Râul Căinari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Râul Căinari
Date geografice
Zonă de izvorâreSauca, raionul Dondușeni
EmisarRăut
Punct de vărsareGura Căinarului, raionul Florești
Date hidrologice
Bazin de recepție835 km²
Lungimea cursului de apă95 km
Date generale
Raioane traversateDondușeni, Drochia, Soroca, Florești
LocalizareRepublica MoldovaRepublica Moldova
Afluenți de stângaBulita
Principalele localități traversateCotova, Zgurița, Bulboci, Căinarii Vechi

Râul Căinari este un afluent de stânga al râului Răut, izvorăște la nord-vest de satul Sauca, raionul Dondușeni. Curge spre sud și se varsă în Răut, lângă satul Gura Căinarului, raionul Florești. Din punct de vedere geologic, fundamentul bazinului hidrografic este reprezentat de roci nisipo-argiloase sarmațiene. În cursul superior valea râului este îngustă cu versanți domoli, în cursul mijlociu - valea se lărgește iar pe unele sectoare versantul drept devine mai abrupt, dezvelindu-se roci calcaroase.

În perioada postbelică, între anii 1949-1952, în satul Măcăreuca a fost construită o stațiune hidroelectrică cu o capacitate de 60 de kw/h. Dar din cauza capacității scăzute de producție exploatarea stațiunii a fost stopată. În apropiere de satul Cotova, Drochia, pe versantul stâng al Căinarului se află monument al naturii hidrologic ”Izvoarele din Cotova” cuprinzând o suprafață de 6 ha.

Faună[modificare | modificare sursă]

Ihtiofauna râului Căinari este reprezentată 15 specii de pești: caras argintiu, murgoi bălțat, zvârlugă, obleț, boarță, babușcă, biban, mocănaș, ciobănaș etc.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bulat Denis, Bulat Dumitru, Usatîi Marin, Dumbrăveanu Dorin. Ihtiofauna râurilor mici din zona de nord a Republicii Moldova. Buletinul Academiei de Științe a Moldovei. Științele vieții. Nr.1 (313), 2011, p. 95-103.