Republica Sovietică Socialistă Turkmenă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Republica Sovietică Socialistă Turkmenă
Türkmenistan Sowet Sotsialistik Respublikasy
Туркменская ССР
 – 
DrapelStemă
DrapelStemă
Deviză națională
Әхли юртларың пролетарлары, бирлешиң! Proletari din toate țările, uniți-vă!
Imn național
Anthem of the Turkmen Soviet Socialist Republic[*][[Anthem of the Turkmen Soviet Socialist Republic (national anthem)|​]]
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăAșgabat
Limbilimba turkmenă
limba rusă
Guvernare
Formă de guvernarerepublică sovietică[*]
Istorie
Apariția în cadrul Turkestanului sovietic
Fondare
Desființare
Date statistice
Suprafață 
 - 1989488.100 km²
Populație 
 - 19893.522.700 loc.
     Densitate7,2 loc./km²
Economie
Monedărublă sovietică (din )
În prezent parte din
 Turkmenistan

Republica Sovietică Socialistă Turkmenă, prescurtat: RSS Turkmenă (în turkmenă Türkmienistan Soviet Socialistik Riespublikasy) a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice până în 1991, când și-a proclamat independența sub numele de Turkmenistan. A fost constituită pentru prima dată pe 7 august 1921 ca Regiunea Turkmenă a RSSA Turkestan. Pe 13 mai 1925 a fost transformată în RSS Turkmenă și a devenit o republică separată în cadrul URSS-ului. Pe 27 octombrie 1991, țara și-a proclamat independența și a fost redenumită Republica Turkmenistan.

Limbi oficiale[modificare | modificare sursă]

Limbile oficiale, în RSS Turkmenă, erau limba turkmenă și limba rusă.

Moneda oficială[modificare | modificare sursă]

Ca în toate republicile unionale, în Republica Sovietică Socialistă Turkmenă, moneda oficială era rubla sovietică, divizată în 100 de copeici. Denumirea locală a rublei sovietice era manat. Bancnotele emise în ruble sovietice aveau gravate denumirile acestei monede în fiecare din limbile oficiale ale republicilor unionale.

Etimologii[modificare | modificare sursă]

La început „rubla” era o bucată dintr-un lingou de argint. Cuvântul rublă este derivat din verbul din rusă рубить, (pronunțat [rubit']: „a tăia o bucată”).

Cuvântul manat este un împrumut turkmen din limba rusă: mонета, pronunțat [man'eta], care semnifică „monedă metalică”, „mărunțiș”.[1]. La rândul său, cuvântul rusesc mонета provine din latină moneta, eventual prin intermediul italian, moneta.

Cuvântul copeică este un derivat al cuvântului rusă копьё, pronunțat [kapió]: suliță[2]. Primele monede cu valoarea unei sutimi de rublă, care au fost bătute de Cnezatul Moscovei, după cucerirea Novgorodului în 1478, aveau gravate pe o față stema moscovităSfântul Gheorghe ucigând balaurul cu o suliță. Copeicile rusești emise după destrămarea Uniunii Sovietice folosesc și ele această simbolistică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academia Republicii Populare Romîne. Institutul de Lingvistică, Dicționar rus - romîn.
  2. ^ Academia Republicii Populare Romîne. Institutul de Lingvistică, Dicționar rus - romîn

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Academia Republicii Populare Romîne. Institutul de Lingvistică, Dicționar rus - romîn, Redactor responsabil Gh. Bolocan, Editura Științifică, București, 1964.