Prundăraș de sărătură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prundăraș de sărătură
Prundărașul de sărătură (Charadrius alexandrinus)
Stare de conservare

Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Gen: Charadrius
Specie: C. alexandrinus
Nume binomial
Charadrius alexandrinus
Linnaeus, 1758
Subspecii
  • C. a. alexandrinus
  • C. a. nivosus
  • C. a. tenuirostris

Prundărașul de sărătură sau prundașul de sărătură (Charadrius alexandrinus) este o pasăre migratoare limicolă de talie mică (17 cm), din familia caradriidelor (Charadriidae), ordinul caradriiformelor (Charadriiformes), care cuibărește vara în regiunile de coastă și de stepă într-o zonă largă de la sudul Europei spre Japonia, în Africa de nord, Ecuador, Peru, Chile, sudul Statelor Unite și Caraibe; subspeciile din Europa și Asia iernează în Africa de est, Arabia și India. Are corpul cafeniu deasupra și albicios pe partea ventrală. Pe frunte, obraz și laturile pieptului penajul are pete negre.

În România este o pasăre clocitoare în special în Dobrogea, în lacuri sărăturoase sau pe nisipurile litoralului, cuibărind în ținuturi rămase uscate după retragerea apelor sau pe nisipurile înierbate; toamna migrează înspre Africa de est, Arabia și India.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Charadrius alexandrinus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prundăraș de sărătură