Regiunea Transcarpatia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiunea Transcarpatia
Закарпатська область
Zakarpatska oblast'
—  Regiune  —
Regiunea Transcarpatia
Regiunea Transcarpatia
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Regiunea Transcarpatia is located in Ucraina
Regiunea Transcarpatia
Regiunea Transcarpatia
Regiunea Transcarpatia (Ucraina)
Poziția geografică
Coordonate: 48°25′N 23°17′E / 48.41°N 23.29°E / 48.41; 23.29

Țară Ucraina
Atestare

Reședință Ujhorod
Subdiviziuni 13 raioane

Guvernare
 - Guvernator Hennadiy Moskal[*] (Batkivșcina)

Suprafață
 - Total 12.777 km²
Altitudine 579 m.d.m.

Populație (2015)
 - Total 1 259 162 locuitori
 - Densitate 98.5 loc./km²
ISO 3166-2 UA-77

Site web: carpathia.gov.ua

Poziția localității Regiunea Transcarpatia
Poziția localității Regiunea Transcarpatia

'Transcarpatia (în ucraineană Закарпатська область, transliterat Zakarpatska oblast) este o regiune din Ucraina. Capitala sa este orașul Ujhorod.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Teritoriul Transcarpatiei actuale a făcut parte, până în 1918, din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung.

Unele delegații ale minorității române din satele Maramureșului de Nord au participat în 1918 la adunarea de la Alba Iulia, cerând includerea întregului Maramureș în granițele noii Românii, în vreme ce rutenii majoritari, întruniți la 8 noiembrie 1918 la Prešov, au cerut doar separarea de Ungaria. În vreme ce consiliile întrunite în regiune reușiseră să obțină o mai mare autonomie în cadrul statului maghiar, diaspora ruteană a cerut independență totală, și un consiliu întrunit la Hust în aceeași lună s-a pronunțat în favoarea unificării teritoriului cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale, stat cu existență temporară în 1918, care revendicase și el teritoriul. Reanexată în 1919 de Republica Sovietică Ungară (stat ce se dorea o construcție multinațională comunistă), regiunea a fost ocupată de România în timpul [Războiul româno-ungar din 1919|intervenției împotriva acestui regim]], după care a predat teritoriul în august 1919 autorităților ungare reconstituite. În acea perioadă, a apărut atât în rândul diasporei rutene, cât și în rândurile elitelor locale, ideea incorporării teritoriului în Cehoslovacia nou-înființată, idee care a fost acceptată la conferință (întrucât dintre țările învecinate, România nu revendicase teritoriul, Rusia era în mijlocul unei revoluții bolșevice, Ungaria era un stat învins deosebit de instabil, iar Republica Populară Ucraineană a fost considerată o construcție neviabilă.

În cadrul statului cehoslovac, regiunea majoritar ruteană nu s-a bucurat de multă autonomie până în 1938. În acel an, în condițiile anexării de către Germania a mai multor teritorii cehoslovacie după Acordul de la München, regiunea a primit o autonomie mai largă, dar în anul imediat următor, în urma arbitrajului nazist de la Viena, a fost încurajată să-și declare independența sub numele de Carpato-Ucraina, ca și Slovacia. Ungaria a ocupat imediat întreaga Carpato-Ucraină, violând ea însăși condițiile arbitrajului, care îi acordaseră doar partea de sud-vest a acesteia. De-a lungul războiului, regiunea s-a aflat sub ocupație horthyistă. În toamna lui 1944, trupele sovietice au pătruns pe teritoriul regiunii, și autoritățile cehoslovace în exil au venit la Hust pentru a reorganiza administrația cehoslovacă. Activitatea lor a fost însă obstrucționată de sovietici, care au organizat o administrație paralelă, cu sediul la Muncaci. După luni de negocieri, delegația cehoslovacă a fost obligată să părăsească provincia în februarie 1945 și, după ce a orchestrat o lovitură de stat la Praga, Uniunea Sovietică a anexat Transcarpatia, a forțat guvernul cehoslovac să semneze un tratat prin care accepta cedarea teritorială, și a alipit-o la RSS Ucraineană. În 1991, după destrămarea URSS, regiunea a revenit Ucrainei independente, care a organizat-o sub forma regiunii actuale, împărțită în raioane și cu reședința la Ujhorod. O încercare de creare a unei structuri politice cu statut special a mai existat în 2008, când prelatul ortodox Dmîtro Sîdor, afiliat patriarhiei Moscovei, a organizat un „Congres al Rutenilor Subcarpatici”, care cerea autonomie pentru Rutenia Subcarpatică. Sîdor a fost acuzat de autorități că încearcă subminarea integrității teritoriale a Ucrainei și că acționează la comanda Rusiei.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența lingvistică a regiunii Transcarpatia

     Ucraineană (81%)

     Maghiară (12.65%)

     Rusă (2.9%)

     Română (2.6%)

     Alte limbi (0.67%)

Conform recensământului din 2001, majoritatea populației regiunii Transcarpatia era vorbitoare de ucraineană (81%), existând în minoritate și vorbitori de maghiară (12,65%), rusă (2,9%) și română (2,6%).[1]

Regiunea are o suprafață de 12.800 km² și numără 1.252.300 de locuitori.[necesită citare]

Maghiarii trăiesc mai ales în zonele sud-estice, aproape de frontiera cu Ungaria, dar și de cele cu România și Slovacia. Rușii trăiesc mai ales în marile orașe. Românii locuiesc mai ales în partea de sud-est, cunoscută și ca Maramureșul de Nord (raioanele Rahău și Teceu), în acestă regiune fiind mult mai numeroși cu secole în urmă, ceea ce se vede și din numărul mare de toponime și oronime românești.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]