socialistă Kazahă (în limba kazahă Қазақ Советтік Социалистік Республикасы) este una dintre republicile constituente ale Uniunii Sovietice, a doua ca suprafață din Uniune, situată în Asia Centrală. Capitala este Alma-Ata, (în zilele noastre Almatî).

Numele țării este dat de populația majoritară kazahănomazi turcici, care au pus bazele unui puternic hanat în regiune, mai înainte de perioada de dominație țaristă și sovietică. Primul cosmodrom sovietic, (în zilele noastre închiriat de Federația Rusă, cunoscut sub numele de Cosmodromul Baikonur) este situat la Tyuratam, tot aici aflându-se și fostul oraș-închis Leninsk, unde se aflau locuințele specialiștilor de la cosmodrom.

Istoria republicii[modificare | modificare sursă]

Constituită pe 26 august 1920 ca RSSA Kirgiză, în componența RSFS Ruse. Pe 15 aprilie 1925 a fost redenumită RSSA Kazakă, iar pe 5 decembrie 1936 a devenit republică unională a URSS-ului cu numele de RSS Kazahă. În deceniile al șaselea și al șaptelea al secolului trecut, cetățenii sovietici de diferite naționalități au fost încurajați să se stabilească în republică, pentru a ajuta la introducerea în circuitul agricol al "pământurilor înțelenite". Influxul de noi veniți, în special ruși, dar și numeroși deportați, a schimbat compoziția etnică a republicii, nekazahii depășindu-i numericește pe băștinași. Printre cei mai numeroși noi veniți se aflau ucrainenii, germanii (8% din populație în momentul proclamării independenței, cea mai mare concentrare de germani din URSS), belarușii și coreenii. După proclamarea independenței, numeroși emigranți sau deportați din perioada stalinistă (sau urmașii lor) au părăsit republica.

Pe 10 decembrie 1991 RSS Kazahă a fost redenumită Republica Kazahstan, pentru ca șase zile mai târziu republica să-și proclame independența.

Populația[modificare | modificare sursă]

În 1970, populația era compusă din:

În nordul Kazahstanului, în zona deșertică trăiau:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]