Elisabeta Ludovica de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Elisabeth Ludovika
Portret al Elisabetei de Joseph Karl Stieler, 1843
Portret al Elisabetei de Joseph Karl Stieler, 1843
Regină a Prusiei
Domnie 7 iunie 1840 - 2 ianuarie 1861
Căsătorit(ă) cu Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei
Casa regală Casa de Wittelsbach
Tată Maximilian I Joseph de Bavaria
Mamă Carolina de Baden
Naștere 13 noiembrie 1801(1801-11-13)
Deces (72 de ani)

Elisabeth Ludovika de Bavaria (13 noiembrie 180114 decembrie 1873) a fost prințesă de Bavaria și, mai târziu, prin căsătorie, regină a Prusiei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Elisabeta s-a născut la Munchen, ca fiica regelui Maximilian I Joseph de Bavaria și a reginei Carolina de Baden.[1] A fost sora geamănă a Reginei Amalie a Saxoniei (soția regelui Ioan I al Saxoniei), sora Arhiducesei Sofia a Austriei (mama împăratului Franz Joseph al Austriei și a împăratului Maximilian I al Mexicului) și sora Ducesei de Bavaria, Ludovika (mama împărătesei Sisi). În familie i se spunea Elise.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 29 noiembrie 1823 s-a căsătorit cu viitorul rege Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei.[1] În 1830 s-a convertit la protestantism. A devenit regină a Prusiei în 1840 și a influențat politica Prusiei fiind activă în conservarea prieteniei dintre Prusia și Imperiul Austriac.

Soțului său i-a fost soție exemplară; în timpul lungii sale boli l-a îngrijit cu dedicație. Înițial a fost ostilă soției nepotului ei, Prințesa Victoria a Regatului Unit, apoi relația dintre cele două femei s-a dezghețat când Vicky a avut grijă de Elisabeta și a alinat-o în dureroasele primele zile ale văduviei. Elisabeta nu a uitat-o niciodată pe Vicky și a întrerupt tradiția lăsându-i ei bijuteriile. Aceste bijuterii erau menite să fie ale reginei Prusiei și regina de atunci a Prusiei, Augusta de Saxa-Weimar-Eisenach nu a iertat-o pe Vicky pentru acest lucru. După decesul ei la 2 ianuarie 1861, Elisabeta a trăit retrasă la Sanssouci, Charlottenburg și s-a dedicat muncii de caritate în memoria soțului ei.

În timpul vizitei surorii sale gemene, regina Amelia a Saxoniei, Elisabeta a murit în 1873 la Dresda.[1] A fost înmormântată lângă soțul ei la 21 decembrie la Friedenskirche în Potsdam.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Obituary: Elisabeth, Dowager Queen of Prussia”, The New York Times, 16 decembrie 1873