Reacție concertată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Reacția concertată este acea reacție organică în timpul căreia ruperea (heteroliza sau homoliza) și formarea legăturilor covalente are loc într-o singură etapă, astfel că nu există intermediari de reacție.[1][2][3] Se spune despre aceste reacții că se desfășoară printr-un „mecanism concertat”.[4] Câteva exemple de reacții concertate sunt: reacțiile periciclice, substituția nucleofilă bimoleculară (SN2) și unele reacții de transpoziție (de exemplu, transpoziția Claisen).

Substituția nucleofilă bimoleculară a unui anion bromură cu cloroetan, în care se observă faptul că reacția este concertată. Se observă, de asemenea, și starea de tranziție și stereochimia reacție conform inversiei Walden.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

În locul intermediarilor de reacție, în reacțiile concertate avem doar o stare de tranziție, asemănător unui complex activat, care evoluează spre formarea produșilor de reacție.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dicționar de chimie John Daintith, traducere de Mihaela Rudeanu și Lia Cojocaru; ediția a VI-a, Editura All, 2010, București; pag. 409, ISBN 978-973-684-725-7
  2. ^ Carey, Francis A.; Sundberg, Richard J.; (1984). Advanced Organic Chemistry, Part A Structure and Mechanisms (2nd ed.). New York N.Y.: Plenum Press. ISBN: 0-306-41198-9.
  3. ^ „IUPAC Gold Book - concerted reaction”. IUPAC. . doi:10.1351/goldbook.CT07011. Accesat în . 
  4. ^ „Mecanisme de reacție” (PDF), Old.unibuc.ro, arhivat din original (PDF) la , accesat în