Raphaël Guerreiro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Raphaël Guerreiro
Informații generale
Nume complet Raphaël Adelino José Guerreiro
Data nașterii (30 de ani)[1]
Locul nașterii Le Blanc-Mesnil, Île-de-France, Franța
Înălțime 170 cm
Greutate 67 kg
Post fundaș
Informații despre echipă
Echipa actuală  Bayern
Număr 22 Modificați la Wikidata
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
2012-2013  Caen 38 (1)
2013-2016  Lorient 102 (10)
2016-2023  Dortmund 162 (30)
2023-  Bayern
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2013-2015  Portugalia U21[*] 13 (0)
2014-  Portugalia 64 (4)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Raphaël Adelino José Guerreiro ComM (portugheză europeană: /ɡɨʁɐjɾu/ ; n. , Le Blanc-Mesnil, Île-de-France, Franța) este un fotbalist francez și portughez, care joacă pe post de fundaș la Bayern în Bundesliga. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru Portugalia U21⁠(d) și Portugalia.

Și-a început cariera la Caen, semnând în 2013 cu Lorient, unde și-a făcut debutul în Ligue 1. În iunie 2016, s-a alăturat lui Borussia Dortmund.

Născut în Franța, Guerreiro a reprezentat Portugalia la categoriile sub 21 și seniori, apărând pentru prima dată pentru acesta din urmă în 2014. A făcut parte din lotul lor la două Campionate Mondiale și două Campionate Europene, câștigând Euro 2016.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Caen[modificare | modificare sursă]

Născut în Le Blanc-Mesnil, Seine-Saint-Denis, dintr-un tată portughez și o mamă franceză, Guerreiro a jucat fotbal de tineret pentru trei cluburi, terminându-și formația la Stade Malherbe Caen după ce a semnat în 2008, la vârsta de 14 ani [2] După ce a început ca senior cu echipa de rezervă, a debutat ca profesionist în sezonul 2012–13, apărând în toate meciurile și nereușind să înceapă o singură dată într-un eventual loc al patrulea în Ligue 2; a fost ales și în Echipa Anului.

Lorient[modificare | modificare sursă]

Pe 27 iunie 2013, Guerreiro s-a mutat în Ligue 1 după ce a semnat un contract de patru ani cu FC Lorient. [3] Prima sa apariție în competiție a avut loc pe 10 august, jucând toate cele 90 de minute într-o înfrângere cu 1-0 în deplasare împotriva lui Lille OSC. [4]

Borussia Dortmund[modificare | modificare sursă]

Pe 16 iunie 2016, Borussia Dortmund l-a semnat pe Guerreiro cu un contract de patru ani [5] pentru o sumă raportată de 12 milioane de euro (9,5 milioane de lire sterline). [6] Sub ordinele lui Thomas Tuchel, a fost adus în primul rând pentru a evolua pe postul de mijlocaș. [7]

Guerreiro a marcat primul său gol în Liga Campionilor pe 14 septembrie 2016, într-o victorie cu 6-0 în deplasare împotriva lui Legia Varșovia în faza grupelor. [8] În ediția 2018-2019 a competiției, și tot în acea etapă, a reușit două duble în victoriile împotriva lui Atlético Madrid (4–0, acasă) [9] și AS Monaco FC (2–0). [10]

Carieră internațională[modificare | modificare sursă]

Guerreiro la Campionatul Mondial din 2018

Guerreiro a acceptat apelul de a reprezenta echipa sub 21 de ani a Portugaliei, după ce a fost depistat de echipa de antrenori ai lui Rui Jorge, debutând pe 21 martie 2013 într-o înfrângere cu 0-1 pe teren propriu împotriva Suediei. [11] Pe 7 noiembrie 2014, deși nu vorbea cu greu limba [12] a fost convocat de Fernando Santos pentru a reprezenta naționala de seniori, pentru o calificare la UEFA Euro 2016 împotriva Armeniei și un amical cu Argentina. [13] Și-a făcut debutul pe 14 noiembrie împotriva fostului adversar, jucând întreaga victorie cu 1-0 la Faro. [14] Patru zile mai târziu, împotriva Argentinei, a marcat în ultimul minut singurul gol al meciului de pe Old Trafford. [15]

Guerreiro a revenit la naționala sub 21 de ani pentru Campionatul European UEFA 2015 din Republica Cehă, ajutându-i să termine pe locul doi. [16] A fost unul dintre cei cinci portughezi incluși în echipa turneului. [17]

Guerreiro a fost selectat de echipa principală pentru campania UEFA Euro 2016, [18] jucând toate cele 90 de minute în primul meci, un egal 1–1 cu Islanda la Saint-Étienne. [19] Portugalia a câștigat competiția, învingând Franța cu 1–0 în finală în prelungiri; [20] în urma performanțelor sale de-a lungul competiției, a fost nominalizat pentru Premiul Tânărului Jucător al Turneului, care a fost câștigat în cele din urmă coechipierului său Renato Sanches. [21]

În ciuda unui sezon plin de accidentări, [22] Guerreiro a fost ales pentru Cupa Mondială FIFA 2018. [23] A început patru meciuri în Rusia, dar au fost eliminați în optimile de finală. [24]

Guerreiro a făcut parte din lotul pentru UEFA Euro 2020. [25] A deschis scorul în victoria cu 3–0 în fața Ungariei în primul meci din grupă, [26] dar a marcat un autogol în următorul meci într-o înfrângere cu 4–2 în fața Germaniei. [27]

În noiembrie 2022, Guerreiro a fost numit în lotul final al echipei pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar. [28] Pe 6 decembrie, a marcat al patrulea gol al echipei sale într-o eventuală victorie cu 6-1 asupra Elveției pe stadionul Lusail, în optimile de finală [29]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

În 2014, Guerreiro a spus că a susținut SL Benfica, a visat să joace pentru Real Madrid și jucătorul său preferat era Cristiano Ronaldo. Antrenorul său de la naționala sub 21 de ani a Portugaliei, Rui Jorge, și-a amintit de el ca fiind un personaj foarte introvertit, în parte din cauza dificultăților sale de limbaj. [12]

Guerreiro și familia lui obișnuiau să urmărească meciurile echipei naționale portugheze, dintre care Pauleta era un fotbalist pe care îl admira. [30]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Borussia Dortmund

Portugalia

Individual

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Raphaël Guerreiro, Transfermarkt, accesat în  
  2. ^ Lainé, Guillaume (). „Pour Raphaël Guerreiro, c'est l'année d'après” [For Raphaël Guerreiro, it's the year after]. Ouest-France (în franceză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Raphaël Guerreiro et Vincent Aboubakar au FC Lorient” [Raphaël Guerreiro and Vincent Aboubakar to FC Lorient] (în franceză). FC Lorient. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „LOSC-FCL (1–0): Trois bons points pour commencer!” [LOSC-FCL (1–0): Three good points for starters!] (în franceză). Lille OSC. . Accesat în . 
  5. ^ „Borussia Dortmund sign Raphaël Guerreiro”. Borussia Dortmund. . Accesat în . 
  6. ^ Jones, Matt (). „Raphael Guerreiro to Borussia Dortmund: Latest transfer details, reaction, more”. Bleacher Report⁠(d). Accesat în . 
  7. ^ Kundert, Tom (). „Raphael Guerreiro makes flying start to life at Borussia Dortmund”. PortuGOAL. Accesat în . 
  8. ^ „Rampant Dortmund hit the ground running in Warsaw”. Bundesliga. . Accesat în . 
  9. ^ „Borussia Dortmund 4–0 Atlético Madrid”. BBC Sport. . Accesat în . 
  10. ^ „Raphael Guerreiro double downs Monaco as Borussia Dortmund top UEFA Champions League Group A”. Bundesliga. . Accesat în . 
  11. ^ „Guerreiro a joué avec le Portugal” [Guerreiro played with Portugal] (în franceză). SM Caen. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ a b Candeias, Pedro (). „Raphaël: um nome com dois pontos para um lateral com pinta” [Raphaël: two-dotted name for cool full-back]. Expresso⁠(d) (în portugheză). Accesat în . 
  13. ^ „Dortmund and Portugal star Guerreiro's heart-stopping homecoming”. Bundesliga. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Record-breaker Ronaldo helps Portugal sink Armenia”. UEFA. . Accesat în . 
  15. ^ Henson, Mike (). „Argentina 0–1 Portugal – as it happened”. BBC Sport. Accesat în . 
  16. ^ Kell, Tom (). „Spot-on Sweden beat Portugal to win U21 EURO”. UEFA. Accesat în . 
  17. ^ a b „The official Under-21 Team of the Tournament”. UEFA. . Accesat în . 
  18. ^ „Portugal name Bayern Munich signing Renato Sanches for Euros squad”. ESPN FC. . Accesat în . 
  19. ^ Burke, Chris (). „Ice-cool Iceland claim Portugal point in EURO 2016 Group F”. UEFA. Accesat în . 
  20. ^ a b McNulty, Phil (). „Portugal 1–0 France”. BBC Sport. Accesat în . 
  21. ^ „Renato Sanches named Young Player of the Tournament”. UEFA. . Accesat în . New European champion Renato Sanches has been chosen above Kingsley Coman and Portugal team-mate Raphael Guerreiro for the SOCAR Young Player of the Tournament award. 
  22. ^ Uersfeld, Stephan (). „Raphael Guerreiro returns to Dortmund training, Marco Reus on way back”. ESPN. Accesat în . 
  23. ^ „Nearly half Portugal's Euro squad to miss World Cup”. Special Broadcasting Service⁠(d). . Accesat în . 
  24. ^ Rose, Gary (). „Uruguay 2–1 Portugal”. BBC Sport. Accesat în . 
  25. ^ „Convocados de Portugal para o EURO 2020” [Portugal squad for EURO 2020] (în portugheză). UEFA. . Accesat în . 
  26. ^ Emons, Michael (). „Hungary 0–3 Portugal”. BBC Sport. Accesat în . 
  27. ^ Bysouth, Alex (). „Portugal 2–4 Germany”. BBC Sport. Accesat în . 
  28. ^ „Os 26 convocados de Portugal: Gonçalo Ramos, António Silva, Otávio e Matheus Nunes chamados” [Portugal select 26: Gonçalo Ramos, António Silva, Otávio and Matheus Nunes called] (în portugheză). SAPO⁠(d). . Accesat în . 
  29. ^ McNulty, Phil (). „Portugal 6–1 Switzerland”. BBC Sport. Accesat în . 
  30. ^ Pereira, Sérgio (). „O português por amor que vai estar do lado de lá” [The out-of-love Portuguese who will be on the other side] (în portugheză). Mais Futebol. Accesat în . 
  31. ^ „RB Leipzig 1–4 Borussia Dortmund”. BBC Sport. . Accesat în . 
  32. ^ „Jadon Sancho stars as Dortmund earn Supercup win over Bayern Munich”. The Guardian. . Accesat în . 
  33. ^ „Portugal regressa ao topo da Europa. Liga das Nações fica em casa” [Portugal return to the top of Europe. Nations League stays home] (în portugheză). SAPO. . Accesat în . 
  34. ^ "Portugal fez uma prova excelente", diz Fernando Santos” ["Portugal had an excellent tournament", Fernando Santos says] (în portugheză). TSF⁠(d). . Accesat în . 
  35. ^ „UEFA EURO 2016 Team of the Tournament revealed”. UEFA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ „Our Champions League breakthrough team of 2016”. UEFA. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Raphaël Guerreiro la Wikimedia Commons