Rabie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rabie
Dog with rabies.jpg
Un câine afectat de rabie
Clasificare și resurse externe
ICD-10 A82
ICD-9-CM 071
MedlinePlus 001334
eMedicine Rabies, Emergency Treatment of Rabies
Patient UK Rabie
MeSH D011818

Rabia (lat. rabiere, derivat din rabhas - sanscrita veche: a fi violent) sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găsește în saliva animalelor infectate. Alte denumiri ale bolii sunt turbare sau hidrofobie (în limba greacă „frică de apă“). Cuvântul grecesc lyssa, utilizat pentru desemnarea rabiei, înseamnă nebunie.

Rabia este o maladie identificată încă din antichitate. În prezent se cunoaște că este o meningoencefalită difuză.

Transmiterea este de obicei prin mușcătură. Rabia este o maladie incurabilă, care se caracterizează prin leziuni ale sistemului nervos central, urmate de paralizie și moarte. În 1885 Pasteur pune la punct un vaccin terapuetic, care dacă este administrat la scurtă perioadă după infectare (mușcătura animalului), este 100% eficace. Există diverse variante de virus al rabiei pentru diferite specii de animale, toate însă capabile să infecteze omul. Variantele transmise de câine sunt în general considerate mai virulente decât cele transmise de vulpi și lilieci, acest fapt explicând în opinia unor specialiști sporadicele și relativele succese ale tratamentului pacienților cu rabie declarată prin comă indusă (protocolul Milwaukee).

În prezent, această maladie a dispărut în câteva țări dezvoltate, dar continuă să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică în restul lumii, anual murind din cauza infecției 55 000 de oameni.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

  • Mușcăturile care afectează fața, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.
  • Perioada de incubare este lungă, între 10 zile și mai bine de un an.
  • Media se situează între 30-40 de zile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]