Râul Alcalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Râul Alcalia
Date geografice
Zonă de izvorâreCăplani, Raionul Ștefan Vodă
EmisarLacul Burnas
Punct de vărsareBazarianca, Raionul Tatarbunar
Date hidrologice
Bazin de recepție653 km²
Lungimea cursului de apă67 km
Date generale
Țări traversate Republica Moldova
Ucraina Ucraina (Regiunea Odesa)
Principalele localități traversateCazaci, Eigenheim, Babei, Cornești, Manași, Mansburg, Marazăvleni, Alcalia, Strasburg, Marianca-Mare, Chebabcea, Bazarianca

Râul Alcalia (în rusă Алкалия, în ucraineană Алкалія) este un râu care străbate sud-estul Republicii Moldova și sud-vestul Regiunii Odesa din Ucraina.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Râul Alcalia are o lungime de 67 km și o suprafață a bazinului de 653 km². El izvorăște din apropierea satului Căplani (Raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), curge pe direcția sud-est, trece apoi pe teritoriul raioanelor Cetatea Albă și Tatarbunar (Ucraina) și se varsă în Lacul Burnas, liman de pe malul Mării Negre.

În partea superioară străbate versantul sudic al dealurilor din Podișul Podoliei, în apropiere de satul Căplani, apoi curge pe teritoriul raioanelor Cetatea Albă și Tatarbunar din Regiunea Odesa (Ucraina), iar pe măsură ce coboară spre vărsare străbate o vale largă, împărțită în ravene și rigole și se varsă printr-un canal cu lățimea de 6–8 m în Lacul Burnas, în apropierea satului Bazarianca. În cursul său de la izvoare la vărsare, străbate o stepă semiaridă. El are un debit foarte mic, iar în verile mai secetoase poate chiar seca pe unele segmente. Apele râului Alcalia sunt folosite în irigații și pentru uz casnic și comercial.

Râul Alcalia traversează următoarele sate: Cazaci, Eigenheim, Babei, Cornești, Manași, Mansburg, Marazăvleni, Alcalia, Strasburg, Marianca-Mare, Chebabcea și Bazarianca.