Prințesa Alexandrine a Prusiei (1842–1906)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru fiica lui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei, vezi Prințesa Alexandrine a Prusiei.
Alexandrine a Prusiei
Ducesă Wilhelm de Mecklenburg-Schwerin

Alexandrine, c. 1870.
Date personale
Nume la naștereFriederike Wilhelmina Luise Elisabeth Alexandrine
Născută1 februarie 1842(1842-02-01)
Berlin
Decedată (64 de ani)
Schloss Marley
ÎnmormântatăSchweriner Dom[*][[Schweriner Dom (church building in Schwerin, Mecklenburg-Vorpommern, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Albert al Prusiei
Prințesa Marianne a Țărilor de Jos
Frați și suroriCharlotte Frederica a Prusiei
Wilhelm von Hohenau[*][[Wilhelm von Hohenau (Prussian general)|​]]
Prințul Albert al Prusiei
Friedrich von Hohenau[*][[Friedrich von Hohenau (German noble (1857-1914))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuDucele Wilhelm de Mecklenburg-Schwerin
CopiiCharlotte, Prințesă Heinrich XVIII Reuss de Köstritz
Religieprotestantism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern
Casa de Mecklenburg-Schwerin

Prințesa Frederica Wilhelmina Louise Elisabeth Alexandrine a Prusiei (1 februarie 184226 martie 1906) a fost membră a Casei de Hohenzollern ca fiică a Prințului Albert al Prusiei și a primei lui soții, Prințesa Marianne a Țărilor de Jos.[1]

Familie[modificare | modificare sursă]

Alexandrine și sora ei mai mare, Charlotte Frederica.

Alexandrine ('Addy') a fost copilul cel mic al Prințului Albert al Prusiei și a soției acestuia, Prințesa Marianne a Țărilor de Jos. A fost numită după mătușa ei (și mai târziu soacra ei), Marea Ducesă de Mecklenburg-Schwerin.[2] A avut doi frați mai mari: Prințesa Charlotte Frederica care s-a căsătorit cu Ducele de Saxa-Meiningen și a murit la 23 de ani, și Prințul Albert care a devenit regent al ducatului Brunswick.

Părinții ai au divorțat la 28 martie 1849.[3] Mai târziu, tatăl ei s-a recăsătorit morganatic în 1853 cu una din doamnele de onoare, Rosalie von Rauch, care a fost numită Contesă de Hohenau. Cuplul a avut doi fii.
De asemenea, mama ei s-a recăsătorit morganatic cu fostul vizitiu Johannes van Rossum.

În timpul căsătoriei tulburente a părinților ei, Alexandrine a fost aproape adoptată de unchiul ei care nu avea copii și soția acestuia, regele Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei și regina Elisabeta Ludovica de Bavaria.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Perspective[modificare | modificare sursă]

Alexandrine a fost considerată ca o mireasă potențială pentru tânărul cu un an mai mare decât ea, Albert Eduard, Prinț de Wales (viitorul Eduard al VII-lea al Regatului Unit), dar nu a fost considerată suficient de "inteligentă sau drăguță" de sora mai mare a acestuia, Prințesa Moștenitoare Victoria ('Vicky') a Prusiei.[2][4] Prințul s-a căsătorit cu Alexandra a Danemarcei.

În ciuda comentariului ei, Vicky a avut o slăbiciune pentru Alexandrine, scriindu-i mamei sale că ea a fost "de altfel o fată excelentă și mult admirată aici"; Alexandrine avea un milion de dolari de la mama ei iar averea ei ar fi devenit și mai mare când s-ar fi căsătorit.[2] Prin urmare, Vicky încercat să o căsătorească cu o altă rudă britanică, Prințul George, Duce de Cambridge.[2] Totuși nici acest plan nu a avut succes.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Soțul Alexandrinei, Ducele Wilhelm.

La 9 decembrie 1865, Alexandrine s-a căsătorit cu vărul ei mult mai în vârstă, Ducele Wilhelm de Mecklenburg-Schwerin (1827–1879).[1] El era fiul cel mic al lui Paul Friedrich, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin și a mătușii Alexandrinei după numele cărei a fost botezată, Prințesa Alexandrine a Prusiei.

Wilhelm era cunoscut pentru caracterul libertin și pentru faptul că-i plăcea alcoolul așa că a fost o surpriză faptul că recent văduva și pioasa regina Elisabeta a consimțit la căsătorie.[3] În două ocazii Wilhelm a lipsit de la comanda armatei prusace și a cerut-o în căsătorie pe celebra balerină Marie Taglioni; era considerat "oaia neagră" a familiei.[3]

Fratele mai mare al lui Wilhelm, Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg, avea deja mulți copii din cele două căsătorii așa că nu existau șanse ca Wilhelm și Alexandrine să succeadă la tronul ducatului Mecklenburg-Schwerin. În timpul căsătoriei, cuplul a locuit la Palatul Bellevue din Berlin.
Mariajul nu a fost fericit, ea a încercat să scape de câteva ori însă a fost forțată să se întoarcă de mătușa și soacra ei Alexandrine.[2] William a reușit cu greu să obțină o comandă lipsită de importanță în armata prusacă în timpul războiului franco-prusac.[3] El a fost grav rănit de o explozie în timpul războiului, dar a continuat să trăiască până în 1879. Cuplul a avut o fiică:

După decesul soțului ei, Alexandrine și-a dedicat viața fiicei ei și a apărut rar în public.[2] Alexandrine a murit la 26 martie 1906 la Schloss Marley, în apropiere de Potsdam, Brandenburg, Germania.[1][5] Palatul Bellevue a fost ocupat de Prințul Eitel Friedrich al Prusiei și de noua lui mireasă Ducesa Sofia Charlotte de Oldenburg.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Lundy, Darryl. „The Peerage: Alexandrine Prinzessin von Preußen”. Accesat în . 
  2. ^ a b c d e f The Royal Forums. „Alexandrine”. Accesat în . 
  3. ^ a b c d „Romances of a Royal House”, The Washington Post,  
  4. ^ Hibbert, Christopher (). Edward VII: The Last Victorian King. New York: Palgrave Macmillan. p. 41. 
  5. ^ „The Duchess of Mecklenburg”, The Irish Times,