Sari la conținut

Stare de tranziție

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu stare tranzitorie.

Starea de tranziție este o specie chimică de tranziție ce apare în timpul unei reacții chimice.[1] Dacă se ia în considerare o reacție perfect ireversibilă, atunci starea de tranziție evoluează întotdeauna cu formarea de produși de reacție.[2] Starea de tranziție se notează de obicei în mecanismele de reacție cu simbolul ‡.

În aceste cazuri, se poate considera că starea de tranziție este complexul activat al reacției, deși este posibil ca și alte specii chimice care se formează pot fi complecși activați.[3]

Exemple[modificare | modificare sursă]

Cel mai bun exemplu de reacție care are loc prin intermediul unei stări de tranziție este substituția nucleofilă bimoleculară SN2. În imagine este reprezentată starea de tranziție în reacția dintre bromoetan și un anion hidroxil:

Reversibilitate[modificare | modificare sursă]

Prin ciocnirea dintre moleculele reactanților se pot sau nu obține produșii de reacție doriți. Buna desfășurare a unei reacții depinde de anumiți factori, precum energia cinetică, orientarea relativă și energia internă a moleculelor (vezi și cinetică chimică). Chiar și în cazul în care prin ciocnirea reactanților se formează un complex activat (stare de tranziție), nu este obligatoriu ca acesta să evolueze cu formarea de produși de reacție, și poate să refacă reversibil reactanții.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dicționar de chimie John Daintith, traducere de Mihaela Rudeanu și Lia Cojocaru; ediția a VI-a, Editura All, 2010, București; pag. 456, ISBN 978-973-684-725-7
  2. ^ Solomons, T.W. Graham & Fryhle, Craig B. (). Organic Chemistry (ed. 8th). John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-41799-8. 
  3. ^ Peter Atkins and Julio de Paula, Physical Chemistry (8th ed., W.H. Freeman 2006), p.809 ISBN: 0-7167-8759-8