Râul Ceaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Ceaga
Date geografice
Zonă de izvorâreChircăieștii Noi, Raionul Căușeni
EmisarRâul Cogâlnic
Punct de vărsareArciz, Raionul Arciz
Date hidrologice
Bazin de recepție1.270 km²
Lungimea cursului de apă120 km
Date generale
Țări traversate Republica Moldova
Ucraina Ucraina (Regiunea Odesa)
Afluenți de dreaptaSaca
Principalele localități traversateSurchiceni, Baimaclia, Taraclia, Ceaga, Sărățica, Gheorghieni-Vechi, Voevodul-Mihail, Gura-Văilor, Răileni, Evghenița, Cleastitz, Luxemburg, Peremoga, Cogălniceanu, Fridenstal, Arciz
BarajeCeaga

Râul Ceaga (în ucraineană Чага) este un râu care străbate sudul Republicii Moldova și sud-vestul Regiunii Odesa din Ucraina, afluent de stâng al râului Cogâlnic.

120 km și o suprafață a bazinului de 1.270 km². El izvorăște dintr-o zonă deluroasă aflată în apropierea satului Chircăieștii Noi (Raionul Căușeni, Republica Moldova), curge pe direcția sud, străbate teritoriul raionului Căușeni din Republica Moldova, traversează frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina și străbate teritoriile raioanelor Tarutino și Arciz din Regiunea Odesa (Ucraina). Pe măsură ce coboară spre vărsare străbate o vale largă din Bazinul Mării Negre, brăzdată de ravene și se varsă în râul Cogâlnic, în apropierea orașului Arciz. El are un debit foarte mic, iar în verile mai secetoase poate chiar seca pe unele segmente. Apele sale sunt folosite în irigații.

Principalul afluent se află pe partea dreaptă și anume: Saca (cu o lungime de 52 km și punctul de vărsare în apropiere de satul Cleastitz).

Râul Ceaga traversează următoarele localități: Surchiceni, Baimaclia, Taraclia, Ceaga, Sărățica, Gheorghieni-Vechi, Gura-Văilor, Răileni, Evghenița, Cleastitz, Luxemburg, Peremoga, Cogălniceanu, Fridenstal și Arciz.

Ion Neculcea din Cainari

În anul 1960, pe cursul râului Ceaga, în dreptul localității Voevodul-Mihail, a fost amenajat lacul de acumulare Ceaga cu o suprafață de 2,84 km² și un bazin hidrografic cu volumul de 4,11 milioane m³ [1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ministerul Mediului din Republica Moldova - Starea și problemele resurselor acvatice (raport din 2002). Cap. 1.2. Resurse acvatice. 1.2.1. Starea și problemele resurselor acvatice”. Arhivat din original la . Accesat în .