Caroline de Zweibrücken

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Caroline
Caroline-Henriette of Hesse Darmstadt-f4578561.jpg
Portret al Contesei Palatine Caroline de Zweibrücken
Date personale
Nume la naștereHenriette Caroline Christiane Louise
Născută9 martie 1721
Strasbourg
Decedată30 martie 1774 (53 de ani)
Darmstadt
PărințiChristian al III-lea, Conte Palatin de Zweibrücken
Caroline de Nassau-Saarbrücken
Frați și suroriChristiane Henriette de Zweibrücken
Friedrich Michael de Zweibrücken
Christian al IV-lea Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLudovic al IX-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt
CopiiCaroline
Frederica Louisa
Louis X
Amalie
Wilhelmina Louisa
Louisa Augusta
Frederick
Christian
Ocupație erudite person[*][[erudite person (someone who has great knowledge)|​]]
politiciană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Darmstadt

Caroline de Zweibrücken (Henriette Caroline Christiane Louise; 9 martie 172130 martie 1774) a fost soția Landgrafului de Hesse-Darmstadt și una dintre cele mai învățate femei din timpul ei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Henriette Caroline a fost fiica lui Christian al III-lea, Conte Palatin de Zweibrücken și a soției acestuia, Caroline de Nassau-Saarbrücken și s-a născut la castelul Rappolstein în apropiere de Ribeauvillé (Alsacia). S-a căsătorit la 12 august 1741 la Zweibrücken cu Ludovic al IX-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt. Căsătoria a fost aranjată și nefericită: Caroline era interesată de muzică și literatură în timp ce soțul ei era interesat de chestiuni militare; ea a trăit separată de el la Buchsweiler.

Pentru a atenua suferința supușilor săi, Caroline a construit o fabrică. În 1772, ea a sprijinit venirea la putere a politicianului Karl Friedrich von Moser. În același an, la cererea țarinei Ecaterina a II-a, ea a făcut o călătorie în Rusia împreună cu cele trei fiice mai mici, dintre care una a fost destinată să se căsătorească cu Țareviciul.

Caroline era mai bine cunoscută sub numele de Die Große Landgräfin, nume pe care i l-a dat Johann Wolfgang von Goethe. S-a împrietenit cu mai mulți scriitori și filosofi ai timpului ei, cum ar fi Johann Gottfried Herder, Christoph Martin Wieland și Goethe. Wieland și-ar fi dorit să aibă puterea s-o facă regina Europei. A fost una dintre puținele femei, dacă nu singura, pe care regele Frederic al II-lea al Prusiei, cunoscut pentru misoginismul său feroce, a respectat-o și cu care a corespondat. El a numit-o odată Gloria și minunea secolului nostru și după moartea ei el a trimis la Darmstadt o urnă cu textul femina sexo, ingenio vir (femeie prin sex, bărbat prin spirit), care poate fi văzut și astăzi. Prin fiicele ei a fost strămoașa caselor regale ale Prusiei, Germaniei și Țărilor de Jos.

Caroline a murit la Darmstadt la 30 marie 1774 la vârsta de 53 de ani.

Copii[modificare | modificare sursă]

Nume Portret Naștere Deces Note
Caroline Caroline of Hesse-Darmstadt.jpg 1746 1821 Căsătorită cu Frederic al V-lea, Landgraf de Hesse-Homburg
Frederika Louisa
Regină a Prusiei
Friederike Luise by Anton Graff.jpg 16 octombrie 1751 25 februarie 1805 Căsătorită în 1769 cu Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei; a avut copii.
Ludovic I
Mare Duce de Hesse
Ludwik I, Wielki Książę Hesji-Darmstadt.JPG 14 iunie 1753 6 aprilie 1830 Căsătorit în 1799 cu Louise de Hesse-Darmstadt; a avut copii.
Amalie
Prințesă Ereditară de Baden
Amalie von Hessen-Darmstadt.png 20 iunie 1754 21 iunie 1832 Căsătorită în 1775 cu Carl Ludovic, Prinț Ereditar de Baden; a avut copii.
Wilhelmina Louisa
Marea Ducesă Natalia Alexeievna a Rusiei
Natalia Alexeievna of Russia by A.Roslin (1776, Hermitage).jpg 25 iunie 1755 15 aprilie 1776 Căsătorită în 1773 cu viitorul împărat Pavel I al Rusiei; a murit la naștere
Louisa Augusta
Marea Ducesă de Saxa-Weimar-Eisenach
Luise-Hessen-Darmstadt.jpg 30 ianuarie 1757 14 februarie 1830 Căsătorită în 1775 cu Karl Augustus de Saxa-Weimar-Eisenach; a avut copii.
Frederic
1759 1802
Christian
Landgraf de Hesse-Darmstadt
ChristianHeDa.jpg 25 noiembrie 1763 17 aprilie 1830 A murit celibatar

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]